of 62284 LinkedIn

Overleg cao gemeenten wordt hervat

Bonden en gemeenten gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Dat is dinsdag besloten tijdens het VNG jaarcongres in Barneveld.
© Yolanda de Koster

De vakbonden en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gaan de onderhandelingen over een nieuwe cao hervatten. Gemeenten zijn bereid te praten over een hoger loonbod en een vitaliteitsregeling voor jong en oud. Dat is dinsdag besloten in Barneveld, waar het VNG jaarcongres wordt gehouden.

Acties

Deze toezegging door gemeenten was voor de bonden voldoende om de vandaag eveneens aangekondigde acties voorlopig in de ijskast te zetten, aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas. Als gemeenten tijdens een eerste gesprek onvoldoende bewegen, zal op 1 juli alsnog de eerste werkonderbreking van drie uur in Amsterdam worden gehouden. ‘We houden de acties in de achterzak’, aldus De Haas. Na Amsterdam gaan dan ook ambtenaren in andere steden, in estafettevorm, het werk onderbreken.

 

Vitaliteitsbeleid

De FNV, CNV en CMHF hielden dinsdag tijdens het VNG-jaarcongres een actiebijeenkomst om aandacht te vragen voor de noodzaak tot een goede cao. Er was een brug gebouwd, omdat ‘gemeenten met een beter bod over de brug moesten komen’, zoals De Haas het verwoordde. De bonden willen een loonsverhoging van 4 procent per jaar en een generiek vitaliteitsbeleid voor jong en oud. Gemeenten willen daar vooralsnog niet aan. De VNG wilde in april niet verder gaan dan een loongroei van 4,9 procent voor de komende twee jaar en geen generieke vitaliteitsregeling voor jong en oud. Daarop stapten de bonden uit het overleg.

 

Koopkracht

Tijdens de actiebijeenkomst in Barneveld deed een onderhandelingsdelegatie van de gemeenten, onder leiding van de Utrechtse wethouder Linda Voortman, geen harde toezeggingen. Wel is er de wil om over een hoger loonbod te praten en over een vitaliteitsregeling. ‘Over koopkracht en loon wil ik verder praten’, aldus Voortman. De bonden moeten dan bereid zijn over harmonisatie van de verlofregeling te praten, stelde Voortman. Voor de bonden waren deze toezeggingen voldoende om op korte termijn een eerste gesprek aan te gaan. Daarna volgt een diepgaander gesprek. Als alles goed gaat, kan er nog deze maand een nieuwe cao zijn, aldus De Haas.

 

Meicirculaire

Voortman temperde al te groot enthousiasme wel door te memoreren dat gemeenten opnieuw fors minder geld krijgen, ruim 600 miljoen euro. Dat blijkt uit de meicirculaire. Ook zitten veel gemeenten in financiële problemen vanwege tekorten op de jeugdhulp. ‘Daar mogen wij niet de dupe van worden’, riep een van de bij de actie aanwezige ambtenaren. ‘Jullie (de gemeenten) hebben ons hard nodig om het beleid uit te voeren.’

 

Op de foto: Bert de Haas (FNV, in witte jas) en Linda Voortman (wethouder Utrecht, in blauwe jurk) tijdens de actie van de bonden in Barneveld.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Horseshoe op
Inmiddels is het 20 juni en radiostilte...
Waarom lees ik nergens wanneer het overleg tussen VNG en bonden is ingepland? Dat moet voor 1 juli plaatsvinden lijkt mij? (vanwege stakingen) Dus in de week van 24 juni??
Door Gerben op
Je kunt zeggen wat je wilt van de VNG maar ze zijn wel consequent: Steeds een dijk van een CAO voor de bestuurders en nooit geen fatsoenlijke CAO voor de ambtenaren. In 6 maanden tijd is er geen bestuurder opgestaan die zegt: Nu moet het anders / ook onze ambtenaren verdienen respect! Leve het populisme.
Door de vries (ambtenaar) op
Kan er ook eens gestopt worden met die New Speak harmonisatie van verlofregelingen = inleveren van verlofuren.

Ik ben er voor harmonisatie: we nemen de regeling het hoogtste aantal bovenwettelijke uren en die gaat voor iedereen gelden. Dat versta ik onder harmoniseren.
Door WillemWever (ICT professional) op
Geen wonder dat de overheid niet meer an goed personeel kan komen. Ondertussen wordt er massaal ingehuurd aan managers en adviseurs. Kost kapitalen.

En op deze wijze staan we alweer een half jaar op nullijn, terwijl alle uitgaven/kosten vrolijk doorstijgen. En dan zijn ze al vanaf sept. 2018 bezig. De overheid pikt zo mooi weer de nodige maanden mee die niet met terugwerkende kracht worden gecompenseerd.

Ook ik ben weer aan het rondkijken, want het wordt gewoon steeds minder aantrekkelijk bij de overheid.

En de ingeslapen vakbonden zijn waardeloos. Wat een volk.
Door Barbeltje (Gemeenteambtenaar) op
@hans: ook 55-plussers vallen onder ouderen. En velen van hen zijn ook lid van de vakbond, maar die worden hierdoor wel onevenredig hard getroffen. Jongeren kunnen nu nog niet zeggen, dat ze hard getroffen worden. Toen wij begonnen met werken, moesten we meteen de volle mep aan pensioen betalen. En nu het langverwachte pensioen langzaam in zicht komt, worden de spelregels wel behoorlijk aangepast. Een flink hogere premie terwijl je jarenlang dacht dat je pensioen goed geregeld was. Een greep van miljarden uit de pensioenpot van ambtenaren. Waardevast ... ammehoela. Wellicht tijd om die vakbonden de rug toe te keren.
Door Martin op
Al weer een tijdje stil, wanneer start dit overleg dan wel@Bertdehaas @VNG ? Of weet iemand anders dit?
Door Tinussie op
DNB bericht van 11 juni 2019:

DNB verwacht snellere toename lonen

Economische groei neemt af en rente blijft voorlopig laag

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht in de komende jaren een snellere toename van de lonen. Voor 2019 wordt verwacht dat de loonsom per werknemer (bedrijven) groeit met 2,8%. Voor de jaren erna worden stijgingen van 3,7% en 3,8% verwacht. Omdat de inflatie naar verwachting minder sterk zal stijgen, blijft een reële loongroei over van gemiddeld ongeveer 1 procent per jaar

Doe er wat mee!!!!!
Door Henk Donkers op
Erg ongepast om de meicirculaire er bij te halen. Het rijk geeft veel minder geld uit aan zorg en dat is een van de redenen dat het gemeentefonds daalt. (trap op ttrap af) En dat terwijl gemeenten dus juist meer aan zorgtaken uitgeeft.
Met andere woorden: gemeenten worden twee keer genaaid door het rijk (lagere AU en hogere lasten) en dat zou de reden moeten zijn dat ambtenaren een reel loon mislopen.
Als we daar intrappen zijn we gek.