of 59250 LinkedIn

Onbeperkt op vakantie gaan

In Amerika groeit het aantal bedrijven dat niet meer kijkt of je het aantal afgesproken werkuren wel netjes nakomt. De bazen rekenen je af op het werk dat je hebt verzet. In de praktijk komt dat dus neer op vakantie opnemen zoveel als je wilt.

Resultaatgericht werken gaat steeds een stapje verder. Houden de werkgevers nu nog stevig vast aan het exacte aantal vakantiedagen in een jaar, in de toekomst zal die controle mogelijk worden losgelaten.

In Amerika groeit het aantal bedrijven dat niet meer kijkt of je het aantal afgesproken werkuren wel netjes nakomt. De bazen rekenen je af op het werk dat je hebt verzet. In de praktijk komt dat dus neer op vakantie opnemen zoveel als je wilt.

In Nederland wordt er bij de meeste organisaties nog streng gecontroleerd of je niet over je vakantieuren heen gaat, soms zelfs tot op het uur nauwkeurig. Ook is het gebruikelijk dat werknemers niet meer dan drie weken aaneengesloten op vakantie gaan. De vraag is of je niet meer resultaat krijgt wanneer je werknemers dit zelf laat bepalen.

Een bekend bedrijf als Netflix is er inmiddels achter: het werkt. Volgens de wereldwijd opererende onderneming hebben de werknemers genoeg verantwoordelijkheidsgevoel om daar mee om te kunnen gaan. Uit onder­zoek zou blijken dat werknemers gelukkiger worden van deze vrijheid en daardoor per saldo beter presteren. Het is bovendien een aantrekkelijk arbeidsvoorwaarde om het juiste personeel aan te trekken. Een ander groot voordeel is dat er geen vakantiedagen die niet zijn opgenomen uitbetaald te hoeven worden. Een veel voorkomend verschijnsel waar geen enkele organisatie op zit te wachten.

In Nederland past onder meer de gemeente Hollands Kroon dit nieuwe systeem al toe. 'Al ga je zeventien weken per jaar op vakantie, dat boeit ons niet', adus Anja van der Horst, directeur bedrijfsvoering, in de Volkskrant. 'Zolang je werk er maar niet onder lijdt.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gemeenteambtenaar op
Klinkt op zich aanlokkelijk, echter zou ik het in de werksituatie die ik nu heb niet willen. Ik ben een éénpitter en heb ruimschoots meer werk dan de uren in mijn aanstelling. Zou er resultaatgericht gewerkt worden, dan zou ik niet met vakantie kunnen, daar het werk nooit af is.
Door Ilse op
Hoe ziet het beloningssysteem er dan uit? Niet opgenomen vakantie uren niet uit hoeven betalen? Ik snap dat Netflix dit vindt werken. En ja, betaalt worden voor werk wat je verzet, kan in ieder beroep. Daar zijn de tegenwoordig graag uitgedeelde flexcontracten en nul uren contracten een mooi voorbeeld van. Maar uit onderzoek daarnaar is gebleken dat bijna niemand daar gelukkig van wordt. En mevrouw Walstra, honden hebben een baas, werknemers hebben een werkgever. Hoeveel ambtenaren in de gemeente Hollands Kroon gaan er nu echt 17 weken op vakantie?
Door JaapvV (adviseur, o.a. voorzieningen) op
Zodra je gaat vergelijken werkt het systeem niet meer.
Door A.M.B. te Naar op
Ik zie er weinig heil in. Je krijgt automatisch dat mensen die zich verantwoordelijk voelen minder op vakantie gaan dan anderen, vooral als het werk dat ieder afzonderlijk doet niet goed meetbaar is.