of 59318 LinkedIn

Pasfoto met vergiet terecht geweigerd door Nijmegen

Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.
14 reacties

Mensen mogen geen vergiet op hun hoofd zetten op hun pasfoto voor een identiteitsbewijs. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

Kerk van het Vliegende Spaghettimonster

De zaak was aangespannen door Mienke de Wilde uit Nijmegen. De vrouw is pastafari, oftewel een aanhangster van de Kerk van het Vliegende Spaghettimonster. Toen de vrouw twee jaar geleden een identiteitskaart en een rijbewijs aanvroeg, werden haar pasfoto's geweigerd door de gemeente, omdat zij een vergiet droeg.

 

'Pastafarisme geen godsdienst of levensovertuiging'

In de regels voor pasfoto's staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij haar ook het geval, zei de vrouw, en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State.

Het vergiet is een van de regels van het pastafarisme, maar dat is geen godsdienst of levensovertuiging, bepaalde de Raad. Daarom kan er geen uitzondering worden gemaakt.

 

Acht liever-nieten

De Kerk van het Vliegende Spaghettimonster is begin deze eeuw bedacht door een Amerikaan, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Aanhangers vereren een godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafari's. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster op
Volkomen terecht dat deze misselijkmakende aandachttrekster haar zin niet heeft gekregen. Lang leve de Raad van State. Ik hoop dat ze de kosten van de procedure zelf moet ophoesten maar waarschijnlijk komen deze kosten weer op het bordje van de samenleving (u en mij) terecht.
Door Cees (Beleidsmedewerker) op
Ik ben het volledig eens met wat Martin schrijft. Dit zou voor Mienke een mooie casus zijn om door te procederen en desnoods voor te leggen aan het Europees hof.
Door pastafari op
ik voorzie een run op vergieten :)
Door Martin op
Raad van State slaat hier de plank dus volledig mis. Er bestaat evenveel bewijs voor het vliegende spaghettimonster als voor allah, namelijk geen.

De epistemologische grondslag voor het dragen van een vergiet of een hoofddoek geniet dus gelijke validiteit.

Anders gezegd, de bestuursrechter past hier willekeur toe zonder gegronde motivering. Een rechter hoort, maar vooral kan, niet te bepalen wat of wanneer iets een godsdienst of levensovertuiging is.