Advertentie
carrière / Nieuws

Pensioendrama op komst

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds beheert 350 miljard euro. Een kapitaal bedrag, dat bijeen is gebracht door bijna drie miljoen mensen, voornamelijk in de sectoren overheid en onderwijs. Wie een dergelijk immens kapitaal beheert – het op twee na grootste ter wereld – zal daar uitermate verantwoordelijk mee om moeten gaan. 

23 oktober 2015

Want ABP beloofde immers een welvaartvast pensioen. Het tegendeel is waar, stelt auteur Martin Pikaart in zijn boek Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk. Een waardevast pensioen kan het ABP al jaren niet meer waarmaken. Het fonds dreigt de pensioenen zelfs te moeten verlagen. Volgens het pensioenfonds komt dit door de gestegen levensverwachting en de lage rente. Pikaart houdt het echter op een verkeerd beleggingsbeleid, dat niet gericht is op het nakomen van beloften maar op een zo hoog mogelijk rendement. Het fonds neemt volgens de auteur te veel beleggingsrisico’s, heeft te optimistische verwachtingen en biedt nauwelijks ruimte voor kritische geluiden.

De bestuurders zouden te weinig deskundig zijn en zich ver boven de geldende regels verheven voelen. De premies zijn te laag, de beloften te rooskleurig. Wanneer het ABP geen halt toegeroepen wordt, stevent Nederland volgens Pikaart af op een pensioendrama waardoor vooral de jongere generaties zwaar getroffen zullen worden. Martin Pikaart is een van de oprichters van AVV, Alternatief voor Vakbond en schreef eerder het boek De pensioenmythe (2011).

Wanbeleid, Algemeen Burgerlijk, Amsterdam University Press, 17,95, 214 pag., ISBN 978 94 6298 090 7

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

J.M.J. Buijs / gepensioneerd gemeenteambtenaar
Misschien zou de Rijksoverheid "De greep uit de kas" door het kabinet Lubbers, omdat er overdekking was, terug kunnen storten, bij voorkeur gekapitaliseerd!
henk
1. terugstorten van het door Lubbers en Kok gestolen geld

2.onslaan van niet deskundige en niet presterende bestuurders

3. direct uitbetalen aan de rechtmatige eigenaars, zodat zih hun eigen geld kunnen gebruiken voor hypotheekaflossing
Advertentie