Advertentie
carrière / Nieuws

Oud-ambtenaren dagen Staat om pensioenverlies

De Nederlandse Staat moet via de rechter worden gedwongen om alsnog het pensioengat te dichten dat door de kabinetten-Lubbers is ontstaan. Een groep pensioengerechtigden heeft daarvoor de vereniging Pensioenverlies opgericht. Met eenmalig lidmaatschapsgeld willen ze de onderzoek- en proceskosten betalen.

21 september 2019

De Nederlandse Staat moet via de rechter worden gedwongen om alsnog het pensioengat te dichten dat door de kabinetten-Lubbers is ontstaan. Een groep pensioengerechtigden heeft daarvoor de vereniging Pensioenverlies opgericht. Met eenmalig lidmaatschapsgeld willen ze de onderzoek- en proceskosten betalen.

Betalingsachterstand
Onder premier Ruud Lubbers verlaagde de overheid als onderdeel van omvangrijke bezuinigingen zijn bijdrage aan de ambtenarenpensioenen, van de destijds vereiste 21 procent tot onder de 10 procent. Daardoor ontstond een betalingsachterstand door het Rijk van bijna 33 miljard gulden. Ambtenaren en leraren hadden daar destijds niets over te zeggen omdat het ambtenaren- en onderwijspensioenfonds ABP een Rijksdienst was.

80 miljard

Omgerekend naar euro's en met ruim 25 jaar aan rendement zouden de achterstallige betalingen neerkomen op ongeveer 80 miljard euro, weet directeur Rob de Brouwer van de vereniging Pensioenverlies.'Daarmee zou de dekkingsgraad van het ABP weer ruimschoots boven de 100 procent komen.' De Brouwer beet zich vast in het onderwerp toen hij besefte dat stappen van de kabinetten-Lubbers, de zogeheten uitnamewetten, mede de oorzaak zijn van de betrekkelijk lage dekkingsgraad van het ABP. 'Daardoor zijn de pensioenen al tien jaar niet meer geïndexeerd. Nu dreigen zelfs kortingen.' Dat de overheid niet aan zijn verplichtingen voldeed, werd lang niet als een probleem gezien, zegt De Brouwer. 'De overheid stond garant voor welvaartsvaste pensioenen. Maar bij de privatisering van het ABP is de schuld kwijtgescholden en die garantie vervallen.'

Gediscrimineerd

De vereniging Pensioenverlies denkt dat de overheid ambtenaren heeft gediscrimineerd en daarmee het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) heeft geschonden. Om dat voor een rechter te testen is geld nodig. Mensen kunnen lid worden voor 25 euro en zo wil de organisatie de benodigde fondsen bijeenbrengen. De verwachting is dat de zaak uiteindelijk door een Europese rechter moet worden beslist. 'Dan hebben we waarschijnlijk zo'n 7 à 8 ton nodig.' Maar ook als er minder geld binnen is, wil de vereniging al aan de slag met het opbouwen van een dossier.

Dekkingsgraad

Het ABP beheert naar eigen zeggen de pensioenen van een op de zes mensen in Nederland. Het fonds heeft 456 miljard euro in kas. De dekkingsgraad van het pensioenfonds daalde in augustus tot 88,6 procent. (ANP)

Reacties: 32

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Staat kan die 80 miljard gewoon lenen gezien de negatieve rente en lage staatsschuld...
Hans de Bruyn
ABP gaat zelfs verder en kondigt in een nieuwsbrief aan dat ze zelfs in 2021(!!) zal moeten korten! De waarheid is echter dat ABP zich begin jaren '90 miljarden heeft laten ontfutselen door een toenmalig kabinet Lubbers en dat die miljarden tot op de dag van vandaag NIET zijn TERUGbetaald! Nu er een moljardenoverschot is op de begroting betaalt dit kabinet de gepensioneerden niets, maar geeft ze een sigaartje uit eigen doos d.m.v. belastingverlagingen. Ook andere (werkende)burgers krijgen die verlagingen die dus mede door gepensioneerden zijn gefinancierd!

De omgekeerde wereld dus!!!
Akelei / bleidsmedewerker
Het rijk heeft eerst voor een wettelijke grondslag gezorgd en daarna de betalingen aan het pensioenfonds gewijzigd. Een juridische procedure is, kortom, tamelijk kansloos.
pieter / wegkijker
aardig initiatief maar gaat m niet worden
Gerben
Leve het signaal!
Gerrit
@Anand: typische reactie...

Ik zeg: steunen en onmiddellijk lid worden. Eindelijk een aantal mensen die er iets willen aan doen.
H. Wiersma / gepens.
Uiteraard steunen! Wel klagen en niets doen is natuurlijk geen optie Anand.
Mark
Samen sta je sterk. Ik heb mij gisteren aangemeld.

Er is geen risico aan verbonden. Kost eenmalig € 25
Ton Schoenmakers / ambtenaar
Eindelijk dat dit wordt opgepakt. Je kunt beter lid worden van deze vereniging dan van een politieke partij of vakbond want die verliezen zich alsmaar in een of andere dans der loyaliteiten en schimmige rituelen. Geweldig initiatief van dhr. De Brouwer. Uiteraard word ik ook lid.
Weerelts / Gepensioneerd
Waar kan ik lid worden
Paul / projectleider
Als er zwart op wit een welvaartsvast pensioen is beloofd ligt er een kans (zie Urgenda zaak).

Hoewel de staat zich natuurlijk altijd achter kan verschuilen dat zij niet de beleggingskeuzes maken-andere pensioenfondsen indexeren wél (jammer dat je niet kan overstappen...waar is marktwerking als je het nodig hebt)
P. de Jong / Beleidsmedewerker
Het aangaan van een juridisch gevecht lost op korte termijn niet op. Beter is om de politieke weg te bewandelen op 2 fronten, namelijk: a.) de rekenrente verhogen in plaats van te verlagen; b.) de staat stelt jaarlijks een bedrag beschikbaar om het pensioengat van de gepensioneerden te dichten. Bekend is dat grote winstgevende bedrijven bij onderdekking ook een extra suppletie doen om de pensioenen op pijl te houden.
J du Pon / gepensioneerd
Waar kan ik me aanmelden?
remco huisman / gepensioneerd
Roep dit al jaren. Wat en waar is de procedure om lid te worden van de Vereniging Pensioenverlies.
P.Pluim
Ik ben al lid van de vereniging van Pensioenverlies. Dus mensen, volg mij!
lezer
Ik heb nooit begrepen dat iemand zonder kennis of achtergrond in de financiële wereld ic mevrouw Corien Wortman als voorzitter van het ABP-bestuur is benoemd. 130.000 euro op jaarbasis bij een 4-daagse werkweek. De voorzitter wordt benoemd door het bestuur op basis van een overeenkomst van opdracht. Ze licht haar taak als volgt toe: "ik wil mijn bijdrage leveren aan goede en eerlijke communicatie met onze deelnemers. Over zekerheden en onzekerheden. Zodat deelnemers weten wat ze wel en niet van ABP kunnen verwachten." Het lijkt een erebaantje en door cooptatie verkregen op voordracht van voormalig CDA-minister Carla Peijs. Het aantal commissariaten en lidmaatschappen van adviescommissies waaronder commissaris Aegon NV liegen er niet om. Het bestuur stelt haar eigen beloningsbeleid vast. Het zou meer vertrouwen geven als er iemand uit de financiële wereld aan het roer komt van het ABP in deze roerige tijden en die niet direct politiek gelabeld is aan het CDA.
H. Wiersma / gepens.
Natuurlijk wel allemaal even lid worden van de Vereniging Pensioenverlies. Het is in het belang van ieders pensioen (jong en oud)!!!!

Voor het dekken van de kosten voor het voeren van rechtszaken zijn nog steeds méér leden nodig. Zie de website van deze vereniging op internet.
F.Nijhof
Prima initiatief.

Op vrijdag 4 oktober 2019 te 14:00 uur mag pensioenfonds ABP zich verantwoorden bij de rechtbank Limburg te Maastricht, wegens bedrog en afpersing. Ook de Pensioenkamer zou door ABP bedrogen zijn. Openbare rechtszaak dus kom en luister hoe ABP de deelnemers behandelt.

https:/abppensioen.nl > berichtenYWQJ
F.Nijhof
Lees het hele artikel van wijlen Hennie Kemner over de rooftocht op de pensioenpotten van ABP:

https://bit.ly/2XD8boA



henk
laten we ons aansluiten bij de bouwers en de boeren.. wij gaan met de rollator, scootmobiel en rolstoel!
Sjon, benadeeld ambtenaar / Adviseur Bedrijfsvoering
@ J. du Pon



https://www.pensioenverlies.nl/
W.J.H. de Boer / projectleider
Solidariteit is nu meer dan ooit nodig. Ik doe mee met de gevraagde financiële bijdrage aan de proceskosten.

Hoe wordt dit verder opgepakt?
H. Wiersma / gepens.
Dus allemaal zo spoedig mogelijk lid worden via:



https://www.pensioenverlies.nl/
H. Wiersma / gepens.
Vandaag was Klaas Knot (DNB) vooral de grootste pleitbezorger van het korten van pensioenen (De Telegraaf, Nieuwsuur). Klaas is notabene de man die de pensioenfondsen al een groot aantal jaren in een korset houdt met valse spelregels (meewerken aan renteverlagingen ECB, pensioenen mogen slechts beperkt investeren in aandelen en moeten al jarenlang verplicht investeren in niet renderende staatsleningen, kampioen laag houden van rekenrenten).

Klaas Knot vindt het niet leuk dat er gekort moet worden maar weet kennelijk niet eens dat het ABP vanaf de negentiger jaren van 80 miljard euro is beroofd via uitnamen uit het pensioenfonds. Hij heeft er in ieder geval nooit iets aan gedaan. \

Wat onze oer conservatieve directeur van de DNB (uit voorwetenschap) destijds wel wist dat was voor zichzelf een hypotheek van E 600.000 afsluiten net voordat de hypotheekregels werden veranderd. Zou het niet eens tijd worden om Klaas te kortwieken en te vervangen?
Hans (ambtenaar) / jurist
Uitstekend initiatief. Gelijk ook maar binnen zes weken een gelijksoortig bezwaar maken tegen pensioenbesluiten voor/door degenen die daar nu mee worden geconfronteerd. Bedrijfstakpensioenfondsen zijn immers zelfstandige bestuursorganen.
Jos
Waar blijven onze belangenbehartigers (ABP voorop maar ook vakbonden) om deze handelswijze aan de kaak te stellen. Hulde aan het opstarten van het initiatief www.pensioenverlies.nl

Al is het niet voor mijzelf dan wel voor de jongere generatie die hier nog veel meer de dupe van is. De gevolgen van het schimmige spel van de overheid gelijk maar bij de generatietoets betrekken .
hein
Prima initiatief!!!! Misschien kan deze organisatie zich gaan opwerpen als belangenbehartiger in brede zin! want er deugt nog heel veel meer niet bij het abp.
F.Nijhof
@Hans: bedrijfstakpensioenfondsen zij geen bestuursorganen, meestal een stichting dus privaat zoals ABP.



Ik denk dat een rechtszaak tegen de Staat succes kan hebben indien de kaart wordt gespeeld van het eigendomsrecht, als bedoeld in het Europees Sociaal Handvest. Pensioenuitkeringen zijn eigendom, daar mag de Staat –behoudens in noodsituaties- niet aankomen. Door knellende regels van de Staat (DNB, rekenrente) zou er gekort moeten worden terwijl het geld bij de pensioenfondsen tegen de plinten klotst. Dat is het ontnemen van eigendom.



ABP zou ook de kaart van ongehoorzaamheid kunnen spelen, door niet te korten. Gewoon de onredelijke regels negeren. Laat de Staat maar naar de rechter lopen.
Arnold Kuijten / Procesondersteuner-Materiedeskundige
Staand voor de poorten van het pensioen wil ik wel reageren. 23-2-2020 AOW datum. Mag ook niet doorwerken, ook al zou dat aantrekkelijk zijn geweest.

DUS: 1ste niks met beloofde 40 dienstjaren, niks met 65 jaar, verplicht vanuit nieuwe CAO en geen solidariteit met tot pensioen. Wel betaald vanuit solidariteit voor grootouders en ouders en dan nu ook nog volgens Knot betalen voor de achterban. Genaaid?????? Dat gevoel leeft wel.
Kees van der Veer / senior communicatieadviseur
Lubbers had ook bij de VN een reputatie van meedogenloos bezuiniger en mag dus nu eindelijk aangesproken worden op zijn 'afnamewetten'.

Mijn pensioen is nakende, maar eerlijk verloopt het niet. Wie het verleden niet kent en waardeert, heeft geen toekomst.Probeer de vakbonden achter je te krijgen!
Ruud
@ Kees van der Veer, Het zal wel wat lastig worden om Lubbers zelf nog aan te spreken op zijn 'afnamewetten'. Zijn huidige adres is RK Begraafplaats St. Laurentius, Crooswijk, Rotterdam........
J vd Kroon / Stuurman aan de wal
Heb dit artikel een tijdje bewaard om te kijken wat er gebeurt. Tot nu toe geen enkele reactie van enige vakbond(smedewerker) (zelfs niet negatief!). Nee, natuurlijk niet. Ze hebben er immers in het verleden mee ingestemd. Ook nu met de aanstaande verlagingen nog nooit een oproep gezien om de straat op te gaan hiertegen. De is m.i. een volkomen terechte actie, maar weinig kansrijk: regering, DNB en de vakbonden staan feitelijk achter de kortingen en hebben in 'samenzwering' de pensioenpot van het personeel der overheid beroofd. Het zou meneer Hoekstra sieren als hij de pensioenpot nu compenseert inclusief rendement (niet rente!!!) door middel van een lening bij de ECB. Krijgt hij nog miljoenen op de transactie toe als gevolg van de negatieve rente :-)
Advertentie