of 61869 LinkedIn

Ook ambtenaren gaan profiteren van fikse looneisen

Omdat het economisch goed gaat met Nederland, moeten werknemers daar ook van profiteren. Veel meer dan nu het geval is vinden de vakbonden CNV en FNV.

Het is allereerst de marktsector die wat gaat merken van inhaliger vakbonden, maar ambtenaren zullen volgen. Zowel het CNV als de FNV geven aan niet langer voor 1,5 of 2 procent extra loon te gaan maar eerder aan 3 of 4 en in sommige gevallen zelfs 5 procent. ‘Er moet koopkrachtherstel gaan plaatsvinden, ook voor de ambtenaren’, zegt Patrick de Fey van vakbond CNV. ‘Zij hebben te lang de gevolgen van de crisis gevoeld’.

Koopkrachtherstel
Verschillende instituten, economische partijen en politici pleiten al enige tijd voor een flinke loongroei om de koopkracht te herstellen. De Nederlandsche Bank (DNB) en het Centraal Planbureau (CPB) schetsten openlijk hun verbazing over het feit dat werknemers een steeds kleiner deel van het nationaal inkomen naar zich toehalen, aldus het Financieele Dagblad, terwijl de economie op volle toeren draait en de arbeidsmarkt almaar krapper wordt.


10 procent over 3 jaar

Ook demissionair minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) brak een lans voor snellere loonstijging. In die krant voorspelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen er dit cao-seizoen ook eisen op tafel komen van 10 procent loonsverhoging over drie jaar. 'Er wordt heel goed geld verdiend in Nederland en het is simpelweg niet meer uit te leggen dat werknemers in zo'n geringe mate meeprofiteren'.


Ambtenaren later aan de beurt

Gemeente-, provincie- en rijksambtenaren plukken de vruchten er ook van, zei het pas later. Vorige maand ging de nieuwe gemeente-cao nog in die tot 1 januari 2019 geldt. Daarin wordt het loon van de gemeenteambtenaar structureel met 1 procent verhoogd. Het Individueel Keuzebudget (IKB) stijgt per december met 0,5 procent. In januari volgt dan een loonsverhoging van 1,5 procent. Volgend jaar juli stijgt het IKB vervolgens nog eens met 0,25 procent. In totaal betekent dat een verhoging van 3,25 procent structureel over een jaar en acht maanden. De provincieambtenaren kregen in mei een cao: dit jaar stijgt het loon 2,0 procent, volgend jaar 1,3 procent. Daarnaast is er in september een eenmalige uitkering van 500 euro.

Loonstijging overheid blijft achter
Over de cao van het Rijk wordt op dit moment nog onderhandeld. Er zit een behoorlijk gat tussen wat de bonden eisen (+3 procent) en wat de werkgever biedt (+1 procent). En ook de gesprekken over de defensie-cao zitten vast.  Overigens stelde werkgeversvereniging AWVN onlangs nog vast dat de lonen bij bedrijven gemiddeld harder stijgen dan de lonen van mensen in dienst van de overheid. Volgens de werkgeversinstantie bedraagt de gemiddelde loonafspraak van alle 207 in 2017 afgesloten cao’s 1,64 procent. De loonstijging voor mensen in de zorg, het onderwijs en bij de overheid blijft daar met een gemiddelde van 1,43 procent ruim achter.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (slaaf) op
Wat een ongehoorde flauwekul zeg. De hoge inkomens gaan er echt weer bizar op vooruit en de midden inkomens lijken er op papier op vooruit te gaan maar aan de onderkant worden alle bestaande zekerheden omver gemaaid en moet je je zelf daarvoor laten verzekeren als je op hetzelfde niveau wil blijven. Nabestaanden was altijd goed geregeld visa de overheid maar daar stoppen ze nu gewoon mee en als je wil dat je nabestaanden hetzelfde krijgen als voorheen moet je als 60 jarige 100 euro per maand gaan betalen voor een extra verzekering hiervoor (in ieder geval bij het ABP van de politie. Wederom genaaid dus maar dit keer aan de onderkant zodat het misschien minder opvalt. Schandalig dus en tijd voor wat andere en echte harde bijna onwettelijke acties die ik hier niet zal noemen want dan breekt de pleuris uit. Hoezo vrijheid van uiting. Zolang het de hoge "heren" bevalt misschien. Ben klaar met die inmiddels smerige bovenlaag en tijd voor "de grote schoonmaak"
Door Gerben op
Het Regeerakkoord zwijgt hierover. Opnieuw!
Door Rob (leidinggevende) op
Bizar! ambtenaren zijn de enige die -niet profiteren. Vooraan de rij als er ingeleverd wordt en achteraan de rij als er achterstallige koopkracht gerepareerd wordt.

De koopkracht is sinds 2008 fors afgenomen.
In november 2016 steeg de ABP-premie met 2,3 procentpunt van 18,8 naar 21,1 procentpunt. Een vergelijkbare verhoging in 2018 wordt verwacht. Voor veel ambtenaren geldt een pensioenleeftijd van 70 jaar.

BB mijdt beter tendentieuze teksten zoals “Inhalige vakbonden”. "Inhalige overheid knijpt sinds 2008 ambtenaren uit", dekt de lading wel.
Door Gerben op
Ook profiteren. Wat een fabelachtige kop! Jammer hebben ze net weer ingestemd met de zoveelste flut-CAO met een looptijd tot aan de volgende recessie. En is alle ruimte zoals gewoonlijk weer op.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@reageerders: leest u a.u.b. www.volkskrant.nl/opinie/het-is-na-tien-...s-te- … door Martin Sommer. Ooit, bij het instellen van de euro, was er sprake van 'benchmarking', met de bedoeling dat achterblijvers zich zouden optrekken aan de koplopers. Nu is het andersom.Veertig keer is vastgesteld dat afspraken werden overtreden. Nimmer is er wat aan gedaan.Dat kon volgens de AIV ook niet, omdat de zuidelijke landen economisch al aan de grond zaten; van een kale kip valt niet veel te plukken. Intussen profiteren de noordelijke landen van een lage eurokoers. Wat ligt meer voor de hand dan dat Duitsland en Nederland meer uitgeven, zodat de zuidelijken ook een graantje meepikken? Dit wordt een afruil genoemd. Dus hogere lonen bij ons waardoor we meer schulden krijgen en dus ook in de neerwaartse Franse spiraal terecht komen. Met zijn allen arm, ja gezellig. Nederland is een zeer duur land en in feite zouden prijzen en belastingen t.b.v. de consument eindelijk moeten dalen maar dat kan niet want we hebben ons vergeven aan anderen.
Door Bertus (Observer) op
Tegen de tijd dat de ambtenaren voor het "zoet" aan de beurt zijn, kan het ineens om een of andere reden niet meer. Dat is de traditie.
Door Bas op
Wat Wouter en Henk zeggen. De auteur van dit stuk is blijkbaar a. werkgever en b. vergeten voor welk publiek ze schrijft. Volgens mij kan ze idd beter emplooi zoeken bij een publicatie die bij haar privé-mening past.
Door Henk Donkers op
Helemaal eens met Wouter. Het woord "inhalig" is hier echt misplaatst. Goede berichtgeving hoort objectief te zijn anders kunnen we beter de Telegraaf gaan lezen.
Door Wouter op
Als de winst bij aantrekkende economie meer groeit dan de lonen is het niet gek dan vakbonden opkomen voor betere salariëring. Beetje gek om een vakbond dan inhalig te noemen. Zeker als belangrijke instituten als DNB en CPB dat ook bepleiten. Beter bewaart Esther Walstra haar privemening voor bij de vrijdagmiddagborrel.
Door A. Willemsen op
Als Dijsselbloem dan ook gelijk regelt dat ambtenaren hetzelfde krijgen als wat hij van andere werkgevers vraagt ,heeft hij toch nog iets goed gedaan.