of 64621 LinkedIn

Ook balkenendenorm voor zorgbestuurders

De rechter heeft geoordeeld dat zorgbestuurders zich ook aan de balkenendenorm moeten houden en dat de eigen salariscode niet meer mag gelden
4 reacties

Bestuurders in de zorg mogen niet méér verdienen dan de zogeheten balkenendenorm. De Nederlandse Vereniging van Bestuurders in de Zorg (NVZD) had een kort geding aangespannen tegen de Staat om een nieuw wettelijk maximumsalaris te voorkomen, maar de rechter gaf de NVZD vrijdag ongelijk.

Eigen beloningscode

Sinds 1 januari is de nieuwe Wet Normering Topinkomens van kracht voor functionarissen in de publieke en semi-publieke sector. Volgens de NVZD was een wettelijk maximum niet nodig, omdat de branche zelf al een zogeheten 'Beloningscode' had ingesteld. Maar omdat de wet ook een overgangsregeling bevat, vindt de rechtbank dat zorgbestuurders die nu méér verdienen dan het nieuwe maximum, voldoende tegemoet worden gekomen.
 
Tientallen zorgbestuurders boven norm

De NVZD wilde graag dat niet de balkenendenorm, maar haar eigen beloningscode verankerd zou worden in de wet. Die in 2009 ingevoerde code adviseert aan de hand van zaken als grootte, reikwijdte en media-aandacht van een zorginstelling in welke salarisschaal de bestuurder mag vallen. Het maximum is dan ruim 228.599 euro, exclusief bonussen. Volgens de balkenendenorm mag een salaris echter niet meer zijn dan 130 procent van een ministerssalaris, dus zo'n 193.000 euro. Enkele tientallen zorgbestuurders zitten daar nu boven.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door J. Hak op
Graag doorpakken, die topbeloningen binnen de (semi-)overheid. Niet alleen bij de zorg, ook bij het onderwijs en de woningcorporaties.

Binnen de zorg is de grootste groep topverdieners trouwens te vinden onder de medici. Meer dan 1000 specialisten, in dienst van academische ziekenhuizen, zitten boven de Balkenendenorm.
Door Willem op
En zo hoort het. Mochten de heren zakkenvullers het er niet mee eens zijn (omdat ze zich te goed voelen voor zo'n 'minimuminkomen'), dan gaan ze toch wat anders doen!?
Door Peter van den Berg (Privé) op
Deze bestuurders zijn toch wel hoog opgeleid?
Door Jacob Lageveen op
Zal eens tijd worden. Eerlijk delen!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers