Advertentie
carrière / Nieuws

OM: Van Rey wèl geïnformeerd over beschuldiging

Het Openbaar Ministerie zegt dat het wel degelijk ex-wethouder Jos van Rey van Roermond heeft geïnformeerd over de beschuldiging.

08 juni 2013

In het corruptieonderzoek naar de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey staat waarheidsvinding voorop. Dat zegt hoofdofficier Gerrit van der Burg van het Landelijk Parket zaterdag in NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar Van Rey.

Wel geïnformeerd

De voormalig VVD-senator en -wethouder uit Roermond wordt verdacht van corruptie.

Van der Burg gaat ook in op de opmerking van Van Rey dat hij nog steeds niet weet wat hij heeft misdaan. Volgens Van der Burg weet Van Rey wel degelijk wat de beschuldiging tegen hem is, omdat hem dat is gemeld. ,,Er wordt wel geïnformeerd, maar dat wil nog niet zeggen dat een verdachte dat ook zo ervaart", aldus Van der Burg.



Waarheid

,,Het OM is helemaal niet gebrand op het veroordeeld krijgen van iemand. Het gaat om de waarheid", aldus Van der Burg. Volgens Van Rey gaat justitie als een ,,losgeslagen bende" tekeer en is hij bij voorbaat al schuldig. Hij zegt slachtoffer te zijn van een politieke afrekening.


Trial via media

Advocate Gitte Stevens van Van Rey zei het in een reactie vreemd te vinden dat het OM via de media reageert op uitlatingen van een verdachte. De raadsvrouw wil daar weinig over kwijt om een wat ze noemt 'trial via media' te voorkomen.
 
Wetsartikel 

Wel zei ze dat Van Rey enkel te horen heeft gekregen van welke overtreding van welk wetsartikel hij verdacht wordt, met name schending van het ambtsgeheim en ambtelijke corruptie. ,,Dat is niet geconcretiseerd'', zei ze. ,,Laat staan dat er feiten kenbaar zijn gemaakt. Het is niet mogelijk je verdediging te bouwen tegen algemeenheden.''


 

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

eric
Wat een toeval, deze off van Justitie ruilde van baan in febr 2012 met de B vd Nieuwenhuizen de huidige hoofdofficier van justitie te Den Bosch. Van de Nieuwenhuizen ging van landelijk parket naar Den Bosch. vb Burg van Den Bosch naar landelijk parket, De zaak Fons Jacobs blijft echter in nevelen verhuld.

Hier moet vd Burg dan toch ook veel over weten.
Wottsjer
Van Rey mag dus wel via de media - prominent in talkshows en breed in de kranten - zijn gal spuwen maar als het OM daar op verzoek van journalisten op reageert, dan is dat opeens vreemd. Dit gaat behoorlijk lijken op 'trial by media' geregisseerd door de verdachte en zijn adviocaat zelf. En dan straks vrijspraak vragen wegens 'trial by media'. Hear, hear.
Kritikus / Geen Hagenees
De OvJ geeft geen antwoord op de vraag waarom het allemaal zo lang moet duren. Inmiddels zijn er 8 maanden verstreken en heeft Justitie nog niets laten horen (behalve dit vraaggesprekje in NRC). Ondertussen zit Van Rey werkloos thuis, omdat hij - hangende het onderzoek - zijn functies heeft neergelegd.
Klaas de Vries
"Ondertussen zit Van Rey werkloos thuis, omdat hij - hangende het onderzoek - zijn functies heeft neergelegd. "



Klopt en met behouden van zijn salaris omdat hij nog niet veroordeelt is. En wij moeten allemaal bezuinigen, terwijl dit schorre morrie gewoon doorgaat met de boel te tillen en maar zeiken in de media, dat ze zo zielig zijn.

Gewoon om te kotsen
O. ten Hove
In het corruptieonderzoek naar de in opspraak geraakte VVD-politicus Jos van Rey staat waarheidsvinding voorop. Dat zegt hoofdofficier Gerrit van der Burg van het Landelijk Parket zaterdag in NRC Handelsblad. Hij is verantwoordelijk voor het onderzoek naar Van Rey.



Wat een onzin... het OM is niet meer integer en gericht op waarheidsvinding, maar gericht op veroordelingen. Hoe kan het anders dat de Twee van Putten of Lucia de B. of Ina Post werden veroordeeld terwijl ze onschuldig waren. Alleen omdat het zo stoer staat om te kunnen zeggen ik heb... en als de zaak niet zo gaat als men hoopt dat verdraaid men de boel en als het uitkomt is er geen sprake van valsheid in geschrifte of ambtsmisbruik maar van een gerechterlijke dwaling en de officier van justitie blijft in functie terwijl hij in een aparte gevangenis thuishoort... Ik wordt misselijk wanneer het OM het heeft over waarheidsvinding waar daar gaat het tegenwoordig niet meer om.
Niek / jurist
Volgens mij heeft Van Reij zelf eerst de pers gezocht. Dus is het weer een kulverhaal van de advocaat. DAt het OM waarheidsvinding voorop heeft staan, zou altijd en voor 100% moeten gelden. Dat wijzen de eerdere blunders in Putten en Delft uit. Maar een aantal jaren terug is de trend gezet dat integriteit bij de overheid van belang is. DAt moet Van Reij en het OM goed voor ogen hebben. Ik denk dat dan Van Reij wel dimt en het OM wint en Van Reij 60 uur lang mag stofzuigen in een bejaardenhuis.
Advertentie