Advertentie
carrière / Nieuws

Onderzoek: werken bij de overheid is plezierig

De stelling 'Ik doe zinvol werk' wordt beoordeeld met gemiddeld een 8,1. Werknemers in de zorg vinden hun werk het meest zinvol, ze beoordelen het met een 8,3. In de onderwijssector (8,1) en de gemeente (8,0) wordt zingeving ook goed beoordeeld.

26 april 2012

Ambtenaren en andere overheidsmedewerkers vinden hun werk zinvol en plezierig. Dat blijkt uit onderzoek van het bureau Effectory. Het werkplezier wordt gemiddeld met het rapportcijfer 7,8 beoordeeld. De overheid scoort hiermee beter dan andere sectoren.

Zinvol
Het onderzoek werd gedaan onder 240 duizend mensen die werkzaam zijn bij gemeenten, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen. De stelling 'Ik doe zinvol werk' wordt beoordeeld met gemiddeld een 8,1. Werknemers in de zorg vinden hun werk het meest zinvol, ze beoordelen het met een 8,3. In de onderwijssector (8,1) en de gemeente (8,0) wordt zingeving ook goed beoordeeld.

Werkplezier
Ter vergelijking: mensen werkzaam in de retail, energie & telecom, ICT en financiële dienstverlening beoordelen de zingeving in hun werk ruim een halve punt lager dan het gemiddelde. Qua werkplezier scoort de onderwijssector het beste (7,9). Bij gemeenten ligt dat cijfer eentiende punt lager.

Bijdragen aan samenleving
Directeur Guido Heezen van Effectory is niet verbaasd over de uitkomsten van het onderzoek 'Medewerkers die kiezen voor de overheid, doen hun werk vaak vanuit een bepaalde roeping. Ze willen bewust iets bijdragen aan de samenleving. Die zingeving vinden veel van hen bij de overheid, waar dikwijls voor en met mensen gewerkt wordt.' 

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Die roeping zal snel verdwijnen met al weer een loonstop.
Niek / jurist
Werken bij de overheid was plezierig. Ik heb jaren in het bedrijfsleven gewerkt voordat ik bij een gemeente terecht kwam. Bij de gemeente veel mooie jaren gehad. Er werd hard gewerkt vergeleken bij de bankinstelling waar ik vandaan kwam. Verder veel bevlogen mensen. Slechts een paar uitvreters na na verloop van tijd geruisloos verdwenen. De afgelopen 10 jaar is er echter een rare trend waar te nemen. Terwijl iedereen spreekt over deregulering, zie ik dat de bureaucratie enorm is toegenomen (formulieren, applicaties, dubbele systemen, tegenstrijdige uitgangspunten enzovoorts). Ook is het leidinggevende kader omgeturnd van meewerkend voorman van een ploegje vakmensen, naar managers die zich vooral op de borst slaan dat zij zo veranderingsgezind zijn. En elkaar heel erg bezig houden. Ook de functie van de gemeentesecretaris is zo'n mooi voorbeeld over hoe het niet moet. Momenteel wordt die functie vervult door drie dikbetaalde functionarissen (griffier, directeur en adjunct-directeur). En gaat het drie maal beter of sneller. Vult u het maar in. Nog een andere trend is dat verantwoordelijkheden zo laag mogelijk in de organisatie gezet worden. Maar dat die functies bekleed worden door personeel in schaal 4 of 5 en niet of nauwelijks opgeleid worden om die verantwoording aan te kunnen. Maar alla, plezier in het werk vergoed veel.
Michiel Schmidt
Ik zou bij voorkeur wel weer terugkeren binnen de overheid, maar tegelijkertijd wordt dat ook mijn valkuil. Achteraf gezien heb ik net iets te lang bij de overheid gewerkt. Achteraf gezien had ik na twaalf dertien jaar mijzelf voor de keus moeten stellen, wil ik voor de rest van mijn loopbaan bij de overheid blijven of wil ik dat niet meer. Na twaalf dertien jaar wordt het een loopbaanvraag. Daar komt nog iets anders bij. Indien ik terugkeer krijg ik te maken met de overgang van de ene ambtenarenwet naar de andere. Het is mij nu reeds voorspelbaar wat de verwachte reactie van de overheidswerkgevers zal worden. Er zal vanuit de kant van de overheidswerkgever een voorstel gedaan worden om tot een tweezijdige arbeidsovereenkomst te komen, maar dan tegen minder gunstige voorwaarden dan voorheen. Mijn zus die jarenlang in het openbaar onderwijs zit heb ik hier al voor gewaarschuwd. Die waarschuwing geef ik trouwens mee aan de gehele onderwijssector. Aan de wijziging van de ambtenarenwet kleven voordelen, maar het is ook tevens een poging om bovenin aan de fruitboom te schudden, zodat het fruit wat lager komt te hangen.
Advertentie