of 63561 LinkedIn

Ollongren wil beter politiek verlof ambtenaren

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock

De onzekerheid van een politieke carrière schrikt misschien geschikte kandidaten voor het raadslidmaatschap af. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken, D66) gaat daarom kijken of ze wettelijk een terugkeergarantie kan regelen. Ook wil ze de regelingen voor politiek verlof bij decentrale overheden verbeteren. ‘De verwachting is dan dat meer mensen een tijdelijke overstap naar een politieke functie zullen maken.’

Onzekerheid

‘Geschikte kandidaten uit het bedrijfsleven en de nonprofitsector zijn vaak niet bereid hun opgebouwde rechten en vooruitzichten als werknemer prijs te geven voor een onzeker bestaan in de politiek’, schrijft de minister aan de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (NVvR). Die onbereidheid is een probleem, want het is belangrijk voor de democratie dat er voldoende geschikte kandidaten zijn. Meer zekerheid op werk na afloop van een politieke uitstapje kan de functies voor werknemers aantrekkelijker maken.

 

Oude niveau

Ollongren merkt op dat de regelingen rond politiek verlof ‘aanzienlijk zijn versoberd voor ambtenaren in de decentrale sectoren’, zeker in vergelijking met overheidswerknemers in het onderwijs en bij het rijk. ‘Als decentrale overheidssectoren de mogelijkheden van politiek verlof voor de eigen overheidswerknemers weer op het oude niveau zouden brengen, zou dit de aantrekkelijkheid van politieke ambten kunnen versterken.’

 

Gelijk speelveld

‘Voor volksvertegenwoordigers maakt politiek verlof met terugkeergarantie het mogelijk tijdelijk minder uren te werken met het recht om na afloop van het ambt weer het oorspronkelijke aantal uren te gaan werken’, schrijft de minister. ‘Ik ga bezien of een dergelijk politiek verlof met terugkeergarantie wettelijk voor werknemers kan worden geregeld. Zo kan een gelijk speelveld worden gevormd voor alle werknemers die actief willen worden in de politiek.’

 

Onbekend met mogelijkheden

‘Ambtenaren en werknemers uit het onderwijs hadden tot voor kort een voordeel doordat zij gemakkelijker vanuit een politieke functie konden terugkeren naar hun werk’, schrijft de NVvR. De brief van Ollongren is mede een reactie op onderzoek, uitgevoerd in opdracht van de NVvR, waaruit bleek dat slechts een kwart van de raadsleden de mogelijkheid kent om politiek verlof op te nemen.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nico uit Loenen op
Ik snap er niets van... volksvertegenwoordigers (lees raadsleden, eerste en tweede kamer leden) zijn vrijwillige burgers met ambities en idealen. Het zijn GEEN ambtenaren. Ambtenaren hebben al een eigen ambtenarenwet en "werken" vaak flex, velen nog geen 24 uur in de week en zijn zeker geen volksvertegenwoordigers, integendeel. Dus over welke mensen heeft Ollongren het nu eigenlijk. Laten we gewoon weer de 40-urige werkweek voor ambtenaren invoeren, prikklok erbij en de zweep er over i.p.v. het verder uithollen van de overheid. Voor raadsleden betekend dit idee chaos in de gemeenteraad, zeker voor eenmansfracties.
Door Sjakie (Ambtenaar) op
Beste mevrouw Ollongren,
iets nieuws bedenken voor bovenstaande onderwerp kost tijd en onnodig belastinggeld. Sowieso is menig bedje alweer gespreid wanneer een bestuurder uit de politieke arena alweer vertrekt. Old school network, ons kent ons, vriendjes en vriendinnetjes die elkaar het beste gunnen en in dienst nemen.

Uw idee en voorstel is nergens voor nodig. Er is sowieso al een tekort in heel wat sectoren qua personeel. Dit soort mensen vinden altijd wel wat dat bij hen past.

Wanneer je echt iets wilt betekenen voor de maatschappij en medeburgers, dan doe je dat vanuit intrinsieke motivatie. Dan zou een dergelijk idee overbodig zijn. Dus niet doen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners

Whitepapers