of 60264 LinkedIn

Pendelen ambtenaar kost niets

Al die pendelende ambtenaren, wat moet dat wel niet kosten? Het college antwoordde kort maar krachtig: voor regulier en structureel woon-werkverkeer vergoeden wij geen reiskosten. Het is niet goed voor de stad dat zoveel ambtenaren buiten de stad wonen, vindt PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof.

Hoeveel was de gemeente Hengelo in 2018 kwijt aan reiskosten voor alle ambtenaren die buiten Hengelo wonen? Een terechte vraag van de PVV-fractie, want van de 732 ambtenaren die werkzaam zijn bij de gemeente Hengelo wonen er slechts 329 in de stad zelf, rekende dagblad TC/Tubantia voor. 

Al die pendelende ambtenaren, wat moet dat wel niet kosten? Het college antwoordde kort maar krachtig: voor regulier en structureel woon-werkverkeer vergoeden wij geen reiskosten. Het is niet goed voor de stad dat zoveel ambtenaren buiten de stad wonen, vindt PVV-fractievoorzitter Jeanet Nijhof.

Binding
‘Outside ambtenaren en wethouders missen het ‘mijn stad’ gevoel. Dat kun je alleen hebben als je er leeft en woont.’ Daarbij vindt Nijhof binding met de gemeente belangrijk om bepaalde werkzaamheden objectief te kunnen uitvoeren. Binding met de stad vindt het college ook belangrijk, maar wonen in de gemeente is daarvoor geen voorwaarde. Woonplaats is dan ook geen selectiecriterium in het personeelsbeleid.

Ontheffing
Volgens de Gemeentewet moeten raadsleden wel in hun eigen gemeente wonen. Voor wethouders is er een ontheffingsmogelijkheid. D66-wethouder Claudio Brugging kreeg die ontheffing. Hij woont in Almelo. De PVV vindt dit meten met twee maten. De partij noemt het essentieel voor een functie als wethouder of voor bepaalde beleidsfuncties dat je in de gemeente woont, of aanzienlijke tijd hebt gewoond, waar je werkt. Het college vindt van niet. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
Is dit regionalisme of stadtisme?
In ieder geval dom populisme.
Door Guillot (controller) op
Klinkt aardig. Maar is quatsch.
Ik heb nog nooit geadviseerd in een gemeente waar ik woon.
Ik ben niet betrokken bij die samenleving, ik heb geen binding met die samenleving. Ik toets op recht- en doelmatigheid.
Vaak kom ik vriendjespolitiek tegen van de zgn betrokken lokale ambtenaren. Zoets kan niet.
Daarom is beter dat (een deel van) de ambtenaren van buiten komen en maximaal 3 tot 6 jaar blijven zitten. Daarna weg, anders komt er te veel ruis op de lijn.
Een goede ambtenaar is een integere ambtenaar, een die zegt, ho, dit gaat niet door met mij, en als u doorgaat dan ben ik weg. En dat kan niet als je te veel geworteld in een gemeente bent.
Door Gerben op
Typerende politiek gemeenteambtenaren op de korrel nemen. De reactie van de gemeente zelf zegt ook zat!
Schandalige werkgevers zijn het.
Door mart (ex ambtenaar) op
het is een goede zaak als, zeg meer dan 75%, in de gemeente zelf woont. Ik heb op gemeente gewerkt waar wmo ambtenaren een routeplanner nodig hadden om in een dorp te komen. Daarnaast spraken ze het dialect niet.
Ik zeg niet dat wonen in de gemeente/streek voor elk beleidsterrein moet, maar het is soms wel handig als je uit de streek/gemeente komt.
Door Bas (beleidsmedewerker ruimte) op
"binding met de gemeente belangrijk om bepaalde werkzaamheden objectief te kunnen uitvoeren" , juist niet dus! Ik heb het voordeel dat ik in een gemeente waar ik werk geen belangen heb of mensen persoonlijk ken. Zo kan ik juist objectief mijn werk doen. Daarnaast kan ik ervaringen van gemeenten uit mijn eigen regio gebruiken om mijn werk beter uit te voeren in de gemeente waar ik werk.
Door p op
Hoop dat ze nog wel na afloop een kopje koffie mochten drinken van de PVV, want ook dat komt uit een vuig buitenland...
Door Edwin op
Ja hoor, je wordt "objectiever" als je in de gemeente woont als ambtenaar? Laat me niet lachen. Het vergroot juist subjectieve beleving en betrokkenheid, geen objectiviteit. Objectiviteit vergt een kritische distantie, geen nauw betrokkenheid. Op het moment dat een ambtenaar binnen de gemeente woont is het juist aannemelijk dat de 'dubbele pet' van (bijvoorbeeld) beleidsmaker en bewoner ontstaat.

Maar goed, het is vaag, kortzichtig en ondoordacht geneuzel zoals we van politici uit een dergelijke partij gewend zijn. Eigen alles eerst!

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!