of 64621 LinkedIn

Normalisering: ben ik morgen nog wel ambtenaar?

Het sloeg in als een bom: het aannemen van de wet normalisering van de rechtspositie van de ambtenaar. Ambtenaren zijn ten onrechte bang voor het verliezen van rechtsbescherming bij de afschaffing van de ambtenarenstatus.

De gemoederen zijn aardig verhit nadat de Eerste Kamer dinsdag het wetsvoorstel voor de normalisering van de ambtenarenrechtspositie aannam. Sommige ambtenaren verkeren in een kleine identiteitscrisis, blijkt uit de vele en vooral ook felle lezersreacties onder het artikel dat de afschaffing aankondigt. Men vraagt zich bijvoorbeeld af of ze nog wel ambtenaar zijn als ze morgenvroeg weer aan het werk gaan. ‘Zeker wel, stelt arbeidsjurist Daisy Kramer- de Beijer van BDO Legal gerust. Voor de ambtenaar verandert er morgen nog niets, en volgende week ook niet. 

Niet slechter

‘Overigens blijft de ambtenarenpositie gewoon hetzelfde,’ benadrukt ze, alleen de officiële rechtspositie verandert. Over een jaar of twee, drie zul je daar alleen iets merken wanneer er een arbeidsconflict ontstaat. En die verandering hoeft per definitie niet slechter uit te vallen voor de ambtenaar.’


Kantonrechter

Momenteel kunnen ambtenaren bij een dispuut bezwaar maken bij de werkgever en beroep instellen bij de bestuursrechter. In de praktijk zijn dat slepende zaken die dus eindigen bij de bestuursrechter. ‘Dat zal over een tijdje de kantonrechter zijn,’ vertelt Kramer-De Beijer. ‘Het voordeel is dat die de zaken sneller kan afhandelen, vaak al binnen twee maanden. En dat kan natuurlijk net zo goed in het voordeel van de ambtenaar uitpakken. Vergeet niet dat ambtenaren gewoon dezelfde rechtsbescherming houden. Ook met het burgerlijk wetboek moet er eerst een dossier worden opgebouwd dat door een rechter beoordeeld wordt.’


Emotie
Dat er veel vragen, maar ook misvattingen zijn rondom de historische verandering van de rechtspositie van ambtenaren, blijkt alleen al uit tientallen reacties onder de berichtgeving van Binnenlands Bestuur. ‘Emotie speelt een grote rol,’ stelt ook Marien Korevaar, advocaat arbeids- en ambtenarenrecht van Capra vast.  ‘En er zijn ook veel misverstanden. Zo hebben veel lezers het over het salaris, maar daar verandert helemaal niets aan,’ de advocaat leest verder. ‘Ik zie hier ook een reactie staan waarin gesteld wordt dat ambtenaren zich nu dus vrijuit mogen uiten over politieke onderwerpen. Maar ook dat is niet correct, ambtenaren blijven een beperking houden van een meningsuiting, dat staat gewoon in de ambtenarenwet, die is niet afgeschaft.’

Gewetensbezwaar
Korevaar legt ook uit dat de kwestie waarin ambtenaren extra beschermd worden omdat zij bijvoorbeeld principieel tegen bepaald beleid zijn voor slechts een hele kleine groep geldt. ‘Dan heb je het over een handvol gewetensbezwaarden op ruim 800 duizend ambtenaren. Dat is echt een discussie in de zijlijn,’ aldus de advocaat,' niet heel belangrijk in deze kwestie.'

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Oproep aan alle jongeren: ga nooit bij de overheid werken! De slechtste werkgever ooit!
Door p op
@ K. de Beer
Dat iemand niet strafrechtelijke vervolgd kan worden betekent niet dat er geen andere maatregelen mogelijk zijn. Als er plichtsverzuim is geweest kan er gehandeld worden, zowel arbeidsrechtelijk als civielrechtelijk.
Door bert (adviseur) op
Voor een theoretische 'kostenbesparing' van € 500,- per ambtenaar per jaar, hebben we dit gelazer. Na alle bezuinigingen, de jarenlange nullijn en de stijging van de werkdruk, zal nu het laatste stukje loyaliteit naar de werkgever wel verdwijnen. Een al te kritische houding naar bestuurders betekent immers direct ontslag op basis van een onwerkbare situatie. Het vangnet hiervoor is nu weg. Nog meer ruimte voor bestuurlijke vriendjespolitiek.
Door Jan Huizer (Beleidsmedewerker) op
Indien officiële rechtpositie verandert zijn wij dan ook de bovenwettelijke WW aanspraak van 22 maanden kwijt?
Indien ja met wie is dit overlegd? Hoe zo inspraak.
Door Petra (ambtenaar) op
"Jullie moeten slechts wetten toetsen en uitvoeren doe je dit correct heb je nimmer last."

@Door Niet zo janken: het komt mij voor dat u een beetje een beperkte, zo niet verkeerde kijk op het werk van/voor ambtenaren heeft. Toetst een politieagent wetten? Of een gemeenteambtenaar? En welke wet(ten) zouden ze moeten uitvoeren?
Door gonny (specialist) op
Jammer dat er zo wordt gereageerd, het lijkt wel alsof iedere ambtenaar zo'n beetje wordt gezien als per definitie "fout" gelukkig kunnen jullie nu de ambtenarenstatus eraf is je opnieuw buigen waar je nu weer over kunt gaan klagen............maar kijk ook vooral naar je eigen rol.

Ik heb er geen last van dat die status eraf is, gelukkig zelf want ik vind het ongepast om ambtenaren op een "voetstuk"te plaatsen anno 2016 maar laten we dat dan ook vooral ook met andere beroepsgroepen ook zo doen
Door Niet zo janken (Niet zo janken) op
Wen er maar aan dat burgers foute ambtenaren voor de rechter dagen, overigens volkomen terecht.

Waarom heeft een burger altijd en overal een eigen verantwoordelijk en een ambtenaar die om 9 uur een kantoor binnenstapt niet?

Onzin, ook een ambtenaar heeft de volledige verantwoording voor zijn gedrag, hij kan toch weigeren en/of ontslag nemen als hij het ergens niet mee eens is, dat doen burgers ook.
Niet zo janken, staan voor je zaken.

Jullie moeten slechts wetten toetsen en uitvoeren doe je dit correct heb je nimmer last.
Door Ab (Beleidsambtenaar) op
De kantonrechter is lijdelijk en gaat zelf niet op onderzoek uit. De bestuursrechter wel. De kantonrechter gaat veel soepeler om met bewijs, in de praktijk. Neem dus maar een goede advocaat om mee te beginnen. Wie dat niet heeft, is sowieso slechter af.
In de praktijk is de procedure bij de kantonrechter een riskante onderneming. Je weet nooit hoe het uitpakt.
De transitievergoeding kan een element zijn om een ontslag toch goed te keuren. De ambtenaar gaat er hier echt niet op vooruit. Voor vele ambtenaren is het onderscheid met de marktsector niet relevant, maar beleidsambtenaren en hoger moeten meer op hun tellen gaan passen en toch maar toch vooral zo snel mogelijk meebuigen met de tijdelijke politieke macht. Slecht voor de kwaliteit van de overheid.
Door Bert (Adviseur) op
Dus wel monddood maken en niet beschermen tegen de politieke willekeur. Stasi binnen de overheid.
Door doeterniettoe (-) op
@Opmerker:
"Idiocracy"
Met dank aan al die dames en heren zwaarbetaalde politici die nu door niets en niemand meer worden tegengehouden. Het systeem is niet verrot, het zijn de politici die vervangen moeten worden.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers