of 62284 LinkedIn

Nog voor de zomer cao-gemeenten verwacht

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden gaan vrijdag verder met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Het streven is om nog vóór de zomervakantieperiode de handtekeningen te zetten.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de vakbonden gaan vrijdag verder met de onderhandelingen over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. Het streven is om nog vóór de zomervakantieperiode de handtekeningen te zetten.

De afspraak om weer om de tafel te gaan, kwam begin deze maand tot stand op het jaarcongres van de VNG. De vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en CMHF protesteerden daar tegen het in hun ogen te karige loonbod van de VNG. Zij biedt 4,9 procent over twee jaar, maar de vakbonden willen meer dan 3 procent per jaar.


Werkonderbreking
Op 4 juni bood de VNG een eerste opening voor een nieuw gesprek. 'Na nog 2 gesprekken bleek de wil om er samen uit te komen. Daarom hebben we besloten om snel weer te gaan onderhandelen', aldus FNV-onderhandelaar Bert de Haas.

Op vrijdag 28 juni zitten de partijen opnieuw om de tafel. 'We willen nog voor de zomervakantie een akkoord sluiten', zegt De Haas. Ook de VNG stelt dat er nu een goede kans is op een akkoord.

 

Acties

De bonden houden wel de druk op de ketel. Zo dreigen ze dat gemeenteambtenaren het werk zullen neerleggen als er geen akkoord wordt bereikt. Op maandag 1 juli staat een werkonderbreking gepland van drie uur in Amsterdam. Later die week volgen mogelijk andere gemeenten.
De cao geldt voor ruim 160.000 gemeenteambtenaren. Het overleg tussen de partijen begon in december vorig jaar, maar liep in april vast omdat de partijen het niet eens konden worden, onder meer over een loonsverhoging. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben (gemeenteambtenaar) op
4,9 % over 2 jaar is waardeloos. Vasthouden aan 5 % per 1-1-19 en 3 % per 1-1-20. 3 uur werkstaking, dat maakt indruk! We zijn lang genoeg klein gehouden. Wat een waardeloze werkgever. Alsof die VNG onderhandelaars het uit eigen zak moeten betalen. Wel eens afgevraagd waarom steeds meer vacatures bij de overheid niet opgevuld kunnen worden of alleen bakker en slagers reageren? Goede mensen kijken niet eens meer naar vacatures bij de overheid omdat het bedrijfsleven beter betaalt en betere arbeidsvoorwaarden heeft. Geen probleem toch dan huren we toch kennis in? Dat betalen we uit andere potjes en je kunt ze kwijt wanneer je wil. Weg met die ambtenaren want je raakt ze nooit meer kwijt. Waarom anders die voortdurende afbraak van arbeidsvoorwaarden? Je vergalt toch het werkplezier? Op naar 100 % inhuur en flexwerk. VNG: als de helft van de ambtenaren weg kan door verdere automatisering werkprocessen kan 5% er toch wel af?
Door Lex op
Hopelijk heeft de VNG ook premier Rutte verstaan. 5% per jaar erbij.
Door Sander (Ambtenaar) op
Ik ben benieuwd hoe VNG zich op gaat stellen. Ik hoop wel dat de bonden hun poot stijf houden. Zet in op:
1. Ingang met terugwerkende kracht 1 januari 2019;
2. 7,5% erbij; 5% over 2019 en per 1 januari 2020 nog eens 2,5%;
3. De regeling voor 60+'ers klinkt goed, maar ik mis de mogelijkheid (lees: zak geld) om ook maximaal 3 jaar eerder boetevrij te kunnen stoppen. Voor mij zou dat betekenen dat ik op mijn 66ste kan stoppen in plaats van op mijn 69ste!
Door Ronny op
We hadden al lang actie moeten ondernemen.

Meneer de Haas, graag met terugwerkende kracht, dur 01-01-2019 de cao laten ingaan, dus niet op 1 april 2019.
Graag vasthouden aan jullie eis minimaal 5% erbij.

Nou maar afwachten wat a.s. vrijdag uit de koker komt
Door Gerben op
Onder de 3,5% per jaar is de stem voor mij simpel en ga ik met genoegen bij Cazemier een spandoek ophangen!

Schandalige werkgever.
Eens met onderstaande reacties.
Door Jantje op
Ik zou denken dat 10 % voor twee jaar een minimum inzet is. We staan al veel te lang op inleveren. Kom op Bert de Haas, Ga voor minimaal 10%!! Er zijn ook al zoveel secundaire arbeidsvoorwaarden afgebroken. We hebben gewoon een slechte werkgever. Het is dat ik het doe voor de publieke zaak, maar dat beetje gevoel daarvoor verdwijnt wel elk jaar een beetje.
Door Pierre (ambtenaar) op
Gezien de nu al onvoldoende inzet van de FNV ,3% per jaar is belachelijk weinig gezien de achterstand die we al hebben, ga ik mijn lidmaatschap opzeggen.
Ik had van de FNV verwacht dat ze eindelijk eens een vuist zouden maken, maar zo loopt de achterstand op de overige werknemers in Nederland alleen maar verder op.
Daarvoor ben ik geen vakbondslid geworden. Na ruim 25 jaar lidmaatschap geloof ik niet meer in de FNV.
Door Toon op
Oproep aan Roel Cazemier: Gun de mensen die het werk voor jou doen hetzelfde als wat je er zelf bij hebt gekregen! Steek je kop niet in het zand, maar beweeg en kom met een fatsoenlijk voorstel. Een voorstel waaruit waardering blijkt.
Even om het geheugen op te frissen: je kreeg er over 1,5 jaar maar liefst 7% bij! Daarnaast ook nog éénmalig 450 euro. Zullen we gelijk de trap op gaan?
Door Teleurgestelde ambtenaar (Gemeenteambtenaar) op
Wel met terugwerkende kracht graag. Anders blijven we dit spelletje elke keer houden!
Door Leon (Gemeenteambtenaar) op
Als onze rechtspositie straks wordt gelijkgeschakeld met de marktsector, dan ook een marktconforme cao. Rijk (mark Rutte indachtig) meer geld naar gemeenten om hun ambtenaren eens fatsoenlijk te betalen. Iedereen in dit land netto omhoog. WIJ OOK !!!!