Advertentie
carrière / Nieuws

Oudere ambtenaar piekert meer

Bijna de helft van de oudere ambtenaren bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid.

29 maart 2012

Oudere ambtenaren piekeren meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 400 ambtenaren, uitgevoerd in opdracht Driessen, HRM-dienstverlener voor overheid en semi-publieke sector. 

Stress
Bijna de helft van de respondenten bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid, maar neemt zorgen daarover niet mee naar huis. Bij de ‘senioren’ (45+) werkt de situatie op het werk vaker door in de privésfeer. “Zij hebben er zoveel stress van, dat ze zeggen dat het zelfs invloed heeft op de relatie met de partner,’ zegt Bas van Leeuwen, woordvoerder van Driessen.

Samenwerken
In het onderzoek werden ook vragen gesteld over samenwerking met collega’s. Uit de antwoorden bleek, dat ‘weigerambtenaren’ op weinig steun kunnen rekenen. Van de ondervraagden vindt 82 procent van de werkersin de publieke sector het volgens Van Leeuwen ‘belachelijk’ dat religie het bekrachtigen van sommige relaties in de weg zit. ‘Als mensen volgens de wet mogen trouwen moeten ambtenaren daar altijd aan meewerken’, stelt volgens hem de overgrote meerderheid. Jongeren hebben volgens Van Leeuwen een grotere tolerantie ten opzichte van ‘weigerambtenaren’ dan oudere collega’s. 

Het hele artikel is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 6, 30 maart 2012

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel Beuting / in between job
Door Marcel op 3 april



Afgaand op de samenvatting "Oudere ambtenaar piekert meer" een enkele opmerking:

- De titel strookt niet met het kennelijke onderwerp: de weigerambtenaar.

- In hoeverre is de steekproef representatief te noemen?

- Hoe was de vraagstelling of wordt er bewust naar een vooringenomen standpunt toe geredeneerd als dat van: alles wat ouder is dan 45 jaar zou plaats moeten maken voor jongere medewerkers?



Indien dit ook maar voor de helft zo is, dan heb ik sterk mijn twijfels over de waarde van deze HRM Dienstverlener voor Overheid en de Semi-publieke sector. Wordt de demografische ontwikkeling in Nederland gevolgd en het daarmee samenhangende arbeidstekort uiterlijk 2015 in alle sectoren?

Naar mijn mening een misplaatst onderzoek nu iedereen mag doorwerken tot (ver) na hun 65e. Wie regelt voor werkwilligen een baan aan de voorkant?
Hans van Os / trainer stressreductie en Performance Improvement Training
Ik maak me zorgen om het gemak, waarmee wordt geaccepteerd dat ambtenaren last hebben van stress. In het onderwijs is men een stap verder: men herkent en erkent dat de baan veel stress veroorzaakt, maar men doet er ook iets aan. Omdat je vaak de oorzaken van stress niet kunt wegnemen, wordt de draagkracht ven de betrokkenen vergroot. Veel personeelsleden in het (voortgezet) onderwijs worden door hun werkgever in de gelegenheid gesteld om trainingen stressreductie te volgen. Daarmee vergroot je het welbevinden, de gezondheid en de prestaties Dat gun ik alle ambtenaren!
Yvonne Bastiaanse / beleidsadviseur
De combinatie tussen de foto als aanhef waar naar mijn idee een 70-jarige is geportretteerd en de tekst in het artikel (senior 45 +) is wat ongelukkig gekozen. Of is dit een bewuste poging om reakties te krijgen?
Niek / jurist
Je kunt het bericht negatief lezen maar ook positief. Piekeren is vaak uit betrokkenheid proberen de puzzle op te lossen. Kennelijk zijn de ouderen (momenteel al 45+-ers) meer met de zaak begaan dan jongeren. Ik zou zeggen, wees er maar blij mee.
PVe / sr. adviseur
Ik denk wel dat het zo is. Er wordt roofbouw op het personeel gepleegd, nog afgezien van het al enige jaren stelselmatig laag houden/bevriezen van de maandelijkse fooi. Met steeds minder mensen moeten er steeds meer zaken worden gedaan, en liefst gisteren klaar. De wetgeving wordt steeds complexer, procedures steeds complexer en minder tijd, o.a. door de wet dwangsommen en Lex silencio. Dat hoor ik ook van jongere collega's. Daarnaast hoor ik ook, en is ook mijn eigen ervaring, dat je door die (toenemende) werkdruk nauwelijks tijd hebt om je vaklitteratuur, jurisprudentie of ontwikkelingen in de wetgeving maar enigszins bij te houden. Zo loop je een enorm risico dat op enig moment allerlei zaken onnodig mis gaan lopen en het de overheid veel geld kost om dat hetzij te herstellen, hetzij de schade te vergoeden. Ook complexe vraagstukken moeten er maar "even bij of tussendoor", daar waar voor eenzelfde vraagstuk in het bedrijfsleven of advocatuur enige mensen op die zaak worden gezet of zelfs worden vrijgemaakt. Afgaand op mijn ervaringen van de laatste jaren zou ik geen enkele jongere adviseren om bij de overheid i.c. een gemeente te gaan werken.
Gerrit
Welke jongere met een beetje scholing en een beetje gezond verstand waagt zich nog aan een functie bij een werkgever die zijn eigen mensen continu in een kwaad daglicht stelt (om politiek gewin), niet voor hen opkomt (alles van het Rijk accepteert), gemaakte (loon)afspraken al tijden niet

nakomt en die ook nog eens de hoogste eisen durft te stellen voor een al jaren achterhaald loonplaatje?



Leve de Duitse Ambtenaren CAO 6,3% voor 2 jaar. Een simpel gokje, die economie gaat en blijft gas geven en de loonkosten vallen de komende jaren sterk mee, vanwege loyale (betrokken) ambtenarij.

Advertentie