of 59345 LinkedIn

Overheid moet voorzichtig zijn met term 'ambtenaar'

5 reacties
Bij de werving van nieuw personeel moeten overheidsorganisaties de term ‘ambtenaar’ slechts met mate gebruiken, aangezien een deel van de potentiële overheidswerknemers hierbij een negatieve connotatie heeft.

Imago
Ook moeten overheidsorganisaties bij reorganisaties voorzichtig omspringen met het imago van de overheid als betrouwbare werkgever met een grote baanzekerheid, aangezien dit het unique selling point van de overheid is. En bij de werving van nieuw personeel moeten overheidsorganisaties de term ‘ambtenaar’ slechts met mate gebruiken, aangezien een deel van de potentiële overheidswerknemers hierbij een negatieve connotatie heeft.

 

Handvatten
Dit zijn twee conclusies die de Intelligence Group trekt in een arbeidsmarktonderzoek in opdracht van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd gisteren tijdens de lancering van de nieuwe website binnenlandsbestuur.nl gepresenteerd en heeft als doel overheidsorganisaties handvatten te geven bij personeelswerving.

 

Werkbeleving
De onderzoekers stellen dat bij de werving van nieuw overheidspersoneel veel meer dan nu het geval is, gefocust moet worden op werkbeleving. In personeelsadvertenties worden functies vaak op een zeer zakelijke, formele manier omschreven, terwijl juist op een wervende manier duidelijk moet worden gemaakt wat de functie precies interessant maakt. Voorts moeten in de arbeidsmarktcommunicatie de secundaire arbeidsvoorwaarden concreet worden gemaakt. Slechts vermelden dat die bij de overheid goed zijn, volstaat tegenwoordig niet meer, aldus de onderzoekers.

Aanbevelingen
Behalve algemene tips geven de onderzoekers ook specifieke aanbevelingen voor de verschillende overheidsorganisaties (rijk, gemeenten, provincies, zelfstandige bestuursorganen).

 

Lees meer:
Een samenvatting van het onderzoek Naar een effectievere personeelswerving is hier te raadplegen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door rene kiebert (projectmanager) op
Het onderzoek slaat de spijker op de kop: wervingsadvertenties zijn nog steeds te vaak in formele taakbeschrijvingstermen opgesteld. Dat bevestigt juist het beeld bij anderen dat overheidsorganisaties saai, stoffig en bureaucratisch zouden zijn. Veel beter is het om de uitdagingen te benoemen, het meer dan dynamische werkterrein met de vele spelers en de aantrekkelijke kanten van het zijn van "overheidsdienaar". Wees trots op de publeie prestaties en straal dit uit in advertenties! Daarnaast is het inderdaad nog steeds zo dat mensen uit het bedrijfsleven vanwege de meer dan goede secundaire en tertiaire arbeidsvoorwaarden (tijdelijk) voor de overheid kiezen en dan soms blijven hangen vanwege hun toegenomen maatschappelijke betrokkenheid!
Het benoemen van zorgverlof, scholingsfaciliteiten, flexibele arbeidstijden, telewerken, 13e maand in opbouw, is zeker een pré.
Door John (Operator) op

Mijn vriendin wil juist graag ambtenaar worden maar komt maar niet aan de bak !
Keer op keer wordt ze om idiote redenen afgewezen !
Door Harm Peter op
Kan iemand zorgen dat de link naar de samenvatting van het rapport werkt?
Door Peter (burger) op
Misschien wordt het tijd voor de upgrading van het begrip ambtenaar. Het is immers zo dat het imago van de werknemer ook uitstraalt op de werkgever. Het was daarom misschien beter om de miljoenen van een nieuw lettertype te investeren waar iedereen wat aan heef nl. goede ambtenaren.
Door Maarten (I ambtenaar) op
Hoe verklaart dit bureau dan de nog steeds groeiende populariteit van bijvoorbeeld het I ambtenaar netwerk?

Blijkbaar zijn huidige ambtenaren helemaal niet terughoudend in het gebruik van het woord ambtenaar.

ps. linkje naar samenvatting werkt niet