Advertentie
carrière / Nieuws

Overleg over gelijktrekken verlofdagen van start

De wens van werkgevers en vakbonden om het verschil in verlofregelingen tussen gemeenten terug te dringen, kost sommige gemeenteambtenaren mogelijk een aantal verlofdagen. Nu is het nog zo dat elke gemeente er een eigen regeling op nahoudt.

23 september 2016

De wens van werkgevers en vakbonden om het verschil in verlofregelingen tussen gemeenten terug te dringen, kost sommige gemeenteambtenaren mogelijk een aantal verlofdagen. Nu is het nog zo dat elke gemeente er een eigen regeling op nahoudt.

Gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen zijn, voorafgaande aan de echte onderhandelingen over een nieuwe gemeente-cao, vorige week begonnen. In een proces van co-creatie proberen de partijen en betrokkenen op voorhand met één gezamenlijk advies te komen met betrekking tot de gewenste harmonisering. Het streven is dat op 2 december klaar te hebben.

Vertrekpunt voor de verkenning is de huidige situatie bij gemeenten, waarin er naast het voor iedereen gelijke wettelijk verlof er lokaalgeregeld bovenwettelijk verlof is. De omvang van dat lokale verlof verschilt en is soms op individueel niveau gekoppeld aan leeftijd, dienstjaren en/of salarisschaal en op collectief niveau aan lokale feestdagen. Inzet is een eind te maken aan bestaande verschillen in lokale en individuele verlofuren en te komen tot één regeling voor alle werknemers. De ene gemeente kent bijvoorbeeld een veel riantere seniorenregeling dan de andere. Het aantal leeftijdsdagen kan variëren van één tot zes extra dagen.

De strijd bij de harmonisatie gaat volgens cao-onderhandelaar Bert de Haas van FNV Overheid straks over welk maximum wordt aangehouden bij het middelen. ‘De werkgevers zullen aan de onderkant gaan zitten’, verwacht hij. In de co-creatiefase worden volgens Sietske Pijpstra van het College voor Arbeidszaken nog helemaal geen stellingen betrokken. ‘Er worden slechts mogelijkheden verkend’, zegt ze.

Onderdelen van de besprekingen zijn ook het verkennen van de opties om via interne flexibilisering tot terugdringen van externe inhuur te komen en het mogelijk maken van flexibel en bewust belonen. Voor co-creatie is gekozen om zo veel mogelijk gemeenten en medewerkers te betrekken bij het cao-proces. Dat moet het draagvlak vergroten voor de latere cao-afspraken.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Frans
Mij ontgaat het nut van deze operatie. Laat dit over aan de afzonderlijke gemeentelijke organisaties. Die kunnen dat best zelf goed regelen.
Gerard / ambtenaar
Indien FNV vakbond thans geen rekening houdt met de oudere werknemer, kan ik mij voorstellen dat zij veel oudere leden zullen kwijtraken.
Sjaak / waakzaam burger
Waarom moet worden kapot gemaakt wat historisch in een gemeente op het gebied van verlofdagen is gegroeid? Gemeenten verschillen en waartoe moet het kneden tot een eenheidsworst dienen? Stop ermee.
Gerrit
De zoveelste bezuinigingsronde sinds 2009 die ten koste gaat van de gemeenteambtenaren.
wimjoost licht / programmamanager Ambitieprogramma excellent overheidsmanagement
Zou je niet over moeten gaan naar een systeem waarbij je het aantal te werken uren centraal stelt? Het aantal productieve uren verschilt ook behoorlijk per gemeente.
Dieuwe / adviseur
not amused; de laatste verworvenheden worden ook nog om zeep geholpen, alles moet geharmoniseerd en gelijkgeschakeld worden. Zelfs de 3 a 4 extra dagen op basis van schaal of senioriteit die sommigen echt nodig te hebben om überhaupt tot 67 (bij leven en welzijn) mee te kunnen draaien, dreigen nu te verdampen. immers de ervaring leert dat het nooit beter wordt altijd slechter en dat je weer een verworvenheid inlevert...... Aan de onderhandelaars; er was ruimte voor een loonstijging (tot 3%l) ast ik volgens de economen van de Rabo, neem dat ook "even" mee in de onderhandelingen.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Al deze minimaliserende ellende (een neoliberale sloop die al decennia lang aan de gang is) is een uitvloeisel van de opstelling van de Commissie Gelijke behandeling. Het onzinnige argument is "voorkomen van discriminatie". Dat laatste is grote onzin en een drogreden: seniorenverlof geldt voor iedereen in gelijke mate en daar zal - Quod vult Deus - iedere ambtenaar daar te rechter tijd van profiteren. Als de FNV akkoord gaat is dit de zoveels ouderen-onvriendelijke verslechtering waarbij de FNV gelijk Pontius Pilatus zijn handen in onschuld zal trachten te wassen. Zo ging het ook met de pensioenen, het AOW-gat,de Bos-belasting, de WUL en het Belastingplan 2016. Straks doet de laatste senior het licht uit bij sector Senioren van de FNV.
Rolf Simons / communicatie
Vreemd dat hier zoveel tijd en energie in wordt gestoken... Laat elke gemeente toch zelf bepalen welke zaken zij aanvullend wil regelen.

Hebben de dames en heren niets beters te doen??
Win Bijman / wethouder
Jammer, altijd die negatieve insteek. Het artikel kan ook beginnen met; levert sommige gemeenteambtenaren mogelijk een aantal verlofdagen op. De gouden kooi blijft belemmerend.
doeterniettoe / -
Waarom zou landelijk moeten worden vastgelegd dat lokaal geen afspraken mogen worden gemaakt?



En waarom werkt een vakbond mee aan het alweer(!) afbreken van arbeidsvoorwaarden?
doet er wel toe
Deze "harmonisering" is een maatregel die vooral de oudere werknemer gaat treffen.

Ik vind het vooral een negatieve insteek van de gemeenten. Hoezo harmoniseren, de oudere werknemer heeft toch ook geen pappa of mamma dagen. Bovendien is de oudere werknemer minder vaak ziek. Daarnaast moet de oudere medewerker langer doorwerken, ongeacht het aantal gewerkte ( dienst) jaren, (ook al geharmoniseerd). Bij reorganisatie mag een oudere medewerker vervroegd uittreden, maar wel op eigen rekening. Dus interen op het pensioen en daarnaast staat de hoogte van het pensioen ook nog eens onder druk.

De media staan er bol van dat de oudere medewerkers die op straat staat staan niet of nauwelijks zijn te bemiddelen.

Noem dat maar harmoniseren!

Gerrit
Zie ik hier nu een wethouder reageren die niet van mening is (dan wel niet op de hoogte is, oei) dat er

al 7 jaar een eenzijdige verschraling (zeg maar gerust een kaalslag!) gaande is van de arbeidsvoorwaarden.







Ter info en speciaal voor u.



Negatief dient u te lezen als reëel. En de rest zijn tot mijn spijt feiten die gebaseerd zijn op een langjarige ervaring met deze werkgever.
Gek!
Het is toch raar... In Den Haag zetten ze in op decentralisatie; de gemeente weet beter wat er speelt in hun gemeente en kan beter inspelen op de benodigde voorzieningen.

Waarom wordt er dan bij personeelsbeleid gedacht het van hogerhand/ via de CAO te moeten regelen.
Monique
Ik dacht dat een verlofregeling toch echt met een ondernemingsraad moet worden afgekaart en niet met de bonden
Jan / Ambtenaar bouw- en woningtoezicht
Vreemd dat hier niet over compensatie gesproken wordt. In Nederland hebben de vakbonden natuurlijk al decennia hun aanzien verloren. Voor deze verlofdagen zijn destijds loonverhogingen ingeleverd. Een andere insteek zou in een fatsoenlijk land van zelfrespect spreken, maar zijn we dat nog...
Martin
Aanvullend op vorige sprekers: Iedere gemeente heeft zo ook haar eigen (secundaire) regels. Van kopietje tot uitleen groter materieel. Ook grote variatie in overwerk, zoals zitting nemen bij stembureau enz.

Met deze harmonisatie krijgt niemand er iets bij. Schei toch uit; laat toch gaan. Dat ze zich maar op andere essentiële zaken drukker maken.
J. de Geus / projectleider buitenruimte
Wat jammer, zelf de vakbond gaat de vaak "zwaar bevochten" lokale afspraken op de helling zetten. Op deze manier zijn zowel de werkgever als waakhond voor het nakomen van de afspraken steeds onbetrouwbaardere partners. Is het dan vreemd dat het ledental bij de vakbonden terugloopt? Vakbond spreekt toch namens de achterban. Kan mij niet voorstellen dat daar een meerderheid voor dit onzalige idee is. Of zitten er alleen jongeren in het bestuur en overlegorganen?
henk
Er zijn veel belangrijkere verschillen die gelijkgetrokken moeten worden zoals bijvoorbeeld de ouderenregelingen (60-80-100). Waarom laten de bonden deze verschillen bestaan. Apeldoorn heeft bijvoorbeeld heeft geen enkele ouderenregeling, terwijl Den Haag 80-90-100 kent. Misschien te moeilijk voor de bonden?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Verlate reactie: de wethouder begrijpt er niets van (te weinig voorgeschiedenis denk ik), de gemeentesecretaris heeft een goed idee. En ja, zwaar bevochten zaken kosten altijd loonruimte. Inderdaad.
Arnold / gemeentemabtenaar
Vraag 1; Welk probleem wordt hier opgelost. antwoord; Geen.

Dit is dus veranderen om het veranderen. Volgens mij zijn er heel veel zaken die meer aandacht behoeven. En nee ik ben geen oudere, ik behoor tot de jongere generatie.

btw: worden de salarisschalen in gemeenteland nu ook gelijk getrokken ongeacht de gemeentegrootte?
D. v. Beelen / Tech. ambtenaar
Op dit vlak zijn er geen problemen. Dit is dus typisch weer een overleg wat niet gevoerd hoeft te worden.
Frans Ott / Projectleider
Het wordt tijd dat we weer een centrale Cao afspraak krijgen voor alle ambtenaren. Dat maakt al die overleggen, die veel geld kosten en waarbij dan alle verschillen later weer moeten worden gecorrigeerd overbodig. Ook voor de Ambtenaren Cao geldt "Leef met vlag en wimpel, hou het simpel"
Frits van der Hoek / senior ontwerpleider/ontwerper verhardingen
Afbraak dreigt door inleveren verlof zonder compensatie. Dan moet juist overal het generatiepact worden ingevoerd (centraal afspreken) om duurzaam langer doorwerken mogelijk te maken. Maar beter is dit overleg te staken.

Monique: verlof betreft arbeidsvoorwaarden dus Georganiseerd Overleg of centraal in CAO.

henk: Het Generatiepact is GEEN ouderenregeling, maar moet instroom jongeren bevorderen
John / Toezichthouder
A. Willemsen heeft inderdaad een goed punt. Waarom bestaan er grote verschillen voor dezelfde functies in vergelijkbare gemeenten? Dit verschil is soms 3 schalen.

Laat de bonden hier iets aan doen!
Bert / Adviseur
Ik dacht meer aan het gelijktrekken van arbeidsvoorwaarden tussen gemeente en rijk. Of gemeente en provincie. Volgens mij staan er nog stokoude beloften over het harmoniseren van de eindejaarsuitkeringen. Daar hoor ik niemand over bij de bond.
Mario van 't Wout / Adviseur
suggestie:

-alle bovenwettelijke dagen onderbrengen in het IKB budget,

-iedereen houd wat ie had (of als je dat lokaal overeenkomt: gelijk verdelen over het aantal fte's),

-daarna kan iedereen lekker zelf bedenken of ie vrije dagen koopt of niet.

-voldoen we ook gelijk weer netjes aan de wet die discriminatie o.b.v. leeftijd verbiedt!
Theo / beleidsadviseur
Gaan wij dan ook alle gemeentelijke werkgevers verplichten om een uniform generatiepact te sluiten? Ik zie daarin nu ook veel verschillen! De meeste hebben het nog niet eens....
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
laten we in het kader van de complexiteit van de pensioenregeling geen uitzonderingen maken in de pensioengrondslag.



Bv de 0,8% aftrek in de PG uit de omzetting van de verlaging van de verlofaanspraak naar het IKB-budget. Of blijven wij de uitvoering van de regeling en de communicatie hierover het onszelf lastig maken?
Ruud Veltkamp / ambtenaar
De ene gemeente geeft uitvoering aan generatiepact, de andere niet. Formules 50-75-100, 60-80-100 zijn al van toepassing. Juist dit geeft grote verschillen in arbeidsvoorwaarden ambtenaren. Ongelooflijk dat de vakbonden niet voor een collectieve bindende afspraken hieromtrent zijn gegaan i.p.v het IKB waar niemand op zit te wachten en wat ontzettend veel administratieve rompslomp geeft.



Robert, gemeenteambtenaar.
Bertus / Observant
Wat gebeurt er nu als een gemeente besluit tot een hoger (dan CAO) salaris voor iedere ambtenaar (puur hypothetisch)? Gaat de FNV dan ook hiertegen ageren? Kan iemand ook aangeven waarom de FNV van deze dagen af wil? De leden zijn duidelijk tegen.

Gek he dat ik nooit maar dan ook nooit lid wordt van deze eigen gereide club!
Advertentie