Advertentie
carrière / Nieuws

'Onterecht ontslagen ambtenaar duur foutje Tynaarlo'

Het arbeidsconflict dat gemeenteambtenaar Heijerman heeft met zijn voormalige werkgever Tynaarlo blijkt prijzig te zijn voor de gemeente. Inclusief onderzoekskosten kost het 9 ton.

16 mei 2013

De topambtenaar van de gemeente Tynaarlo die onterecht ontslagen bleek, is onder de pannen tot aan zijn prepensioen in 2020. Dat melden RTV Drenthe en het Dagblad van het Noorden. De gemeente wil er niets over zeggen omdat de zaak geheim is en de gemeenteraad is geheimhouding opgelegd. Maar volgens de plaatselijke media zou Tynaarlo 8 à 9 ton kwijt zijn aan de afwikkeling van het conflict.

Aantijgingen niet waargemaakt

Gemeenteambtenaar Heijerman werd vorig jaar het gemeentehuis uitgezet en geschorst. De officiële reden was 'plichtsverzuim en niet-integer handelen'. Het college liet advocatenkantoor Aegis een onderzoek uitvoeren naar Heijerman. Later werd dat opgeschaald naar BING. Daaruit bleek dat er van de aantijgingen niets hard gemaakt kon worden, het ontslag was onterecht. De gemeenteraad mocht lange tijd de bevindingen niet zien. Uiteindelijk mocht dit wel maar onder strikte geheimhouding.

 
9 ton 

Volgens het Dagblad van het Noorden zouden de gemeente Tynaarlo en Heijerman er nu uit zijn gekomen. Hij zou eervol ontslag hebben gekregen en zijn WW-uitkering zou worden aangevuld tot ongeveer zijn salaris. Dit bedrag zou hij maandelijks uitgekeerd krijgen tot aan zijn prepensioen in 2020. RTV Drenthe weet te melden dat het bedrag dat Tynaarlo aan de kwestie kwijt is, inclusief 100 duizend euro onderzoekskosten, tussen de 8 en 9 ton moet zijn.


Geheimhouding opheffen
Meerdere fracties willen volledige helderheid over de kwestie hebben. Daarvoor is opheffing van de geheimhouding nodig, maar met name burgemeester Van Zuilen houdt vast aan de vertrouwelijkheid.  ‘Er is een meerderheid voor het openbaar maken van het BING-rapport, laten we hopen dat het volgende week in de raadsvergadering gaat lukken, ’ zegt Miriam Engels-van Dijk van D66.

Vragen
Gezienus Pieters van de VVD houdt zich ook aan zijn spreekverbod, maar volgt de kwestie in de plaatselijke media op de voet. ‘Ik heb een hoop gelezen en gehoord waar ik niet van op de hoogte ben. Als dit klopt dan roept dat een hoop nieuwe vragen op.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

mr. Peter Goedkoop / P&O-jurist
Die geheimhouding is een heel wonderlijk fenomeen. Bij iedere beginnerscursus Integriteit leert een ambtenaar dat als hij niet wil dat zijn gedrag in de krant komt, hij dús anders moet handelen. En even wonderlijk is dat fijne regelingen alleen voor de hogere echelons zijn, nooit voor de vuilnisman. Invulling van de voorbeeldfunctie? Of klassenjustitie? En is het dan wonderlijk dat de (hogere) ambtenarij weinig gezag meer heeft bij de burger? Als ambtenaar hou ik mijn kaken knarsetandend op elkaar en als burger erger ik me groen en geel. Juist de hogere echelons zouden de (basis-)principes van integriteit in daad moeten belijden. Niet alleen in woord.
spiedend oogje
Gefeliciteerd, Henk!!
Jan
Waarom niet die man met alle egards in ere herstellen en spijt betuigen? Dan kan hij weer gewoon aan het werk. Als je het maar goed aanpakt is er geen sprake meer van verstoorde arbeidsverhoudingen. En het kost de lokale belastingbetaler dan geen geld.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Het recht zal zegevieren alleen dit: die WW uitkering is niet voor rekening van de gemeenschap. Het volledig door te betalen salaris moet in mindering gebracht worden op de inkomens van College en Raad, voor zover hierbij betrokken. En nu op naar het smartegeld wegens naamsbeschadiging . Vooral in een kleine gemeenschap blijf je de man van waar rook is ,is vuur...
gerrie
Lekker zo'n vervroegd pensioen. En wat zijn bestuurders en managers toch vreselijke prutsers. Iedere dag als je de krant open slaat lees je weer iets over deze Janboel.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Prepensioen is voor deze persoon niet meer gefaciliteerd in de pensioenregeling. Het zal dan moeten gaan om een vervroegde uittreding obv keuzepensioen eventueel aangevuld met een afkoopsom.
Criticus - NL
Ik ken er hier in de gemeente ook een aantal die thuis zitten en doorbetaald krijgen. Oud-directeur, oud-gemeentesecretaris, oud-afdelingshoofd. Toch wel opvallend dat het nooit voor een oud-secretaresse of oud-civieltechneut is. Dit soort regelingen worden enkel getroffen met 'vriendjes' uit het hogere echalon. En in de boeken is hier weinig tot niets van terug te vinden...
O. ten Hove
Let mar op, bij de gemeente Den Haag gaan er straks ook een paar mensen met een regeling weg. De rechter misleiden en dan net doen of ze integer zijn. Maar als het gerecht anders beslist zijn hun posities onhoudbaar en in plaats dat ze dan oneervol ontslag krijgen (liegen doe je niet) zal er wel een dure regelig komen. Walgelijk gedoe daar in de gemeente Den Haag
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Als betrokkene onterecht eervol ontslag heeft gekregen komen de kosten van dat ontslag (inclusief schadevergoeding) natuurlijk geheel, dus voor 100%, ten laste van de gemeente Tynaarlo i.c. de inwoners van deze gemeente.
Henri Okken / Hoogeveense burger.
Geheimhouding!. De burger heeft er de buik langzamerhand van vol. De Gemeente Hoogeveen, het maffia stadje langs de A28. Ik weet, en velen met mij, dat het daar al jaren een corrupte kliek is. Het geheimhouden van misbruik praktijken corruptie en intimidatie 's tegen over de burgers. Discriminatie en pesterijen en het bedrijven van vriendjes politiek. Burgemeester Karel Loohuis, ook hij moest met de billen bloot voor de ombudscommissie. Zo gaat dat als je de burger's belazerd en misleid!. Bestuurders die zich laten misleiden door haar eigen ambtenaren. Bestuurders die de fout in gaan, moeten prive aansprakelijk worden gesteld. Door het zwalkende beleid,worden miljoenen aan gemeenschap gelden over de balk gesmeten. Nederland is een rijk land, maar de grootste problemen zijn, de corruptie praktijken die miljarden op slurpen. Het belijd van onze Overheid!. Een overheid die zich verschuild achter de grote blunders, hun bevolking ten gronde richt, en de oorlog kweekt. De gevolgen worden nog dramatischer !. Waarom keert de bevolking de politiek de rug toe,men voelt zich misleid, minacht. Deze afkeer zal op termijn wel eens grote gevolgen kunnen hebben, het vertrouwen in de politiek is verloren. De macht positie zal ten onder gaan,men graaft hun eigen graf. Een ander belijd !,belonen naar werkzaamheden, foute bestuurders moeten het veld ruimen!, corruptie en fraude te lijf gaan en vriendjes politiek uit schakelen!. Weg met dubieuze wachtgelden! . Keiharde maatregelingen om politie Justitie en het O.M op het spoor te krijgen!. Het beschermen van slachtoffers, en de corruptie op water en brood . Politiek Den Haag, een zielige vertoning!. Gewoon recht voor z'n raap!. Vriendelijke groet, H. Okken. klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen Drenthe.
jakov / vml. controller gemeente
In de jaarrekening 2013 van de gemeente zal de voorziening wachtgelden aardig omhoog gekrikt worden. M.a.w. het verlies alleen dat jaar. Bijkomend voordeel: de jaren daarna geen nadelige gevolgen meer......



Nu maar hopen dat het geld in Nederland uitgegeven gaat worden. Dan gaat er een hoop belasting af en is de schade uiteindelijk minder groot!



Alles heeft dus twee kanten. Hoera!
Marcel baas / bewindvoerder
Logisch dat de burgemeester vasthoud aan zij geheimhouding "hij is mede debet aan dit schandaal"

En H.Okken chapeau voor je commentaar......
Advertentie