of 59130 LinkedIn

Nieuwe cao rijksambtenaren bekrachtigd

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vakbonden voor de rijkssectoren hebben het eerder bereikte onderhandelaarsresultaat over een nieuwe cao rijk bekrachtigd. Afgesproken is dat de ongeveer 116.500 medewerkers bij het rijk een loonsverhoging van 1,4 procent krijgen. Daarmee krijgen zij de inflatie gecompenseerd.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de vakbonden voor de rijkssectoren hebben het eerder bereikte onderhandelaarsresultaat over een nieuwe cao rijk bekrachtigd. Afgesproken is dat de ongeveer 116.500 medewerkers bij het rijk een loonsverhoging van 1,4 procent krijgen. Daarmee krijgen zij de inflatie gecompenseerd. 

IKB en normalisering

De nieuwe cao werd vanmiddag ondertekend na een positief verlopen achterbanraadpleging door de bonden. De vorige cao liep eind vorig jaar af en het overleg over een nieuwe cao liep begin van dit jaar vast. In juli ondertekenden het rijk en de bonden nog wel een akkoord over het voortzetten van het Van Werk naar Werk-beleid bij reorganisaties. De nieuwe cao maakt de weg vrij om over enkele belangrijke onderwerpen overleg voor te bereiden zoals het individueel keuzebudget en de gevolgen van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren.

'Tussen-cao'
Vakbond FNV noemde de afspraak eerder  ‘een tussen-cao'. Met de 1,4 procent loonsverhoging krijgen de medewerkers de inflatie gecompenseerd. Op die manier wordt voorkomen dat medewerkers bij het rijk (ongeveer 116.500) er op achteruitgaan. Verder zijn er in de cao geen inhoudelijke wijzigingen afgesproken: de rest van de cao blijft zoals hij was. ‘Deze ‘tussen-cao’ maakt de weg vrij voor onderhandelingen over een cao met inhoud en een serieuze loonsverhoging in 2018’, aldus FNV Overheid.  De onderhandelingen daarover gaan als het aan de bonden ligt binnenkort van start met de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
@Jaap:
Die gaat ook niet komen. Door aanpassen van de belastingregels zou iedereen meer moeten overhouden, dát is de stijging.
Ad 1: zie de € 1.000,- die Rutte iedereen beloofde.
Ad 2: iedereen betekent volgens dit kabinet: iedereen met modaal of meer. Maar dat staat niet zo chique dus dat wordt niet verteld.

Misschien is het een idee om net als bij het onderwijs een nieuwe, activistische vakbond op te richten die voor alle ambtenaren op eenzelfde wijze op gaat komen. Want ondanks de (beperkte) inzet van de huidige vakbonden heeft de politiek weinig op met werknemers.
Door Jaap op
Tijdens het intussen verplicht gestelde bezoek aan het Rijksmuseum zocht ik tevergeefs naar een vitrine met informatie over loonsverhoging voor Rijksambtenaren. Helaas, dat was al zo lang geleden dat zelfs het museum er niets over het huis had.

Uiteraard ben ik blij met de 1,4%, maar het is geen loonsverhoging. slechts een correctie voor de inflatie. Aan de beloofde 6% koopkrachtstijging in 2020 zijn ze nog niet begonnen.
Door Prenger (gepensioneerde arbeidsinspectuer) op
Als je met ingang van 1 september 2017 met pensioen bent gegaan krijg je de cao verhoging dan alsnog nabetaald van je laatste werkgever??
Door Criticus op
Om een of andere reden willen mensen (vooral gepensioneerden) maar niet willen begrijpen dat niet-indexeren de pensioenbetalers net zo hard treft.
Alleen merken die het op dit moment niet, maar wordt de rekening achteraf gepresenteerd.
Door Spijker (n.v.t.) op
De problemen rond de pensioenen zijn ook dit jaar weer tijdens de Algemene Beschouwingen door de meeste politieke partijen doodgezwegen. Vooral de pensioneerden (en ontvangers van uitkeringen) moeten kennelijk de rekening betalen van de bankencrisis en landenschuldencrisis, dit ten faveure van de werkenden en de nationale schuld (het Rijk zelf heeft via de laagrentende leningen het grootste voordeel van de lage rente).
Het lijkt er op dat het lampje bij de meeste politieke partijen nog steeds niet begint te branden. Of zouden ze net zo lang willen wachten dat ze in Den Haag wakker moeten worden gemaakt door met vlaggen wapperende gepensioneerden?
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
En de gepensioneerden en invaliditeitspensioengenieters
hebben weer lege handjes en het nakijken van het welvaartsvaste, inflatievaste pensioen ( 1x inflatiecorrectie van 0,8% sinds 1 jan 2000!!) En het uitzicht dankzij dit kabinet is hooguit korting bij euthanasie)