of 65101 LinkedIn

Oudere ambtenaar heeft plan B nodig

Oudere ambtenaren moeten zelf bedenken hoe ze hun carrière willen afbouwen en desnoods gebruik willen maken van verrijkt doorwerken, oftewel demotie.

Wacht als 55-plusser niet dat ene gesprek af waarbij je jongere leidinggevende subtiel laat merken dat er eigenlijk geen plaats meer voor je is in het team. Maak zelf alvast een plan waarbij je desnoods een stapje terugdoet in functie en salaris, maar wel de touwtjes in handen houdt, bepleiten deskundigen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat een meerderheid van oudere werknemers wel wat voelt voor verrijkt doorwerken, beter bekend als de minder stimulerende term demotie.

Arbeidsconflict

Wat zijn de kansen voor een laat-vijftiger of zestiger op de arbeidsmarkt? Nu vrijwel alle overheidsorganisaties de kaasschaaf hanteren, sneuvelen de veteranen vaak als eerste. Ze zijn immers duur, moeilijk te veranderen en lopen vaak wat achter als het gaat om innovatieve oplossingen. Regelmatig lopen functioneringsgesprekken met de oudere ambtenaren uit op een arbeidsconflict, met woede en frustratie als gevolg. Onnodig en verkwisting van geld en vooral ook van waardevolle kwaliteiten, vindt Gerard Kerkhof, loopbaanbegeleider bij personeelsmobiliteitsbureau POSG. Zijn specifieke doelgroep bestaat uit vijftigers en zestigers bij de overheid en hij ziet dagelijks hoe het beter kan voor alle partijen.

Biologische klok

‘Mijn ervaring is wanneer ik de oudere managers aan mijn tafel krijg, zij helemaal niet zo negatief zijn over de optie om een stapje terug te doen,’ vertelt de loopbaanbegeleider.  ‘Natuurlijk is het aanvankelijk vaak gevoelig, soms zelfs een kwestie van gezichtsverlies. Maar als werkgevers daar op een respectvolle manier mee omgaan dan blijken de werknemers best open te staan voor een beetje minder. Het is ook een kwestie van de ‘interne biologische klok.’ De top van de loopbaan is al bereikt rond hun vijftigste. Kracht en energie nemen af. In plaats daarvan komt er veel meer behoefte aan het overdragen van kennis, reflectie, beschikbaar stellen van expertise. Als dat gesprek kan worden gevoerd, dan blijkt er veel meer mogelijk te zijn dan alleen maar in de vechthouding te staan.’

Taboe
De cijfers bevestigen deze veronderstelling. Alhoewel demotie, de tegenhanger van promotie, te maken heeft met een taboe is de realiteit anders is. Uit onderzoek onder 45-plussers blijkt dat de veelbesproken terugval in functie namelijk helemaal niet zo gevreesd. Volgens het demografisch onderzoeksinstituut NIDI bleek dat een meerderheid zich kan voorstellen dat men kiest voor demotie. Ook loopbaanbegeleider Gerard Kerkhof adviseert om het heft in eigen handen te nemen. ‘Zoals die algemeen directeur die op een zekere leeftijd aan het managementteam aangaf een andere rol voor zichzelf in de organisatie te zien. Hij wilde niet langer de eindverantwoordelijke zijn en heeft dit op een tactische manier bespreekbaar gemaakt,’ vertelt Kerkhof. ‘Vervolgens heeft hij een stap terug gedaan, maar droeg zijn steentje inhoudelijk nog wel degelijk bij. De voormalige directeur heeft een thema opgepakt waar binnen de organisatie nog een slag mee gemaakt moest worden en dit tot een goed einde gebracht. Hiermee is de waarde van zijn kennis en kunde voor de organisatie bewaard gebleven.’

Statusverlies 

De afgelopen decennia is er binnen de overheidsorganisaties veel veranderd en de vernieuwingen gaan nog steeds als een razende door. ‘Je moet je misschien ook afvragen of je nog wel mee wilt met een hele nieuwe cyclus van ontwikkelingen,’ stelt Kerkhof. ‘Het afnemen van de mentale en fysieke druk zijn grote voordelen van een tandje minder werken.’ Maar uiteraard zijn er ook nadelen, buiten de juridische en financiële consequenties van demotie. ‘Het ligt heel erg aan de communicatie binnen een organisatie, maar een teruggang in functie kàn als een zwakte worden gezien,’ vertelt de loopbaanbegeleider. ‘Ook als je een baan hebt met veel verantwoordelijkheden en een sterke externe uitstraling is het lastig om te vertellen dat je geen directeur meer bent maar ‘slechts’ programmamanager of beleidsadviseur. Dat is voor diegene én vaak ook hun partner toch een kwestie van statusverlies.’

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Kawan op
PSOG preekt eigen parochie; voorbeeld is hun vacature nu bij de gemeente Utrecht. Eerst wordt binnen de afd. W&I ruim 65 ouderen op straat gezet en toen al kwam het diezelfde mensen ter ore dat ze na hun ontslag op hun oude functie konden solliciteren, maar dan via PSOG. Leeftijd heeft er weinig mee te maken, in casu, 'de jonge honden' als collega en/of leidinggevende vinden de oudere werknemers lastig. Zij hebben meer vakkennis en ervaring, waar ze niet aan kunnen tippen of mee kunnen praten. Dus bij de eerste de beste reorganisatie staan de oudere werknemers bovenaan de lijst om weggebonjourd te worden. Ze vormen gewoonweg een 'bedreiging'. PSOG heeft er baat bij, zij krijgen dan de opdracht toegeschoven als gunning omdat zij (nauwe) connecties hebben met een of meerdere (HR) leidinggevenden. PSOG heeft niet eens werkaanbod voor hun klanten, want zij komen exact dezelfde hobbels tegen in arbeidsland die de klanten ook ervaren als zij zich na hun 45e op de arbeidsmarkt actief solliciteren / acquireren.
Door Jan (ambtenaar b&w) op
Met Josien en Ankie ben ik het hartelijk eens. Vanuit mijn eigen situatie weet ik dat zij gelijk hebben! Hiervoor heb ik 30 jaar in het bedrijfsleven gewerkt. Daar zijn ook mensen die de kantjes eraf lopen en dat heeft niets met leeftijd te maken. Of toch wel? Daar en nu ook bij de gemeente alweer 15 jaar, zie ik veel dat jongeren bepaald niet over actief zijn! Vaak weinig genegen zich in te spannen om werk van anderen over te nemen als zij er niet zijn. Ze maken tijdens werktijden veel gebruik van hun mobiel of internet, soms echt uren per dag (reken dit uit op jaarbasis). Zij zijn er vaak niet echt op uit om hun werk efficiënter te doen. In de loop van de afgelopen jaren heb ik er wel; vijf taken bij, en nog vind ik het redelijk simpel of saai. 'S avonds en in het weekend ben ik altijd aan het werk. Zo zit ik vol ideeën over allerlei dingen die ik graag wil doen. Ben ook vaak aan het verbouwen en onderhoud plegen aan de woning, noem maar op. Cursussen doe ik met de regelmaat van de klok. Helaas heken ik mij niet in dit zielige verhaal dat inderdaad discrimineert en mensen 'afschrijft'! Grotere onzin kun je niet verzinnen dan mensen wegzetten als waardeloos. Wil je wat zinnigs zeggen kom dan met een echt verhaal over arbeidsvreugde, al is het tot je 75e. Het is bewezen dat zo lang mogelijk bezig zijn, ook nog eens goed is voor lichaam en geest. Dus minder ziektegevallen etc. Wie wil dat niet? Laten we eens positief gaan denken in dit klaaglandje onder de zeespiegel!
Door hans van r (vergunningverlener) op
wacht niet af, anticipeer en gebruik je vakkennis, of doe als die Domme Europeaan:
-Oh, jee er ligt daar een bananenschil op de stoep;
-Gunst... ik denk dat ik er op ga stappen;
-He, wat vervelend. Nu ben ik uitgegleden over een bananenschil!
Door Jan Leget (Programmamanager Outplacement) op
Zeker het volledige artikel in de 'papieren BB' vertoont een 'mooi' evenwicht tussen enerzijds generaliserende stigmatisering van een leeftijdsgroep en anderzijds de dubbele boodschap van 'tot weinig meer in staat op de oude werkplek' versus 'creëer dynamisch je kansen in een nieuwe werkomgeving'. Leve de nuancering!
Door Loopbaanadviseur op
'Wacht als 55-plusser niet dat ene gesprek af waarbij je leidinggevende jou subtiel laat merken dat er eigenlijk geen plaats meer voor je is in het team. Maak zelf alvast een plan.' Punt. De rest van het artikel is baarlijke nonsens.
Door ERNST (beschouwer) op
Gevalletje HR-beleid 1.0?
Als je maar vaak genoeg roept dat oudere werknemers een stapje teug moeten/kunnen doen, faciliteer je de ongemotiveerden. Consequente aandacht voor de gemotiveerden werkt veel beter.
@L.m. Kelly-van Ort: stop met zeuren om een schaaltje meer. We hebben een middelloon pensioenstelsel! Gaat je nauwelijks extra pensioen opleveren.
Door Josien Sneek / Ervaren Ambtenaren Training & Coaching (trainer en coach van 40+'ers in de publieke sector) op
De reacties liegen er niet om en dat kan ik me goed voorstellen. Vanuit mijn praktijk kom ik elke dag medewerkers van 40 jaar en ouder in de publieke sector tegen die graag gemotiveerd door willen werken tot hun 67e. Zij zoeken begeleiding om hun kennis en ervaring zo goed mogelijk te blijven inzetten. Ze stellen zich open voor verandering, zijn bereid om nieuwe dingen te leren en zuchten soms over de oneerlijke, middeleeuwse beelden over 'oudere werknemers'. Ik herken mijn klanten en opdrachtgevers totaal niet in het beeld dat geschetst wordt in dit artikel.
Tegen al die 40+'ers zeg ik van harte: trek het je niet zo aan, wees zelf een goede leeftijdsambassadeur en ga het gesprek aan!
Door Jan Slenders (AB-lid waterschap, voormalig DB-lid, gemeenteraadslid, teamleider atheneum) op
Met dit artikel worden de geesten rijp gemaakt om de oudere werknemers aan te pakken. PSOG probeert marktquotum te veroveren. Kansloze club. Inderdaad een grote schande, wat hier te berde wordt gebracht.
Door Jaap (beleidsadviseur en 55+) (beleidsadviseur ) op
Is niet het essentiele punt dat zaken als ervaring, inzicht, overzicht, meer diepte, gezond relativeringsvermogen en mogelijkheden door coaching ervaring over te dragen blijkbaar minder gewaardeerd worden dan jeugdige snelheid en loopvermogen? Beiden zijn nodig! Laat werkgevers via HRM inzetten op het benutten en samengaan van beide voordelen.
Ik ben nog niet toe aan het kerkhof en BB: wat dachten jullie van dit plan AA?
Door Arei (Ambtenaar) op
Ik ben benieuwd naar het plan-B van de heer Kerkhof!!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers