of 59185 LinkedIn

Nieuwe generatie ambtenaren doet het anders

Bezoekers van de Jonge Ambtenarendag 2016 in Schiedam.
Bezoekers van de Jonge Ambtenarendag 2016 in Schiedam.

Ondanks alle nieuwe mogelijkheden om kennis en contacten te delen gaat er ook bij jonge ambtenaren niets boven live ontmoeten. Dat verklaarde de hoge opkomst op de tiende Jonge Ambtenarendag in Schiedam. Een kleine 700 ambtenaren van onder de 35 jaar kwamen bij elkaar voor inspiratie, bijspijkerklasjes en natuurlijk voor de collega's uit de rest van het land. Leeftijd is weliswaar slechts een nummer, maar met leeftijdsgenoten praat het vaak toch net even makkelijker, ook als het over werk gaat. En vooral de manier waarop je dat uitvoert, want dat gaat tegenwoordig wat anders dan vroeger. 

Persoonlijke ontwikkeling
Mindfulness, jobcrafting, flow creëren. Het zijn zomaar wat zaken waar de nieuwe ambtenaar zich tegenwoordig mee bezighoudt. Maar kijk je iets verder dan de hippe termen, blijkt het bij de jonge overheidsprofessionals vooral te gaan om persoonlijke ontwikkeling, een goede werk-privébalans en proberen een betere wereld te creëren. Dat waren dan ook de thema's van de Jonge Ambtenarendag 2016 (JAD16). De honderden twintigers en dertigers lieten zich maar wat graag bijpraten door veteranen en goeroes. Niet altijd even droog en zakelijk overigens. Zo werd de yoga-op-het-werk-workshop druk bezocht, evenals de stand met hèt Schiedammer streekproduct: gin.

 

Afbeelding

JAD-Voorzitter Renée Lameijer is tevreden over het verloop van de drukbezochte dag. 'Ik hoor veel positieve reacties om me heen, de collega's doen echt inspiratie op. Bijvoorbeeld bij de spreker Paul Hughes. Wat mij heel erg bij is gebleven is zijn uitspraak ideas are from the head, ideals from the heart. Het is de kunst om die beide te combineren.' Hoewel de voorzitter van JAD16 de dynamiek tussen jonge ambtenaren en oudere collega's heel belangrijk vindt, is één dag per jaar met leeftijdgenoten voor haar heel waardevol. 'Er is herkenning en bevestiging,' legt ze uit. 'Daarnaast doe je nieuwe ideeën op en bouw je ondertussen aan een netwerk.' Ze besluit: 'En natuurlijk is het leuk om een dag vanachter je bureau te komen en lol te maken met collega's vanuit het hele land!'

 

Afbeelding

Wethouder Alexander van Steenderen van Schiedam was in zijn nopjes met zoveel jong ambtenarenbloed in zijn gemeentehuis. Ooit was hij ook een ambtenaar, weliswaar niet bij een gemeente. 'Ik ben begonnen als medewerker van de Tweede Kamerfractie bij de SP,' vertelt hij. 'Wat me opvalt aan de nieuwe generatie ambtenaren is dat ze meer om zich heen durven te kijken, niet alles zomaar aannemen. Ik vind dat ze communicatief ook sterker zijn dan de jonge ambtenaren van vroeger.' Als gemeentebestuurder wil hij de jonge garde nog wel een advies geven: 'Durf tegen te spreken en vertrouw op je vakkennis,' aldus de wethouder.

 

AfbeeldingTwee van de allernieuwste aanwinsten voor het ambtenarenkorps zijn Angelique Rijsdijk (25) en Tirza Scholtens (23), ze zijn krap een maand ambtenaar. De junior beleidsmedewerkers Maatschappelijke Ontwikkeling zijn beide trainee bij respectievelijk Papendrecht en Dordrecht. Ze voelden zich bij de Jonge Ambtenarendag helemaal op zijn plek. 'Fijn om jonge mensen te ontmoeten,' vertelt Angelique, bij ons werken niet zoveel jongeren,' legt ze uit. 'Sommige van mijn collega's werken er al dertig jaar, dus kun je het niet echt met ze hebben over hoe je jezelf als trainee zichtbaar kunt maken. Of hoe je je loopbaan uitstippelt. Dat kan met leeftijdgenoten wel.' De jongste zijn kan volgens Tirza ook wel een extra druk op je leggen: 'Er wordt steeds gezegd dat ik een frisse blik heb omdat ik jong ben. Dan moet je die dus ook steeds hebben en dat is niet altijd even gemakkelijk,' lacht ze.

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
Hier is geen sprake van een nieuwe generatie ambtenaren. Er is al jaren een personeelsstop, de cao is slecht en de arbeidsvoorwaarden niet best. De jongste generatie is ongeveer 45 jaar............. Instroom is er niet! En hier dus ook geen nieuwe generatie ambtenaren......
Door P. Pluim op
Niet lullen, maar werken die gasten. Ik denk inderdaad dat de nieuwe generatie het anders doet, zij werkt namelijk niet meer en lult teveel. Softies!!! Allemaal ten koste van gemeenschapsgeld.
Door AE Gille (controller in ruste) op
Ik ben 37 jaar ambtenaar geweest bij deze gemeente.
Tot de reorganisatie eind 90er jaren werd er prima gecommuniceerd, helaas capabele amtenaren moesten het veld ruimen. Zelf heb ik een sollicitatie gesprek gehad over mijn eigen baan en na 10 minuten vonden ze mij ongschikt. Gewoon blijven zitten en na 5 jaar had ik, na een volgende reorganisatie, mijn officiele baan weer terug.
Wat mij wel opviel dat er heel veel verloop is geweest in het ambtenaren apparaat waarbij veel kennis is verloren. Ik kan er wel een boek over schrijven. Een nieuwe gemeente secretaris zou de zaak wel eens opschudden, helaas naar 3,5 jaar is hij weer gevlucht.
Door Waldermar (young professional) op
Wat een gelul weer.