of 60220 LinkedIn

'Parttime' mannen ongelukkiger

‘Mannen zijn gelukkiger als ze voltijd werken, vrouwen daarentegen voelen zich het beste met een deeltijdbaan’. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon.
123rf

‘Mannen zijn gelukkiger als ze voltijd werken, vrouwen daarentegen voelen zich het beste met een deeltijdbaan’. Dat is een van de conclusies van het promotieonderzoek van socioloog Sean de Hoon. Hij onderzocht de invloed van familierelaties en ouderschap op verschillen in geluk, inkomen en gezondheid. 

Maar bij deze uitkomst horen wel wat kanttekeningen. De bewering geldt namelijk alleen voor mannen en vrouwen die schoolgaande kinderen hebben. Daarnaast is de reden dat vrouwen gelukkiger zijn met een deeltijdbaan omdat ze minder conflicten ervaren tussen de verantwoordelijkheden voor werk en anderzijds hun gezin. Mannen zijn dus wel gelukkiger met een voltijd baan. ‘Ze voldoen daarmee aan de traditionele verwachtingen van de man die de kostwinnerrol vervult’, aldus De Hoon. En precies daar zit volgens de onderzoeker de reden dat er nog altijd ongelijkheid is tussen de werkende man en vrouw.

De oplossing is volgens De Hoon om de rolverdeling tussen mannen en vrouwen minder traditioneel te maken. ‘Dit zou bijvoorbeeld kunnen door te zorgen dat mannen sterker betrokken raken bij de opvoeding en verzorging van kinderen en het huishouden. Een van de beleidsmaatregelen is bijvoorbeeld een zogenoemde “daddy quota”, een regeling in Scandinavische landen die een deel van het ouderschapsverlof speciaal reserveert voor vaders.’ Voorlopig laten dergelijke regelingen in Nederland nog op zich wachten. Zelfs het voorstel voor een bescheiden uitbreiding van vaderschapsverlof van twee naar zes dagen is uitgesteld. Het demissionaire kabinet heeft het onderwerp op de lijst van ‘omstreden onderwerpen’ geplaatst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door MK - fulltime werkende vrouw (Accountmanager Werkgeversbenadering) op
Deeltijd werken -en de beschikbare arbeid herverdelen- is voor iedereen beter tonen vele onderzoeken aan. Herverdeling tussen jong-oud, man-vrouw, hoog-laagopgeleid, werkend-werkloos, gezond-beperkt etc. leidt tot een betere samenleving. De publieke sector zou hierin een voortrekkersrol moeten innemen. Voor wie nog twijfelt, lees het boek 'Gratis geld voor iedereen'.
Door HS (ja) op
Helaas verwarren mannen vaak succes met de hoeveelheid geld die ze verdienen. Zo bekijken mannen elkaar ook onderling. Dit komt voort uit oude man vrouw verhoudingen die niet van deze tijd zijn. Een deeltijd baan levert minder op waardoor men in de achting van de andere mannen daalt die al snel klaarstaan met simpele gedachten gangen als ...wil niet werken etc Dit zijn de mannen die altijd roepen ik heb het druk (vaak toneelspel) Mannen kom uit de hoek met vooroordelen en bedenk dat je niet bent wat je hebt en richt je wat meer op wat er werkelijk toe doet en dat is de relatie tot je medemens waar trouwens het echte geluk zich bevind. (een nieuwe what so evver geeft een korte kik maar lang aflos stress Wees eens wat minder materialistisch