of 59185 LinkedIn

Nog steeds racisme bij brandweer Amsterdam

In een brief van burgemeester Van der Laan wordt stilgestaan bij het ontslag van een brandweerman die zich ‘stelselmatig schuldig heeft gemaakt aan discriminerende en racistische gedragingen tegenover collega's en burgers’.
4 reacties

Ondanks inspanningen van de korpsleiding leeft er nog altijd racisme binnen de Amsterdamse brandweer. Dat komt naar voren uit een brief die burgemeester Eberhard van der Laan aan de gemeenteraad heeft gestuurd. Hij spreekt van een ‘zorgwekkende’ zaak.

‘Overwinning op korpsleiding’
In de brief wordt stilgestaan bij het ontslag van een brandweerman die zich ‘stelselmatig schuldig heeft gemaakt aan discriminerende en racistische gedragingen tegenover collega's en burgers’. De man tekende daartegen protest aan bij de rechter en kreeg grotendeels gelijk, omdat de vorige korpsleiding nooit tegen hem heeft opgetreden. De uitspraak ‘wordt door sommigen binnen de brandweerorganisatie gevierd als een succes en een overwinning op de korpsleiding’ constateert het college ‘met ontsteltenis’.

Onacceptabel
Verder worden collega's die zich tegen de racistische brandwacht hadden uitgesproken, geïntimideerd en genegeerd, aldus de brief. De ondernemingsraad heeft zich nog niet tegen dit gedrag uitgesproken. De burgemeester noemt een en ander ‘volstrekt onacceptabel’ en ziet reden om ‘nog fanatieker’ achter de gedragscultuur binnen de brandweer heen te zitten. In het najaar wordt het definitieve rapport over de veranderingen bij de Amsterdamse brandweer verwacht. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Heuvelman op
Brandweer redt mensen uit levensbedreigende situaties. En dan een beetje gaan lopen miepen over racisme? Over prioriteiten stellen gesproken!
Door Hans (afdelingsmanager) op
Wat is dat voor kwetsend taalgebruik ? "brandweerman"
Door K. de Beer (adviseur) op
De brandweer (vrijwillig of betaald) is een wel zeer bijzondere afdeling van de overheid en ook erg vatbaar voor het vormen van een eigen cultuur. Soms gaat men daarbij fors over de rand van het normale en in elke gemeente kan men je daar smeuige voorbeelden over vertellen. Moeten we dan maar de boel laten afbranden? Nee, toch ook maar niet. Brandweerlui een houdbaarheidsdatum meegeven? Wellicht goed idee om verkalking te voorkomen. Maar ervaring is ook weer van belang. De korpsleiding zal zich volgens mij hard moeten opstellen tegen wangedrag en wat tegen het algemeen belang in gaat. En zoals altijd, zorg voor een adequaat personeelsdossier, functioneringsgesprekken enz. Daar schort het in veel overheidsorganisaties nogal aan.
Door Bertus (observer) op
Beste Eberhart, ik vind de term 'burgemeester' shockerend! Kan er niet van slapen en begin een post traumatische stress stoornis te ontwikkelen. Het is zo niet genderneutraal. Doe er wat aan want ik begin een rechtzaak.