of 63946 LinkedIn

Noord-Brabant heeft duurste ambtenaren

Van alle provincies heeft Brabant het duurste ambtenarenkorps. Bedraagt de gemiddelde loonsom per fte 86.000 euro, in Den Bosch kost de werkgever een fte ruim 5.000 euro meer.

Van alle provincies heeft Brabant het duurste ambtenarenkorps. Bedraagt de gemiddelde loonsom per fte 86.000 euro, in Den Bosch kost de werkgever een fte ruim 5.000 euro meer. Friesland is per medewerker 10.000 euro goedkoper uit.

Ook in Noord- en Zuid-Holland ligt de gemiddelde loonsom per fte enkele duizenden euro’s  boven het gemiddelde van alle provincies; respectievelijk bedraagt deze circa 90.400 en 89.700  euro. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2020.

 

Friesland

De gemiddelde loonsom per fte was in 2020 86.005 was 3,9 procent hoger dan in 2019. Voorgaand jaar steeg de gemiddelde loonsom met 3,1 procent. De loonsom per fte ligt met krap 81.000 euro het laagst in Friesland en Groningen. Daarmee zijn die provincies 10.000 euro per fte goedkoper uit dan Brabant. Ook Overijssel blijft nog aanzienlijk onder het landelijk gemiddelde.

De loonsom bestaat uit het functieschaalbedrag, de vakantie-uitkering, de  eindejaarsuitkering, de levensloopbijdrage, persoonlijke toelagen, toelagen voor extra diensten, bonussen en gratificaties, pensioenafdrachten en premies sociale wetten, kosten WGA, ziektekostenvergoedingen, aanvulling bruto salaris. De loonsom omvat niet het werknemersdeel van de pensioenpremie en andere wettelijke inhoudingen.

 

Groningen

Net als voorgaande jaren zitten de meeste medewerkers in schaal 11 met een aandeel van 23 procent (in fte). 4,6 procent zat in schaal 14 of hoger en 0,3 procent in schaal 3 of lager. Brabant voert de ranglijst aan van provincies met het aandeel medewerkers dat 4.500 euro of meer verdient: liefst 58,9 procent valt in die categorie. Ter vergelijking; in de provincie Groningen is dat 37,5 procent.  

 

Plafondambtenaren

In 2020 werd volgens de Personeelsmonitor bijna tweederde van de medewerkers bezoldigd volgens het maximum van de functieschaal. Dat aandeel zogeheten plafondambtenaren daalt overigens al jaren. In 2013 bijvoorbeeld gold dat nog voor bijna driekwart van alle provincieambtenaren. Zeeland telt relatief gezien de meeste ambtenaren die aan hun plafond zitten: voor bijna acht op de tien zit een verdere salarisgroei er niet meer in - althans niet meer binnen hun huidige functie..

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeroen op
Noord-Brabant, Noord-Holland en Zuid-Holland zijn nou net de provincies met al decennia de hoogste economische groei en de indirect daarmee gepaard gaande krapte op de arbeidsmarkt. Zal dus ook wel meespelen dat er iets meer concurrentie is op de arbeidsmarkt.
Door Zipje op
Ik zou zeggen, die Friezen hebben nog wat tegoed.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers