Advertentie
carrière / Nieuws

Overleg cao gemeenten wordt hervat

Bonden en gemeenten gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Dat is dinsdag besloten tijdens het VNG jaarcongres in Barneveld.

04 juni 2019
vng-congres-acties.jpg

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Gemeenten zijn bereid te praten over een hoger loonbod en een vitaliteitsregeling voor jong en oud. Dat is dinsdag besloten in Barneveld, waar het VNG jaarcongres wordt gehouden.

Acties

Deze toezegging door gemeenten was voor de bonden voldoende om de vandaag eveneens aangekondigde acties voorlopig in de ijskast te zetten, aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas. Als gemeenten tijdens een eerste gesprek onvoldoende bewegen, zal op 1 juli alsnog de eerste werkonderbreking van drie uur in Amsterdam worden gehouden. ‘We houden de acties in de achterzak’, aldus De Haas. Na Amsterdam gaan dan ook ambtenaren in andere steden, in estafettevorm, het werk onderbreken.

Vitaliteitsbeleid

De FNV, CNV en CMHF hielden dinsdag tijdens het VNG-jaarcongres een actiebijeenkomst om aandacht te vragen voor de noodzaak tot een goede cao. Er was een brug gebouwd, omdat ‘gemeenten met een beter bod over de brug moesten komen’, zoals De Haas het verwoordde. De bonden willen een loonsverhoging van 4 procent per jaar en een generiek vitaliteitsbeleid voor jong en oud. Gemeenten willen daar vooralsnog niet aan. De VNG wilde in april niet verder gaan dan een loongroei van 4,9 procent voor de komende twee jaar en geen generieke vitaliteitsregeling voor jong en oud. Daarop stapten de bonden uit het overleg.

Koopkracht

Tijdens de actiebijeenkomst in Barneveld deed een onderhandelingsdelegatie van de gemeenten, onder leiding van de Utrechtse wethouder Linda Voortman, geen harde toezeggingen. Wel is er de wil om over een hoger loonbod te praten en over een vitaliteitsregeling. ‘Over koopkracht en loon wil ik verder praten’, aldus Voortman. De bonden moeten dan bereid zijn over harmonisatie van de verlofregeling te praten, stelde Voortman. Voor de bonden waren deze toezeggingen voldoende om op korte termijn een eerste gesprek aan te gaan. Daarna volgt een diepgaander gesprek. Als alles goed gaat, kan er nog deze maand een nieuwe cao zijn, aldus De Haas.

Meicirculaire

Voortman temperde al te groot enthousiasme wel door te memoreren dat gemeenten opnieuw fors minder geld krijgen, ruim 600 miljoen euro. Dat blijkt uit de meicirculaire. Ook zitten veel gemeenten in financiële problemen vanwege tekorten op de jeugdhulp. ‘Daar mogen wij niet de dupe van worden’, riep een van de bij de actie aanwezige ambtenaren. ‘Jullie (de gemeenten) hebben ons hard nodig om het beleid uit te voeren.’

Op de foto: Bert de Haas (FNV, in witte jas) en Linda Voortman (wethouder Utrecht, in blauwe jurk) tijdens de actie van de bonden in Barneveld.

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

WillemWever / ICT professional
Geen wonder dat de overheid niet meer an goed personeel kan komen. Ondertussen wordt er massaal ingehuurd aan managers en adviseurs. Kost kapitalen.



En op deze wijze staan we alweer een half jaar op nullijn, terwijl alle uitgaven/kosten vrolijk doorstijgen. En dan zijn ze al vanaf sept. 2018 bezig. De overheid pikt zo mooi weer de nodige maanden mee die niet met terugwerkende kracht worden gecompenseerd.



Ook ik ben weer aan het rondkijken, want het wordt gewoon steeds minder aantrekkelijk bij de overheid.



En de ingeslapen vakbonden zijn waardeloos. Wat een volk.
Hoekstra / Ambtenaar
Kan er ook eens gestopt worden met die New Speak harmonisatie van verlofregelingen = inleveren van verlofuren.



Ik ben er voor harmonisatie: we nemen de regeling het hoogtste aantal bovenwettelijke uren en die gaat voor iedereen gelden. Dat versta ik onder harmoniseren.
Frits
Je kunt van Rutte zeggen wat je wilt maar gevoel voor humor heeft ie:



https://www.trouw.nl/home/rutte-dreigt-bedrijven …

Gerben
Je kunt zeggen wat je wilt van de VNG maar ze zijn wel consequent: Steeds een dijk van een CAO voor de bestuurders en nooit geen fatsoenlijke CAO voor de ambtenaren. In 6 maanden tijd is er geen bestuurder opgestaan die zegt: Nu moet het anders / ook onze ambtenaren verdienen respect! Leve het populisme.
Rob / controller
Weet iemand waarom de bonden alsmaar inzetten op vitaliteit? Ik heb nog geen enkele ambtenaar gesproken die daarop zit te wachten.
Gerben
Weer wordt het bevestigd dat wij, gemeenteambtenaren, de gatenbegrotingsdichter zijn voor het VNG. Ze laten ons al 10 jaar opdraaien voor het falen van het eigen beleid en het slecht (uit)onderhandelen met de Rijksoverheid.
Frits
"Voortman temperde al te groot enthousiasme wel door te memoreren dat gemeenten opnieuw fors minder geld krijgen, ruim 600 miljoen euro. Dat blijkt uit de meicirculaire."



Serieus? Dus de ene keer kom je in opstand tegen het Rijk wanneer het volgens jou politiek opportuun is en de andere keer ben je hun bondgenoot? Of komt dat omdat onze bestuurders zelf onder de Rijks-CAO vallen. Onbegrijpelijke opmerking van een werkgever. Daarmee degradeer je jouw professionele kapitaal tot sluitpost van de begroting.
Frits
Nog een kleine nabrander richting De Haas: nu weten we wel dat de FNV een filiaal van de 60+-beweging is. Met de voorstellen rond de pensioenen hebben jullie wederom de 60-minners in het pak genaaid ten koste van de gepensioneerden. Met jullie vitaliteitseis dreig je wéér hetzelfde te bereiken.



Jullie zijn als FNV al jaren geen representant meer van de werkenden maar een belangenvertegenwoordigend verlengstuk van de '68-generatie...
Antonie
Ik mag hopen dat de bonden nu niet te snel tevreden zijn met een bod van de onbetrouwbare VNG.

De VNG die bij tekorten op de jeugdzorg wel de weg naar Den Haag weet te vinden, maar als er tekorten dreigen te ontstaan op personeelskosten de kop in het zand steekt.

Het is overigens een herhaling van zetten. Steeds is salariëring een sluitpost voor de gemeentelijke begroting en vangt de werkvloer de klappen op.

Dus bonden: ga alleen akkoord bij een voorstel dat minimaal gelijkwaardig is aan de laatste rijks CAO!
Henk
Ik mag (als net 60-er) toch hopen dat er een beter resultaat wordt bereikt dan met het pensioenakkoord, want daar schieten we weinig mee op heb ik het idee.

Aansluiting bij de CAO Rijksambtenaren lijkt me niet meer als redelijk en dan vanaf 01-01-2019 graag!

H. Wiersma / gepens.
Wethouder Voortman (Utrecht) houdt geen eerlijk verhaal. 600 miljoen minder heeft te maken met lagere Rijksuitgaven. Als het Rijk minder uitgeeft ontvangen gemeenten ook minder budget via het Gemeentefonds (trap op, trap af). In het Gemeentefonds is qua hoogte echter rekening gehouden met 'de gunstige' CAO voor Rijksambtenaren. Niets staat gemeenten derhalve in de weg om de CAO van het Rijk te volgen. Daarvoor hebben gemeenten immers het budget al in de pocket. Vakbonden zullen zo langzamerhand dit spelletje ook wel doorhebben, mag je aannemen. De afgelopen jaren is er in dat opzicht al veel te veel mis gegaan. Gemeenteambtenaren laten zich niet meer in het pak naaien en als sluitpost van de begroting gebruiken. Er is al teveel bezuinigd over hun ruggen!
Johan
Inmiddels is het 20 juni en radiostilte...

Waarom lees ik nergens wanneer het overleg tussen VNG en bonden is ingepland? Dat moet voor 1 juli plaatsvinden lijkt mij? (vanwege stakingen) Dus in de week van 24 juni??
hans / leidinggevend
Die 600 miljoen waar Voortman het over heeft, staan in IJsland bij icesafe op de bank.
Mark / Gemeenteambtenaar
De vakbond toont voortdurend aan een achterhaald fenomeen te zijn en een belangengroepering voor 60-plussers. De vitaliteitsregeling voor senioren, wat gewoon een verkapt deeltijdpensioen is op kosten van de werkgever, houdt nu al maanden een fatsoenlijk cao tegen. Laat die eis vallen en zet vol in op koopkracht; dan hebben ALLE gemeenteambtenaren er voordeel van.
Jantine
@Mark: geen lid van de vakbond zeker? Natuurlijk is dat een belangengroepering en als jongeren geen lid worden is het niet vreemd -en zelfs terecht- dat ze meer voor de ouderen opkomen.
Gerben
Vul de achterzak maar en niet te zuinig want er volgen deze maand enkel drogredenen waarom wij weer (sinds 2009!) geen fatsoenlijke CAO tegemoet kunnen zien, maar hooguit een schandalige eenmalige fooi.
Kees Dijkhuizen / Ambtenaar
Las dat de FNV gaat praten over een CAO met terugwerkende kracht vanaf januari 2019. Ze moeten dit eisen anders wordt het wèèr een sigaar uit eigen doos en is de werkgever wèèr de lachende partij.
Martin / Beleidsmedewerker
Groot gelijk dat de vakbonden het vitaliteitsbeleid willen doorvoeren. Zeker gezien richting de senioren. Immers zij hebben het loonoffer gedaan van 32 miljard gulden in de jaren 80. (pensioenroof). https://financieel.infonu.nl/diversen/168264-pen … daar stond geen compensatie tegenover. vakbonden Goed Bezig!
Mark / Gemeenteambtenaar
@hans: Nee, ik ben geen lid van de vakbond. In het huidige tijdsgewricht verwacht ik van de vakbond dat zij vanuit het collectieve werknemersbelang het gesprek voeren met de werkgevers. Dat ze dus aansturen op afspraken die in de volle breedte goed zijn voor de werknemers op lange termijn. Afspraken die ervoor zorgen dat de gemeente over tien, twintig jaar een sector is waarin iedereen wil werken. Dat doen ze al jaren niet. Ik vind dat waardeloos. Niet omdat het gedeeltelijk niet in mijn belang is, maar omdat het schadelijk is voor de sector.
Mark / Gemeenteambtenaar
@Martin: je illustreert uitstekend hoe de vakbond aankijkt tegen de vitaliteitsregeling. De vitaliteitsregeling voor oudere medewerkers wordt gezien als wisselgeld, bijvoorbeeld voor iets van 30 jaar geleden. Het getuigt niet van intergenerationele wederkerigheid tussen ouderen en jongeren, het getuigt van een rupsje-nooitgenoegsyndroom onder de oudere vakbondsleden.



Een vitaliteitsregeling zou m.i. alleen aan de orde moeten zijn als daar, gezien de werkdruk, arbeidsomstandigheden, levensfase o.i.d. behoefte aan is. Die behoefte is er wel, maar is geen monopolie van de oudere medewerker.



Els rovers / Procesregisseur
Ik mag hopen dat er een fatsoenlijke vitaliteitsregeling komt, want met het pensioensaccoord schiet ik ,als ik het allemaal goed begrijp, weinig mee op. Een paar maanden eerder met pensioen terwijl we wel minder verlof moeten slikken, nooit aan de meebetaalde VUT hebben kunnen deelnemen en om de 4 daagse werkweek voor 58 plussers afgeschaft was, toen wij jonge zestigers zover waren. daarnaast moeten we maar zien wat er over de pensioeninleg voor alle 45 plussers maar ook nog voor ons geregeld wordt.
criticus
@martin

De pensioenroof benadeelt niet alleen de senioren, maar ook de jongeren. Indexatie of korting treft namelijk iedere deelnemer. Verschil is slechts dat de jongere er pas over een tiental jaren achter komt. Vraag is dus waarom alleen de senioren gecompenseerd zouden moeten worden.
Robbert / Adviseur
Het is niet te geloven dat harmonisatie van verlof als eis wordt gesteld door de werkgever om aan tafel te gaan met vakbonden. Door deze zgn. harmonisatie lever ik uren in die ik in de vorm van loonsverhoging, waarvoor je dankbaar moet zijn, weer terug krijg. Wie is er hier gek? Vakbonden: de bekende sigaar uit eigen doos laten wij toch niet weer gebeuren?
henk
Ik werk nu 5 jaar bij de gemeente en ben 39 jaar. Dit gezeik over een fatsoenlijke cao ben ik zat. Al meer dan een half jaar wacht ik op marktconform stijgen.

Gelukkig ga ik per september aan de slag bij Ordina. Tegen alle jongeren zeg ik: weg wezen bij deze werkgever.
Chris / gemeenteambtenaar
Met een beetje geluk hebben wij in oktober dan eindelijk een CAO. Zoals al eerder is gebeurd dan wederom niet met terugwerkende kracht vanaf januari.
Henk Donkers / medewerker
Erg ongepast om de meicirculaire er bij te halen. Het rijk geeft veel minder geld uit aan zorg en dat is een van de redenen dat het gemeentefonds daalt. (trap op ttrap af) En dat terwijl gemeenten dus juist meer aan zorgtaken uitgeeft.

Met andere woorden: gemeenten worden twee keer genaaid door het rijk (lagere AU en hogere lasten) en dat zou de reden moeten zijn dat ambtenaren een reel loon mislopen.

Als we daar intrappen zijn we gek.
Tinus
DNB bericht van 11 juni 2019:



DNB verwacht snellere toename lonen



Economische groei neemt af en rente blijft voorlopig laag











De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in de komende jaren een snellere toename van de lonen. Voor 2019 wordt verwacht dat de loonsom per werknemer (bedrijven) groeit met 2,8%. Voor de jaren erna worden stijgingen van 3,7% en 3,8% verwacht. Omdat de inflatie naar verwachting minder sterk zal stijgen, blijft een reële loongroei over van gemiddeld ongeveer 1 procent per jaar



Doe er wat mee!!!!!
Martin
Al weer een tijdje stil, wanneer start dit overleg dan wel@Bertdehaas @VNG ? Of weet iemand anders dit?
B / gemeenteambtenaar
@hans: ook 55-plussers vallen onder ouderen. En velen van hen zijn ook lid van de vakbond, maar die worden hierdoor wel onevenredig hard getroffen. Jongeren kunnen nu nog niet zeggen, dat ze hard getroffen worden. Toen wij begonnen met werken, moesten we meteen de volle mep aan pensioen betalen. En nu het langverwachte pensioen langzaam in zicht komt, worden de spelregels wel behoorlijk aangepast. Een flink hogere premie terwijl je jarenlang dacht dat je pensioen goed geregeld was. Een greep van miljarden uit de pensioenpot van ambtenaren. Waardevast ... ammehoela. Wellicht tijd om die vakbonden de rug toe te keren.
Martin
Laten we het hopen:



https://ambtenarensalaris.nl/gemeente/nieuwe-cao …
Advertentie