of 59318 LinkedIn

'Niveau gemeenteraad omlaag met te weinig vrouwen'

Er zijn te weinig vrouwelijke raadsleden in Nederland vindt Wanda Dijkstra, kandidaat raadslid in Amersfoort. Reden is dat de vrouwen zich verantwoordelijk voelen voor huishouden, gezin en werk.

Slechts een kwart van de gemeenteraadsleden is vrouw. En dat is niet goed voor de politiek  zegt voormalig PvdA-afdelingsvoorzitter Wanda Dijkstra. Ze wil dat er snel een nieuw leger van vrouwelijke volksvertegenwoordigers bij komt want volgens haar gaat het niveau van de gemeenteraad met te weinig vrouwen omlaag. Zij hoopt dat een inspiratieavond in de raadszaal nieuwe vrouwelijke raadsleden gaat opleveren.

100 procent man
Bij de recente presentatie van het college van Amersfoort kwam Wanda op het idee om vrouwen te inspireren en te werven. 'Niet alleen bestaat driekwart van de gemeenteraad uit mannen, het voltallige college van zeven personen bleek man te zijn. Vrouwen zijn gewoon nodig, je moet volksvertegenwoordiging niet alleen aan mannen overlaten,'  vindt Dijkstra. Ze hield daarom een speciale bijeenkomst waar geïnteresseerde vrouwen werden voorgelicht en workshops konden doen.

 
Vrouwen in openbaar bestuur 

Volgens het onderzoek 'Staat van het Bestuur 2012' telt Nederland momenteel 9.175 raadsleden. De gemiddelde leeftijd (anno 2012) is 53,1 jaar. Hoe groter de gemeente, hoe lager de gemiddelde leeftijd. Iets meer dan een op de vier raadsleden (26,5 procent) is vrouw. Iets meer dan een op de vijf burgemeesters is vrouw (21%), maar de verschillen per provincies zijn groot. Zeeland telt bijvoorbeeld geen enkele vrouwelijke burgemeester, in Flevoland is eenderde van de burgemeesters vrouw. In de twaalf provincies zijn 566 statenleden met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar actief. Met een percentage van 34,5 % zijn vrouwen in de provinciale politiek beter vertegenwoordigd dan in het lokale bestuur.Bijna een op de drie gedeputeerden is vrouw (29,3%). Nederland telt slechts twee vrouwelijke CdK’s: in Zeeland en in Overijssel.

 
Niveau omlaag 

Dijkstra: 'Er is wel veel belangstelling voor politiek. Maar je ziet dat vrouwen dan vaak aan de zijlijn  blijven staan. Dat is jammer, want op deze manier worden besluiten alleen maar vanuit het mannelijke perspectief genomen. Uit veel onderzoek blijkt ook dat organisaties beter functioneren met een gevarieerde samenstelling. Het is een statistisch verhaal, maar wanneer je minder dan de helft aan vrouwelijke raadsleden in de raad hebt, gaat het niveau naar beneden. De plekken waar vrouwen hadden moeten zitten, worden namelijk ingenomen door mannen die minder goed dan de ontbrekende vrouwen zijn. Ook worden vrouwen vaak onevenredig hoog op de lijst geplaatst die misschien helemaal niet het beste zijn.'

 

Traditionele rolverdeling
Volgens Wanda heeft de afwezigheid van vrouwen nog vaak te maken met traditionele rolverdeling in het gezin. ‘Het is heel opvallend dat vrouwen meteen met bezwaren komen. Ze weten niet hoe ze het moeten combineren met hun werk en met hun gezin. Terwijl mannen uit gewoon meteen zeggen: Leuk! En laten vervolgens alles uit hun handen vallen. Misschien moeten vrouwen dat ook eens gaan doen.’


Raadsvergoeding

Als het aan haar ligt is er nog een laatste emancipatiehorde te nemen. ‘Vrouwen moeten thuis de strijd aangaan. Als het goed is kan een relatie dat wel hebben. Bovendien zijn raadsvergoedingen zodanig dat je een stuk minder zou kunnen werken bij je reguliere baan.’ Zelf geeft ze overigens het goede voorbeeld, ze heeft zichzelf kandidaat gesteld voor de gemeenteraad.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Domino (jurist) op
Interessante stelling van Wanda: 'De plekken waar vrouwen hadden moeten zitten, worden namelijk ingenomen door mannen die minder goed dan de ontbrekende vrouwen zijn'. Het slaat helaas als een tang op een varken. Iedere onderbouwing ontbreekt. Van een ex-partijvoorzitter verwacht ik meer.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
In de Schilderswijk moeten inwoners volgend de sharia leven en van de PvdA mogen vrouwen niet voor hun gezin kiezen. Ik hou niet van fundementalisten.
Door raadslid op
TOP! Dat zal de ambtelijke top prettig vinden! Want hoe meer vrouwen aan boord, des te minder tegenstand over de inhoud in de beslissingsfase van het ambtelijke voorstel. Raadsleden hebben tenminste inhoudelijke deskundigheid nodig om vast te kunnen stellen of de voorgestelde werkwijze, de getallen (er wordt nergens zoveel gerommeld als met de getallen) en de ambtelijke aanpak deugt. Pas daarna komt de vraag vrouw/man aan de orde. Al met al dus een slechte aanvliegroute van de PVDA in deze. Een vlotte vriendelijke babbel is één ding, maar inhoudelijke kennis over bijv. het betreffende RO dossier op zeg HBO- Ir niveau is toch ook niet onbelangrijk. Een kleine 40 gemeenteraadsleden moeten steeds opboksen tegen meer dan 800 ambtenaren. Daarom moet KWALITEIT altijd bovenaan staan. M/V komt ver daarna.