of 61441 LinkedIn

Ontslag één ambtenaar: 140.000 euro

De raad van Alblasserdam was not amused. De Christen- Unie sprak van een ‘fors bedrag’, de PvdA over ‘een groot effect op de personeelskosten’. D66-fractievoorzitter Marko Stout benadrukte dat het gaat om één medewerker. ‘In deze tijd zijn gouden handdrukken van drie keer een jaarsalaris not done. Ik wil weten waardoor deze enorme kosten worden veroorzaakt en hoe ver deze nog kunnen oplopen.’

Tot ontsteltenis van de gemeenteraad van Alblasserdam bleek uit de eerste bestuursrapportage 2019 dat er bijna anderhalve ton (140.000 euro) moet worden onttrokken aan de algemene reserve voor incidentele personele kosten. Uit de rapportage blijkt dat er ‘in goed overleg afscheid is genomen’ van één medewerker. 

‘Hierbij zijn afspraken gemaakt en de geschatte kosten zijn afhankelijk van een aantal componenten waaronder het vinden van ander werk waarin betrokkene wordt begeleid.’ Als de ambtenaar snel werk vindt, kunnen de kosten lager uitvallen, maar er is een kans dat de opbrengsten uit detachering tegenvallen of het vinden van een nieuwe baan langer duurt. Dan zullen de kosten hoger uitvallen.

Fors bedrag
De raad was not amused. De Christen- Unie sprak van een ‘fors bedrag’, de PvdA over ‘een groot effect op de personeelskosten’. D66-fractievoorzitter Marko Stout benadrukte dat het gaat om één medewerker. ‘In deze tijd zijn gouden handdrukken van drie keer een jaarsalaris not done. Ik wil weten waardoor deze enorme kosten worden veroorzaakt en hoe ver deze nog kunnen oplopen.’

Wethouder Peter Verheij riep op tot ‘terughoudendheid in de openbaarheid’. Hij noemde doorlopende salarisen begeleidingskosten naar ander werk als reden. Via een (geheim) memo of andere ‘opties tot toelichting’ kon Stout meer inzicht krijgen in de opbouw van het bedrag. ‘De gemeente en de vertrokken medewerkster doen hun uiterste best om te voorkomen dat er in 2020 ook nog extra kosten moeten worden gemaakt.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer (met pensioen) op
Geachte raad, Wat U zegt over dit onderwerp is geblaat.
Wees blij dat mevrouw wil meewerken. Ik zou haar hebben aangeraden een advocaat in de arm te nemen en dan komt er een bedrag uit voor haar dat 2.5 maal hoger ligt. In de vorm van - verlies van inkomen, verlies van pensioenopbouw, verlies van verzekeringsgelden en wat denkt U van smartengeld? Ik had het zo aangepakt.
Door Hoera weg met die lutser!!!!!!!!!!!!!! op
140.000 voor een ambtenaar is prima, als de rest van de fraude ambtenaren er maar achteraan gaat die kosten de burger jaarlijks miljarden. en die 140? tjsssssst
Door de vries (ambtenaar) op
Jongeren die overwegen bij een gemeente te gaan werken: denk goed na. Zo lang het goed gast, gast het goed. Masr o jee als het wat minder gaat. Dan krijg óók te maken met amateur-politici die doorgaans niet vanwege hun intelligentie in de raden zijn verkozen maar eerder omdat ze twee keer hun mond hebben open gedaan op de ledenvergadering. Niet gehinderd door kennis maar vooral op basis van wat ze denken wat de kiezer wil horen roeptoeteren ze van alles en nog over van alles en nog wat.
Door doeterniettoe (-) op
Jammer dat de politici er ook weer eens niets van snappen. Nee, het gaat niet ten koste van de personeelskosten, het komt uit de Algemene Reserve. En nee, het is geen gouden handdruk, het is een afspraak om salaris- en begeleidingskosten mee te betalen. Als er 'zomaar' geld bij kwam is het een gouden handdruk, maar die is enkel voorbehouden aan hooggeplaatst personeel (net zoals in het bedrijfsleven) of bestuurders (net zoals in het bedrijfsleven)
Door Insider op
Er zijn gemeenten die dit bedrag alleen al aan Advocatenkantoor Capra betalen om 1 medewerker ontslagen te krijgen waartegen nog onvoldoende dossier was opgebouwd. Dus nog los van WW en na wettelijke uitkering. Dit gebeurde o.m. bij gemeente Haarlem. Advocaat moest bemiddelen maar werkte feitelijk aan geen enkele oplossing. Had daar financieel gezien ook geen belang bij. Ontslagen medewerker moest zich na ziekzijn beter melden bij ditzelfde advocatenkantoor die voor 6000 euro de "herintegratie naar elders" zou moeten begeleiden. Dan een tijdelijke baantje aanbieden van een paar maanden waardoor je alle rechten kwijt bent. Weigeren werk wordt gesanctioneerd.

Vreemd dat Alblasserdam niet eerder in goed overleg met medewerker voor een andere oplossing heeft gekozen. Door publiciteit is medewerker nu erg beschadigd.
Door Gerben op
Vaak maar een schijntje gelet op al hetgeen deze gemeenteambtenaar is aangedaan door de "stoute" populisten..
Door Manu (beleidsadviseur) op
Het zou netjes zijn als meneer Stout eerst eens zou nagaan hoeveel van dit bedrag daadwerkelijk bij de medewerkster terechtkomt. Daarna kan pas worden beoordeeld of de gemeente meer betaalt dan nodig omdat bijv. de medewerkster niet goed functioneerde en er (weer eens) geen goede dossieropbouw heeft plaatsgevonden of bijv. omdat de gemeente zelf deze ontslagsituatie heeft veroorzaakt en de medewerkster dus gewoon recht heeft op de vergoeding. Mogelijk functioneerde de medewerkster niet goed en heeft er wel een goede dossieropbouw plaatsgevonden en is de vergoeding die de medewerkster ontvangt simpelweg de uitkomst van de toepassing van regeltjes. Als er volgens de afgesproken regels is gehandeld, zal ook meneer Stout zich daarbij moeten neerleggen. Tegen eigen wachtgeldaanspraken hoor je voormalige bestuurders ook zelden "nee, dank u" zeggen.
Door Hans op
Beste Marco Stout, met je uitspraak: in deze tijd is 'not done' geef je aan er (nog) niets van te snappen. Uitkeringen gaan niet naar de waan van de dag maar volgens strikte regels die we met elkaar hebben afgesproken, dwz er is rechtsbescherming. Deze "enorme" kosten vallen erg mee, zeker voor een instelling die nog nooit WW-premie heeft afgedragen! Enig idee wat een WW uitkering kost?
Volgende keer graag uitspraken met wat minder misbaar en meer inhoud meneer Stout.
Door Nuchter op
Zolang gemeenten "eigen risicodrager" zijn voor WW, blijft dit spelen. Alternatief is jaarlijks WW-premie reserveren. Zoals bedrijven deze netjes betalen en de WW-kosten vervolgens afwentelen op het UWV. WW voor 2 jaar iemand in schaal 9 komt + kosten begeleiding komt toch al aardig in de buurt van dit bedrag. Dus zo gek is het niet.
Door Hans op
Dit is de boemerang genaamd "ontslagbescherming" die de partijen nu weer terug in het gezicht vliegt.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!