Advertentie
carrière / Nieuws

Oudere ambtenaar heeft plan B nodig

Oudere ambtenaren moeten zelf bedenken hoe ze hun carrière willen afbouwen en desnoods gebruik willen maken van verrijkt doorwerken, oftewel demotie.

08 mei 2016

Wacht als 55-plusser niet dat ene gesprek af waarbij je jongere leidinggevende subtiel laat merken dat er eigenlijk geen plaats meer voor je is in het team. Maak zelf alvast een plan waarbij je desnoods een stapje terugdoet in functie en salaris, maar wel de touwtjes in handen houdt, bepleiten deskundigen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een meerderheid van oudere werknemers wel wat voelt voor verrijkt doorwerken, beter bekend als de minder stimulerende term demotie.

Arbeidsconflict

Wat zijn de kansen voor een laat-vijftiger of zestiger op de arbeidsmarkt? Nu vrijwel alle overheidsorganisaties de kaasschaaf hanteren, sneuvelen de veteranen vaak als eerste. Ze zijn immers duur, moeilijk te veranderen en lopen vaak wat achter als het gaat om innovatieve oplossingen. Regelmatig lopen functioneringsgesprekken met de oudere ambtenaren uit op een arbeidsconflict, met woede en frustratie als gevolg. Onnodig en verkwisting van geld en vooral ook van waardevolle kwaliteiten, vindt Gerard Kerkhof, loopbaanbegeleider bij personeelsmobiliteitsbureau POSG. Zijn specifieke doelgroep bestaat uit vijftigers en zestigers bij de overheid en hij ziet dagelijks hoe het beter kan voor alle partijen.

Biologische klok

‘Mijn ervaring is wanneer ik de oudere managers aan mijn tafel krijg, zij helemaal niet zo negatief zijn over de optie om een stapje terug te doen,’ vertelt de loopbaanbegeleider.  ‘Natuurlijk is het aanvankelijk vaak gevoelig, soms zelfs een kwestie van gezichtsverlies. Maar als werkgevers daar op een respectvolle manier mee omgaan dan blijken de werknemers best open te staan voor een beetje minder. Het is ook een kwestie van de ‘interne biologische klok.’ De top van de loopbaan is al bereikt rond hun vijftigste. Kracht en energie nemen af. In plaats daarvan komt er veel meer behoefte aan het overdragen van kennis, reflectie, beschikbaar stellen van expertise. Als dat gesprek kan worden gevoerd, dan blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan alleen maar in de vechthouding te staan.’

Taboe
De cijfers bevestigen deze veronderstelling. Alhoewel demotie, de tegenhanger van promotie, te maken heeft met een taboe is de realiteit anders is. Uit onderzoek onder 45-plussers blijkt dat de veelbesproken terugval in functie namelijk helemaal niet zo gevreesd. Volgens het demografisch onderzoeksinstituut NIDI bleek dat een meerderheid zich kan voorstellen dat men kiest voor demotie. Ook loopbaanbegeleider Gerard Kerkhof adviseert om het heft in eigen handen te nemen. ‘Zoals die algemeen directeur die op een zekere leeftijd aan het managementteam aangaf een andere rol voor zichzelf in de organisatie te zien. Hij wilde niet langer de eindverantwoordelijke zijn en heeft dit op een tactische manier bespreekbaar gemaakt,’ vertelt Kerkhof. ‘Vervolgens heeft hij een stap terug gedaan, maar droeg zijn steentje inhoudelijk nog wel degelijk bij. De voormalige directeur heeft een thema opgepakt waar binnen de organisatie nog een slag mee gemaakt moest worden en dit tot een goed einde gebracht. Hiermee is de waarde van zijn kennis en kunde voor de organisatie bewaard gebleven.’

Statusverlies 

De afgelopen decennia is er binnen de overheidsorganisaties veel veranderd en de vernieuwingen gaan nog steeds als een razende door. ‘Je moet je misschien ook afvragen of je nog wel mee wilt met een hele nieuwe cyclus van ontwikkelingen,’ stelt Kerkhof. ‘Het afnemen van de mentale en fysieke druk zijn grote voordelen van een tandje minder werken.’ Maar uiteraard zijn er ook nadelen, buiten de juridische en financiële consequenties van demotie. ‘Het ligt heel erg aan de communicatie binnen een organisatie, maar een teruggang in functie kàn als een zwakte worden gezien,’ vertelt de loopbaanbegeleider. ‘Ook als je een baan hebt met veel verantwoordelijkheden en een sterke externe uitstraling is het lastig om te vertellen dat je geen directeur meer bent maar ‘slechts’ programmamanager of beleidsadviseur. Dat is voor diegene én vaak ook hun partner toch een kwestie van statusverlies.’

Reacties: 41

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Loopbaanadviseur
'Wacht als 55-plusser niet dat ene gesprek af waarbij je leidinggevende jou subtiel laat merken dat er eigenlijk geen plaats meer voor je is in het team. Maak zelf alvast een plan.' Punt. De rest van het artikel is baarlijke nonsens.
Jan / Consultant
Zeker het volledige artikel in de 'papieren BB' vertoont een 'mooi' evenwicht tussen enerzijds generaliserende stigmatisering van een leeftijdsgroep en anderzijds de dubbele boodschap van 'tot weinig meer in staat op de oude werkplek' versus 'creëer dynamisch je kansen in een nieuwe werkomgeving'. Leve de nuancering!
hans van r / vergunningverlener
wacht niet af, anticipeer en gebruik je vakkennis, of doe als die Domme Europeaan:

-Oh, jee er ligt daar een bananenschil op de stoep;

-Gunst... ik denk dat ik er op ga stappen;

-He, wat vervelend. Nu ben ik uitgegleden over een bananenschil!
Jan / Ambtenaar bouw- en woningtoezicht
Met Josien en Ankie ben ik het hartelijk eens. Vanuit mijn eigen situatie weet ik dat zij gelijk hebben! Hiervoor heb ik 30 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Daar zijn ook mensen die de kantjes eraf lopen en dat heeft niets met leeftijd te maken. Of toch wel? Daar en nu ook bij de gemeente alweer 15 jaar, zie ik veel dat jongeren bepaald niet over actief zijn! Vaak weinig genegen zich in te spannen om werk van anderen over te nemen als zij er niet zijn. Ze maken tijdens werktijden veel gebruik van hun mobiel of internet, soms echt uren per dag (reken dit uit op jaarbasis). Zij zijn er vaak niet echt op uit om hun werk efficiënter te doen. In de loop van de afgelopen jaren heb ik er wel; vijf taken bij, en nog vind ik het redelijk simpel of saai. 'S avonds en in het weekend ben ik altijd aan het werk. Zo zit ik vol ideeën over allerlei dingen die ik graag wil doen. Ben ook vaak aan het verbouwen en onderhoud plegen aan de woning, noem maar op. Cursussen doe ik met de regelmaat van de klok. Helaas heken ik mij niet in dit zielige verhaal dat inderdaad discrimineert en mensen 'afschrijft'! Grotere onzin kun je niet verzinnen dan mensen wegzetten als waardeloos. Wil je wat zinnigs zeggen kom dan met een echt verhaal over arbeidsvreugde, al is het tot je 75e. Het is bewezen dat zo lang mogelijk bezig zijn, ook nog eens goed is voor lichaam en geest. Dus minder ziektegevallen etc. Wie wil dat niet? Laten we eens positief gaan denken in dit klaaglandje onder de zeespiegel!
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
"Ze zijn immers duur, moeilijk te veranderen en lopen vaak wat achter als het gaat om innovatieve oplossingen." Deze zin is de meest grote 'onzin zin' die ik ooit gelezen heb. Het is een zin gebaseerd op diep ingesleten vooroordelen. Gelukkig wijst de praktijk, wat mij betreft in ieder geval, anders uit.
cor rondhout / opbouwwerker
In het artikel is sprake van topambtenaren, geldt een stap terug ook voor niet topambtenaren?
Rekenaar / medewerker
Wat beoogt BB met dit artikel? Een helpende hand aan de overheid als werkgever om demotie nog wat extra in de week te leggen? De geesten rijp maken voor allerlei vanzelfsprekende vooringenomen standpunten (zie ook de reactie van Paul Vreeke) over oudere werknemers?

Wat mij betreft is niet alleen de zin over dure, moeilijk te veranderen, achterlopende werknemers onzin, maar ook geloof ik er geen woord van dat de meerderheid van de huidige 55+ 'ers demotie eigenlijk wel acceptabel vindt. Misschien zijn ze alleen bij bosjes in de hogere loonschalen van de managers te vinden maar ik ken ze niet. De werk- en levenshouding zoals die hier gepresenteerd wordt, bevestigt alle vooroordelen over ouderen én jongeren die je maar kunt bedenken en is echt beneden alle peil. Eigenlijk duidelijk de taal van weer zo'n interim-bureau dat dikke granen mee wil pikken om 55+'ers de hoek in te sturen waar werkgevers ze graag willen hebben.

Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt.

Fred Smit
Volledig eens met de eerdere reacties, artikel is vooringenomen kul wat mij betreft. PSOG bestaat vanwege de (hogere?) ambtenaren die, onder druk van bezuinigingen?, hier toe veroordeeld zijn.

Gemeenten worden geacht generatie gerelateerd personeelsbeleid te voeren. Dat worden dan vertrek- of korter werken regelingen voor ouderen, zoekende naar meer jongere werknemers, alles vanuit het vooroordeel dat dan een "vitale" organisatie ontstaat.

Tegen zoveel vooringenomenheid kun je nooit op!

.
Gijs Polmans / regisseur
Ook werkgevers zijn niet geïnteresseerd in functie- en loonsverlaging voor oudere werknemers. Demotie demotiveert. De loonkosten gaan omlaag, maar de arbeidsproductiviteit van gedemotiveerde werknemers ook. Per saldo levert demotie de werkgever dus niet veel op. Veel beter is het om te investeren in scholing voor oudere werknemers. Geschoolde oudere werknemers zijn productiever dan jonge werknemers. Scholing verhoogt de arbeidsproductiviteit en verkleint daardoor het verschil tussen loonkosten en arbeidsproductiviteit. Scholing verhoogt ook nog eens de motivatie van werknemers. De discussie zou niet moeten gaan over de vraag of demotie op grote schaal moet worden toegepast, maar hoe de scholingsdeelname van oudere werknemers vergroot kan worden.
annelies
Wat een schandalig vooringenomen artikel. Het lijkt meer een advertorial: een reclameboodschap die wordt gepresenteerd als redactioneel artikel, waar dik voor wordt betaald door de geïnterviewde.

Als "oudere ambtenaar" ben ik niet minder flexibel, niet tegen vernieuwing, niet opeens dommer, dan jongere collega's. Sterker nog, mijn kinderen zijn de deur uit, ik heb bergen ervaring die ik graag inzet, en mijn partner is niet puur gericht op status en titels.

Wat mij betreft mag deze geïnterviewde eerst eens kennis maken met de werkelijkheid vóór hij nog eens zijn mond open doet.
G / beleidsmedewerker Welzijn
Wat een groot onzin verhaal is dit. De auteur begrijpt dus niet wat een 55 plusser is en voelt en hoe actief hij/zij in het leven kan staan. Duur, moeilijk te veranderen en niet openstaan voor innovatieve oplossingen -> Wat een vooroordelen, een verkeerd beeld voor velen en drukken het zoveelste stempel op de oudere werknemer. Dit heet de oudere werknemer niet nodig hoor, dus laat het. Natuurlijk zullen er uitgebluste 50 en 60-ers zijn, maar je hebt ook 20, 30 en 40-ers, die niet vooruit te branden zijn.

Gelukkig ook niet mijn dagelijkse praktijk, 54-er, twee studerende kinderen, hardloopster, genietend van het leven en heerlijk fanatiek bezig in het werk! Oh ja, full-time!!

Kawan
PSOG preekt eigen parochie; voorbeeld is hun vacature nu bij de gemeente Utrecht. Eerst wordt binnen de afd. W&I ruim 65 ouderen op straat gezet en toen al kwam het diezelfde mensen ter ore dat ze na hun ontslag op hun oude functie konden solliciteren, maar dan via PSOG. Leeftijd heeft er weinig mee te maken, in casu, 'de jonge honden' als collega en/of leidinggevende vinden de oudere werknemers lastig. Zij hebben meer vakkennis en ervaring, waar ze niet aan kunnen tippen of mee kunnen praten. Dus bij de eerste de beste reorganisatie staan de oudere werknemers bovenaan de lijst om weggebonjourd te worden. Ze vormen gewoonweg een 'bedreiging'. PSOG heeft er baat bij, zij krijgen dan de opdracht toegeschoven als gunning omdat zij (nauwe) connecties hebben met een of meerdere (HR) leidinggevenden. PSOG heeft niet eens werkaanbod voor hun klanten, want zij komen exact dezelfde hobbels tegen in arbeidsland die de klanten ook ervaren als zij zich na hun 45e op de arbeidsmarkt actief solliciteren / acquireren.
Richard / op persoonlijke titel
Als 55 jarige voel je je met dit artikel lekker af geserveerd. Wat een flutverhaal, BB onwaardig. Ik ben nog lang niet toe aan demotie, ben al jaren geen dag ziek geweest, met mijn geheugen en arbeidsmoraal is niks mis en de jongere collega's hebben het vaak druk met al die veranderingen waarvan de toegevoegde waarde voor ons werk nog maar moet blijken. O ja, ik ben facebookloos maar twitter wel om de schijn weg te nemen dat ik het niet bij kan houden. Kortom; onzinnig verhaal waar we niks mee kunnen. En daar denken we, gelet op de reacties, allemaal gelijk over :-)
Henk Donkers / medewerker
Dit is wekelijk de wereld op zijn kop zetten. We noemen demotie gewoon "Verrijkt doorwerken" want demotie klinkt niet zo stimulerend. Welke marketingdombo heeft die term bedacht.

Zullen we het bombardement op Rotterdam voortaan maar gewoon 'een frisse kijk op stadsvernieuwing" noemen"? Bombardement klinkt immers niet zo stimulerend.
Ingrid wijngaarde / milieubeleidsmedewerkers
Misschien had de schrijver het woord iets anders moeten uitschrijven: demotiVATIe. Maar te zien aan de vorige BB artikelen , heeft hij het woord niet uitgevonden, maar een andere "wereldwijze". Als deze personen model staan voor de nieuwe generatie loopbaanbegeleiders, dan mag "de oudere werknemer" de borst vast natmaken. Wat een flauwekul, zeg!

Als het echt zo erg met 55+-ers gesteld is, moeten we ons afvragen of we de pensioenleeftijd toch maar niet moeten verlagen, want de arbeidsproductiviteit is toch niks meer. Maar ja, dan gaat de ABP op de fles. Die maakt zich niet druk over arbeidsproductiviteit, maar heeft liever dat we in het harnas sterven. Dan hoeft er niets te worden uitgekeerd. Kunnen ze lekker doorgaan met beleggen in niet renderende fondsen en de bazen dikke salarissen betalen - die met hun lijfrenteregelingen hun pensioen wel kunnen "kopen."

Het is nu reeds komkommertijd bij BB.....
Buijs
Henk Donkers: you make my day! hihi. Kunnen we er tenminste nog om lachen. Wat een bespottelijk artikel!
Geraldine / HRM beleidsadviseur
Schandalig dat Binnenlands Bestuur zo'n discriminerend stuk publiceert.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Zum Kotzen zouden de Duitsers zeggen ! Daar heb je weer zo'n uit de overheidspot vretende adviseur die er niet voor terug deinst om zich grof en discriminerend uit te laten over ouderen ! Schrijf zo'n artikel over vluchtelingen of Noord- Afrikanen, maar dat doen ze niet, want daar valt niets aan te verdienen en je loopt bovendien het risico op een rechtszaak.
myconius
De vooroordelen van de loopbaanbegeleider Kerkhof kunnen alleen maar betekenen dat hij volstrekt ongeschikt is voor zijn werk. En dan maakt het weinig meer uit hoe oud/jong hij is.



Maar met dit soort adviezen is het geen wonder dat de overheid soms niet meer serieus genomen wordt.



Arie Bos
Tja, dit artikel gaat alleen maar over managers. De schrijver vergeet gemakshalve maar even dat de potentiële klappen niet in dat segment vallen maar in de lagen daaronder. En los van dat alles, hoe je het noemt boeit me niet, het is en blijft demotie.
Ambtenaar 3.0 / ICT ondersteuner
De heer Kerkhof heeft in zijn enthousiasme voor demotie blijkbaar over het hoofd gezien dat al sinds jaar en dag periodiek functionerings- en beoordelingsgesprekken worden gevoerd met iedere medewerker. Of je nu 25, 45 of 55 bent, mocht je "duur, moeilijk te veranderen en uitgeblust" zijn, dan is er altijd individueel maatwerk mogelijk. Maar maatregelen op basis van leeftijdsfase scheppen nogal een precedent, whats next? Jonge ouders, zwangere collega's, late adolescenten...allemaal maar demoveren omdat zij wel eens minder productief zouden kunnen zijn? Nee, als het dan echt zo slecht gesteld is met de 55-plusser, voer dan gewoon de VUT weer in, en zeur niet over het prijskaartje...
Janneke
Helemaal mee eens met de reacties. Ik ben 56, kinderen gaan bijna de deur uit, ik kan nog bergen werk verzetten. Ik heb helemaal geen zin een stapje terug te doen, niet financieel en niet in functie. Heb dat de afgelopen jaren al gedaan ivm zorg voor kinderen.

Misschien kan de loopbaanbegeleider zelf een stapje terugdoen?
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
Was ik nog maar 55.....maar nu kan ik fijn naar de dierentuin!
Janet / beleidsadviseur
En ook ik vind het een kul artikel. Waarom hebben wij ouderen een plan B nodig? En is dat plan een afservering? Op een dergelijke lompe manier ben ik nog niet eerder afgeserveerd. Jongere en oudere medewerkers kunnen uitstekend samenwerken en juist door van verschillende generaties mensen in een team te hebben kom je tot beter werk. Want je betrekt de kennis en ervaring van de oudere collega bij de nieuwe ontwikkelingen die jongeren vaak weten. Maar ook dit is niet altijd waar, want ook de oudere is vaak op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en ook een jongere collega kan ervaring hebben die gebruikt kan worden. Kortom: iedereen is evenveel waard in een team en laat dat alsjeblieft ook zo doorwerken. Of geef ons inderdaad een goede regeling zodat we kunnen stoppen met werken.
Ruud Veltkamp / ambtenaar
Onze regering wil dat wij tot 67 jarige leeftijd (dus 8 jaar langer t.o.v. Vut in het verleden) doorwerken omdat wij langer gezonder en vitaler zijn toch? . Dan zou er toch geen sprake van demotie beleid moeten zijn? Waarom dan toch die kreten zoals Moeilijk te veranderen , Achter lopen enz. Dus er is blijkbaar meer aan de hand: Toch niet zo vitaal meer op 66 jarige leeftijd bijvoorbeeld?
Jack
Een artikel van een redacteur die onwetend is en niet kritisch. Onwetend omdat de diskwalificaties van ouderen ook wetenschappelijk al lang naar de prullenbak zijn verwezen. Niet kritisch omdat ze de promo-praat van een belanghebbende loopbaanadviseur zonder commentaar optekent.
Ronald / projecleider
Meneer Kerkhof wordt er voor betaald om collega's van ons aan een andere baan te helpen. Hij loopt tegen hetzelfde aan als sollicitanten van boven de 50: je komt bijna niet aan een andere baan. Waarom?? Discriminatie?? Meneer Kerkhof is dus niet zo succesvol. Vanuit zijn perspectief, vanuit zijn belang, is het een goed idee om demotie te propageren. Voor werkgevers klinkt dit aantrekkelijk. Dit klinkt bijna hetzelfde als de roep een half jaar geleden dat eigenlijk iedereen maar ZZP-er moest worden. Ook dat was aantrekkelijk voor werkgevers. Degene die het meeste baat hebben met dit soort ideeën krijgen blijkbaar altijd een platform. Of de prekers voor eigen parochie het allemaal zo goed bedoelen voor de betrokkenen is de vraag.
Ella / Beleidsmedewerker
Die reacties lijken me duidelijk geval van 'shooting the messenger.'
Jeannette
Meneer Kerkhof, u zet een groep mensen wel op een hele afschuwelijke manier weg. BB u zou zichzelf moeten beschermen door dit soort mensen geen podium te geven. Ongelofelijk dat u dergelijke artikelen durft te plaatsen. Schaam u zich niet?
Paul
Inderdaad: Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. En de auteur laat het zich, al dan niet verrijkt doorwerkend, kennelijk goed smaken.

Eerst de VUT schrappen en de pensioenleeftijd verhogen; de gemiddelde werknemer gaat tegenwoordig immers véél langer mee. Vervolgens dezelfde doelgroep met het nodige gezever en middels eufemistisch taalgebruik inprenten dat men beter tijdig zelf de biezen kan nemen dan dat men van hogerhand uit de functie wordt ontheven. Het past schitterend in een neo-liberale denkwereld, maar in een milieu waarin collegialiteit zó doorzichtig en gemakkelijk ondergeschikt wordt gemaakt aan het economisch belang, zal het op termijn heus niet zo prettig werken zijn. Het aantal medewerkers dat inmiddels, ONGEACHT de leeftijd, over de rand kiepert zou er zo maar eens op kunnen duiden dat er fundamenteel iets scheef zit.
Karel van Klaveren
POSG is partner en vaste adverteerder van Binnenlands Bestuur. Zo'n club gunt de redactie natuurlijk graag een podium om voor eigen parochie te prediken. Voor wat hoort wat, nietwaar.

Verder dit artikel vooral niet te serieus nemen, mensen !
DCAB / medewerkster financien
Tja, als je schaal 11 hebt kan je een stapje terugzetten als oudere. Als je schaal 6 of 7 hebt en alleenverdiener bent wordt het toch allastiger.
Peer / gepensioneerd
Ook BB begint op leeftijd te geraken gelet op het journalistieke niveau en tendentieuze artikelen van de laatste tijd. Ook BB is kennelijk toe aan demotie.

Duidelijk eens met de vorige reacties.
Rekenaar / medewerker
Neem dit artikel maar gerust serieus Carlo. Zo dacht ik bij de eerste berichtgevingen over de pensioenkortingen ook.

Echte deskundigen lieten indertijd weten dat er niets aan de hand was met de nog steeds goed gevulde ABP-pensioenpot - dat het om de rekenmethode ging enz. enz.. Maar de verhalen over de tekorten en de noodzakelijke kortingen bleven doorgaan door het inzetten van het argument dat de jongeren straks de dupe zouden worden van de pensioenrechten van de huidige 50+' ers. En zie wat is gebeurd. Ik wantrouw daarom zulke terugkerende doorsijpelende berichtgeving, ook al stoelt het nergens op.
L.m.kelly-van oort / Juridisch adviseur
Ben bijna 65. Werk nog met plezier en strijd momenteel voor een hogere salarisschaal.... Peins er niet over om in te leveren, want pensioenkortingen zijn aan de orde van de dag. i
ankie feldbrugge / sinds november: gepensioneerd ambtenaar
Dit artikel komt uit een heel andere wereld dan de wereld die ik net achter mij heb gelaten. In de wereld waarin ik werkte was er geen leeftijd. Waren er alleen gemotiveerde en minder gemotiveerde mensen, getalenteerde en minder getalendeerde mensen die als dat nodig werd, werden aangesproken op hun functioneren. Leeftijd speelde daarbij geen rol en ik vind dat dat ook niet zou moeten. Dit artikel lijkt mij op een soort charme-offensief om leeftijdsdiscriminatie, daar waar deze wel een rol speelt, toe te laten. Wat vindt u hiervan: ditzelfde artikel maar dan niet met onderwerp de oudere ambtenaar maar de zwangere ambtenaar? Of de zieke ambtenaar? Of de mantelzorgende ambtenaar?

Dit artikel zou niet moeten slaan op oudere ambtenaren maar op ALLE ambtenaren die niet (meer) gemotiveerd zijn.
Adrie / ambtenaar
Ik ben benieuwd naar het plan-B van de heer Kerkhof!!
Jaap (beleidsadviseur en 55+) / beleidsadviseur
Is niet het essentiele punt dat zaken als ervaring, inzicht, overzicht, meer diepte, gezond relativeringsvermogen en mogelijkheden door coaching ervaring over te dragen blijkbaar minder gewaardeerd worden dan jeugdige snelheid en loopvermogen? Beiden zijn nodig! Laat werkgevers via HRM inzetten op het benutten en samengaan van beide voordelen.

Ik ben nog niet toe aan het kerkhof en BB: wat dachten jullie van dit plan AA?
Jan Slenders / AB-lid waterschap, voormalig DB-lid, gemeenteraadslid, teamleider atheneum
Met dit artikel worden de geesten rijp gemaakt om de oudere werknemers aan te pakken. PSOG probeert marktquotum te veroveren. Kansloze club. Inderdaad een grote schande, wat hier te berde wordt gebracht.
Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren Training & Coaching / trainer/coach 40+ ambtenaren
De reacties liegen er niet om en dat kan ik me goed voorstellen. Vanuit mijn praktijk kom ik elke dag medewerkers van 40 jaar en ouder in de publieke sector tegen die graag gemotiveerd door willen werken tot hun 67e. Zij zoeken begeleiding om hun kennis en ervaring zo goed mogelijk te blijven inzetten. Ze stellen zich open voor verandering, zijn bereid om nieuwe dingen te leren en zuchten soms over de oneerlijke, middeleeuwse beelden over 'oudere werknemers'. Ik herken mijn klanten en opdrachtgevers totaal niet in het beeld dat geschetst wordt in dit artikel.

Tegen al die 40+'ers zeg ik van harte: trek het je niet zo aan, wees zelf een goede leeftijdsambassadeur en ga het gesprek aan!
Ernst / ambtenaar
Gevalletje HR-beleid 1.0?

Als je maar vaak genoeg roept dat oudere werknemers een stapje teug moeten/kunnen doen, faciliteer je de ongemotiveerden. Consequente aandacht voor de gemotiveerden werkt veel beter.

@L.m. Kelly-van Ort: stop met zeuren om een schaaltje meer. We hebben een middelloon pensioenstelsel! Gaat je nauwelijks extra pensioen opleveren.
Advertentie