of 59761 LinkedIn

Overheid geeft ruimte voor parttime managers

Steeds meer managers zijn toe aan parttimewerk. Waar werkgevers eerst nog terughoudend waren, staan ze nu meer open voor parttimers in een managementfunctie. Dat stelt bestuurder Eddy Haket van de vakcentrale MHP naar aanleiding van de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over deeltijdwerk.
6 reacties
Steeds meer managers zijn toe aan parttimewerk. Waar werkgevers eerst nog terughoudend waren, staan ze nu meer open voor parttimers in een managementfunctie. Dat stelt bestuurder Eddy Haket van de vakcentrale MHP naar aanleiding van de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek over deeltijdwerk.

Glazen plafond bij bedrijven
'Natuurlijk wordt bij sommige bedrijven nog steeds geroepen dat je in een managementfunctie eigenlijk niet parttime kunt werken. Maar die cultuur verandert langzaam', aldus Haket. Vooral vrouwen hebben jarenlang tegen het vooroordeel aangebokst. 'Zij kwamen maar niet aan de top omdat ze parttime wilden werken. Ze moesten dat glazen plafond doorbreken en soms nog.'

Gestimuleerd bij overheid
Vooral bij de overheid hebben vrouwen het wat dat betreft beter gekregen. Daar worden vrouwen aan de top gestimuleerd. 'Daar maakt men werk van de nieuwe werkelijkheid. In het bedrijfsleven is het allemaal nog wat moeilijker om in deeltijd te gaan werken als je op managementniveau zit.' De MHP, vakcentrale voor middengroepen en hoger personeel, zegt in cao-onderhandelingen al enkele jaren te hameren op de kansen voor deeltijdwerkers.

 

Meer belangstelling
In cao's waarover nu onderhandeld wordt, gaat het vooral om behoud van werkgelegenheid, zegt Haket. 'Anders zouden de nieuwe CBS-cijfers zeker aanleiding kunnen zijn om stevig in te zetten op betere deeltijdmogelijkheden voor werknemers op managementniveau.' Mannen zouden volgens hem vooral de laatste vijf jaar meer belangstelling tonen voor parttimewerk.

Jongeren
In zijn algemeenheid zijn het vooral jongeren die een deeltijdbaan willen vanwege kinderen of omdat ze tweeverdieners zijn. 'Dan willen ze hun baan liever met iets anders combineren', zegt Haket. Ouderen boven de 55 jaar hebben minder behoefte aan deeltijdwerk.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door N. van Koll (bouwplantoetser) op
Gunstig dat de managers part time mogen gaan werken. Heb je minder last van hun aanwezigheid. Kun je je bezig houden met je werk.
Door Ad van Breukelen (adviseur veiligheid) op
Wat grappig. Ik zie een jonge vrouw met parttime-stress. 'Eigenlijk moet ik nu weg, maar ik heb nog zo veel te doen!'.
Door Esther (Webredacteur Binnenlands Bestuur) op
Ik zie een moderne, jonge, vrouwelijke (en vrolijke!) professional die wat betreft haar werk flexibiliteit uitstraalt. Het is natuurlijk een overdreven weergave van de werkelijkheid, maar het past volgens mij goed bij de inhoud van het bericht, daarom heb ik het geplaatst. Aangezien ik zelf een vrouw ben, kun je ervan uitgaan dat ik hier totaal geen vooroordelen mee heb willen bevestigen. Integendeel, ik wilde laten zien dat managers bij de overheid niet altijd mannen van boven de veertig zijn.
Door sandra (ambtenaar (binnenkort parttime)) op
Ook ik vind de foto not-done bij zo'n onderwerp. Zelfs mijn man viel deze foto op.
Het stuk is zeker samengesteld door een man?
Ik zeg altijd maar zo: het succes van parttimers hangt af van de flexibiliteit van de fulltimers (én een modern denkende manager natuurlijk)
Door caia oortwijn (beleidsmedewerker cultuur (parttime!)) op
volgens mij kun je beter niet opboksen tegen vooroordelen...
Erg leuk jurkje op de foto by the way, waar kan ik dat kopen?
Door Andrea (leerplichtambtenaar) op
Wel een bijzondere foto voor bij een artikel waar het gaat over vooroordelen... Ik ben benieuwd met welke gedachte (en door welke man) deze foto is gekozen.