of 61441 LinkedIn

Onderzoek naar wethouder Zeist na klacht raadsleden

Na een klacht van twee raadsleden van GroenLinks heeft burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist een onderzoek ingesteld naar de manier van communiceren van wethouder Marcel Fluitman (CDA). De raadsleden dienden een klacht tegen hem in, omdat zijn ‘agressieve en intimiderende communicatie’ het functioneren van de gemeenteraad zou belemmeren.

Na een klacht van twee raadsleden van GroenLinks heeft burgemeester Koos Janssen van de gemeente Zeist een onderzoek ingesteld naar de manier van communiceren van wethouder Marcel Fluitman (CDA). De raadsleden dienden een klacht tegen hem in, omdat zijn ‘agressieve en intimiderende communicatie’ het functioneren van de gemeenteraad zou belemmeren.

Brief
Die laatste informatie haalt RTV Utrecht uit een brief die zij in handen zeggen te hebben gekregen. De klacht is ingediend door raadslid Ans Pereboom en buitengewoon raadslid Noureddine el Mansouri, beiden van GroenLinks. Volgens de omroep vragen zij burgemeester Koos Janssen om ‘verandering in de situatie te brengen’.

'Knoop in onze maag'
De wethouder zou inhoudelijke verschillen direct persoonlijk maken, op de persoon spelen en woorden verdraaien. Ook zou Fluitman regelmatig boos worden. Dit gedrag van de wethouder maakt het voor hen moeilijk hun taak als raadslid uit te voeren. ‘Omdat wij ons geremd voelen om te zeggen wat we zouden willen zeggen of vragen, omdat we ons niet in een veilige omgeving voelen en omdat we soms met een knoop in onze maag richting gemeentehuis gaan’, citeert de omroep uit de brief.

'De laatste druppel'
Ook zouden de raadsleden twee voorvallen beschrijven waarin de wethouder volgens hen ‘buiten zijn boekje ging door kwaad te worden en met veel verwijten te komen’. Ze benadrukken dat de klacht nu niet voorkomt uit deze voorvallen alleen, maar dat dit slechts ‘de laatste druppel’ was. De omroep weet verder te melden dat El Mansouri eerder bij het CDA zat en dus een partijgenoot was van Fluitman. In 2018 is hij naar GroenLinks overgestapt, omdat hij zich niet meer kon vinden in de koers van de partij.

Onderzoek
Gevraagd naar (een toelichting op) de brief zegt Pereboom dat ‘de brief waar RTV Utrecht over zegt te beschikken vertrouwelijk is’. ‘Naar aanleiding van de klacht, die wij hebben ingediend, loopt er een onderzoek. Hangende het onderzoek kunnen wij hier geen mededelingen over doen.’ Voor verdere informatie verwijst Pereboom naar burgemeester Koos Janssen.

'Geen politieke zaak'
Op de vraag wat het fractiestandpunt van GroenLinks is in deze kwestie zegt fractievoorzitter Ronald Camstra dat de zaak waar de lokale omroep over bericht ‘nadrukkelijk géén klacht van de fractie van GroenLinks Zeist is’. ‘Het is geen politieke zaak, maar een individuele klacht van twee raadsleden. Om die reden heeft de fractie hierover ook géén fractiestandpunt.’ Omdat de zaak verder nog intern wordt onderzocht, kan Camstra er verder geen mededelingen over doen. ‘De woordvoerder is burgemeester Koos Janssen.’

Verklaring burgemeester Janssen
De gemeente Zeist heeft als communicatielijn dat over interne zaken niet wordt gesproken, laat een woordvoerder weten, maar halverwege de maandag deelt burgemeester Janssen de raad toch mede dat een raadslid en een buitengewoon raadslid bij hem een klacht hebben ingediend tegen wethouder Fluitman. 'Het betreft zijn manier van communiceren.' Bureau Bezemer & Schubad doet op verzoek van Janssen momenteel onderzoek. 'Zij zijn een onafhankelijk, deskundig bureau en gaan zorgvuldig te werk.' Er is geen duidelijkheid te geven over de duur van het proces. 'Omdat het in deze instantie alleen de betrokkenen aangaat doe ik geen mededelingen aan anderen. Vanwege het openbaar bekend worden van bovenstaande informatie, meen ik er goed aan te doen u allen te berichten.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Er zijn ook raadsleden die het bloed onder de nagels van iemand kunnen halen. M.a.w. waar twee kijven hebben meestal twee schuld.
Door Ben (jurist) op
Maar waarom een klacht en dit niet in een raadsvergadering rechtstreeks aan de orde stellen en desnoods de burgemeester als voorzitter van de raad verzoeken om hem daarop aan te spreken?
Door Reaguurder op
Als reactie op onderstaande reactie van Lezer (Burger): een buitengewoon raadslid is gelijk aan duo-raadslid, burgerraadslid e.d. dus voor de wet een commissielid
Door Lezer (Burger) op
Ik ken het begrip raadslid. Daarnaast ken ik het begrip steunfractielid o.i.d. Maar wat is een “buitengewoon raadslid” waar burgemeester Jansen het over heeft?
Door JB op
Lokale politiek.... zo snel mogelijk opdoeken en naar zakencollege's en professionele controlerende organen overgaan in plaats van de kaasboer en de filiaalmanager van de bouwmarkt als wethouder of raadslid.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!