of 59318 LinkedIn

Overschot jonge vrouwen in universiteitssteden

In veel gemeenten met een universiteit of hogeschool wonen meer jonge vrouwen dan jonge mannen. In Utrecht zijn 73 mannen op elke 100 vrouwen van deze leeftijd. In Leiden zijn dat er 74. Eén van de oorzaken is dat jonge mannen langer thuis blijven wonen.

In veel gemeenten met een universiteit of hogeschool wonen meer jonge vrouwen dan jonge mannen. In Utrecht zijn 73 mannen op elke 100 vrouwen van deze leeftijd. In Leiden zijn dat er 74, in Maastricht 76.

Meer jongens

Ook in Amstelveen en Weesp, waar veel Amsterdamse studenten wonen, zijn relatief veel jonge vrouwen (20-25 jaar). Dat blijkt uit een analyse van het CBS. In Nederland woonden op 1 januari 2018 bijna 1,1 miljoen mensen van 20 tot 25 jaar. Vrouwen zijn licht in de minderheid in die leeftijdsgroep. Op elke 100 jonge vrouwen zijn er 103 jonge mannen. Jaarlijks worden ongeveer 5 procent meer jongetjes dan meisjes geboren, en deze verhouding is bij twintigers nog terug te zien. Vrouwen worden over het algemeen wel ouder dan mannen. In de totale bevolking vormen zij een kleine meerderheid. Op elke 100 vrouwen zijn 99 mannen.

 

Mannen langer bij mama

Het vrouwenoverschot in de grotere steden en een aantal studentensteden en het mannenoverschot in kleinere gemeenten hangt samen met de jongere leeftijd waarop vrouwen uit huis gaan. Op de leeftijd van 21 jaar woonde begin dit jaar 55 procent van de vrouwen en 69 procent van de mannen nog thuis. Aan de universiteiten in Nederland staan meer vrouwen dan mannen ingeschreven. In het studiejaar 2017/’18 studeerden 94 mannen per 100 vrouwen (alle leeftijden) voltijds aan een universiteit, tien jaar eerder was die verhouding 98 mannen op de 100 vrouwen.

 

Mannenoverschot Terschelling

Op Terschelling is het aandeel jonge vrouwen veruit het laagst, met 250 mannen per 100 vrouwen, op enige afstand gevolgd door Delft met 170 mannen per 100 vrouwen. Die scheve verhoudingen hangen volgens het CBS waarschijnlijk samen met de aanwezigheid van het Maritiem Instituut op Terschelling en de Technische Universiteit in Delft. Vrouwen kiezen minder voor techniekopleidingen dan mannen. In andere gemeenten met een technische universiteit zijn jonge vrouwen ook in de minderheid: in Eindhoven zijn 126 mannen op 100 vrouwen, in Enschede 124 en in Hengelo 113.

 

Technische studies

Ondanks de toenemende belangstelling van vrouwen voor technische studies is het mannenoverschot in Delft hoger dan tien jaar geleden. De verhouding steeg van 161 mannen per 100 vrouwen in 2008 naar 170 mannen per 100 vrouwen in 2018. Hetzelfde geldt voor Eindhoven (van 116 naar 126 mannen per 100 vrouwen), maar in Enschede daalde het van 133 naar 124 mannen per 100 vrouwen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Maaike op
@Lieke

Ik vroeg me inderdaad al af of er 20, 30 of 40 jaar geleden ook een artikel zou zijn geschreven met als titel 'Overschot jonge mannen in universiteitssteden'.

De vraag stellen is hem beantwoorden!
Door p op
@Lieke

Jazeker, Lieke pure discriminatie. Jongens zouden ook gestimuleerd moeten worden om meer te gaan studeren en minder voor techniek te kiezen ;)
Door Lieke op
Prima artikel, goed om te delen wat de man-vrouw verhouding op universiteiten is en dat deze de afgelopen jaren is veranderd. Maar om het grotere aandeel vrouwen nou een 'overschot' te noemen, gaat mij wel erg ver. De redactie is toch zeker niet van mening dat er 'te veel' vrouwen aan een aantal van onze universiteiten studeren?!