of 64120 LinkedIn

Nieuwe cao gemeenteambtenaren

Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten.
30 reacties

Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten.

1 procent

De ambtenaren zaten sinds juni 2011 zonder cao. In de nieuwe cao zijn goede afspraken gemaakt over de begeleiding van werk naar werk, aldus de zegsman. Dat was een belangrijk onderhandelingspunt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Verder zijn er afspraken over het salaris gemaakt. De werknemers krijgen 1 procent loonsverhoging per 1 januari van dit jaar, dan nog eens 1 procent per 1 april en in augustus een eenmalige uitkering. ,,Daarmee is koopkrachtbehoud voor de lager ingeschaalden gewaarborgd.''

Modernisering

Volgens de VNG zet deze cao in op modernisering van de arbeidsvoorwaarden. ,,Hiermee blijven gemeenten slagvaardig én tegelijkertijd aantrekkelijke werkgevers'', aldus de organisatie. ,,Als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties moeten duizenden mensen herplaatst worden. Op langere termijn wordt een tekort aan werknemers verwacht door de krimpende beroepsbevolking. Tegelijkertijd verandert de inhoud van het werk: gemeenteambtenaren worden steeds meer regisseur in plaats van uitvoerder. Daarnaast staat de sector voor grote veranderingen als gevolg van digitalisering, decentralisatie van taken en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het principeakkoord biedt werkgevers en werknemers een leidraad bij deze opgaven.''

FNV blij

De woordvoerder van Abvakabo FNV zei ,,heel blij'' te zijn met het principeakkoord. Officieel moet de achterban nog akkoord gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk Vos (beleidsmedewerker) op
prima; sterkste schouders - zwaarste lasten
Door Jantje op
ik neem aan dat dit los staat van de 1% die ons al was toegezegd? Dan ben ik blij met dit resultaat. Anders niet.
Door Eelke op
Ik snap niets van het feit dat de eenmalige uitkering voor hoger schalen lager is dan voor lagere schalen gezien de belastingen e.d. die hier weer vanaf gaan meer bedragen dan bij lagere schalen is het netto verschil veel groter.

De percentage's verhoging stellen niet veel voor. Een fooi die de gestegen kosten niet eens dekt. Daarbij komt dat in de onderhandelingen voor de rijksambtenaren bijna altijd een beter resultaat wordt geboekt. Terwijl steeds meer zaken worden doorgeschoven naar gemeenten. Dit geeft duidelijk weer hoe ambtenaren op gemeenteniveau gewaardeerd worden.
Door henk op
Een zeer slecht resultaat in vergelijking met het bedrijfsleven en rijksambtenaren (die lopen 10% voor). Bovendien dekt deze verhoging bij lange na niet de stijging van zorgverzekeringen, levensmiddelen, brandstof en openbaar vervoer. Ik ga solliciteren.
Door Peter (adviseur) op
Als je het resultaat ziet vraag ik me af waarom dit bijna een jaar heeft geduurd. Wel slim van de VNG, ze hoeven van juni tot januari geen loonsverhoging te betalen. In feite hebben we daarom de nullijn gekregen, 7 maanden lang. Ik zit zelf in 12 en heb er geen moeite mee dat groep 6 en lager 400 ontvangen. Groep 6 is geen vetpot. Ik vraag me wel af wanneer het nieuwe reintegratie traject ingaat. Bij ons komt een reo en mensen met een kort dienstverband kunnen na 7 maanden een WW aanvragen. Deze nieuwe bepaling verruimt voor hen toch aanzienlijk de termijn. Iemand een idee?
Door Criticus (Ambtenaar) op
Slim van de bonden om dit af te tikken voor de 'heren' het Catshuis verlaten en nog meer bezuinigigen afkondigen. Ik hoop dat de 2 * 1% er in ieder geval voor zorgt dat ik niet heel erg hard achteruit ga. Maar dat het tempo van vermindering van mijn besteedbaar inkomen, gelijke tred houdt met die van de laatste vijf jaar. Gemiddeld ga ik er ieder jaar 10 euro (per maand) netto op achteruit.

Gezien de huidige situatie heb ik hier toch vrede mee. Ik vind het frustrerender dat de ambtenaren er in goede tijden ook altijd bekaaid vanaf komen.
Door Rojer (Adviseur) op
Is de eenmalige uitkering bruto of netto? Als het netto is dan is het toch wel wat... gezien het feit dat de looptijd 1 jaar is (tot en met 31 12 2012), maar ja het deel van 2011 wordt dus als verloren beschouwd.. alhoewel .. als je alles optelt dan heb je volgens mij nog gemiddeld 1,5 per jaar.
Door fijn (fijne ambtenaar > schaal 7) op
persbericht VNG
www.vng.nl
eenmalige uitkering in augustus is 200 voor schaal 7 en hoger, en 400 voor 6 en lager. De bonden hebben gewoon zwaar gefaald in de onderhandelingen, en dit hebben ze bedongen om hun gezicht te redden tegenover het grootste gedeelte (blijkbaar) van hun achterban....
Door Rojer (Adviseur) op
Waar staat dat het alleen geldt voor de schalen 6 en lager?
Door fijn (fijne ambtenaar > schaal 7) op
Fijn dat we een CAO hebben; het heeft lang genoeg geduurd. Jammer dat de loonsverhoging 1 januari dit jaar pas ingaat ipv 1 april vorig jaar. Ipv dat ik nog 400,00 achterstallig loon krijg, krijg ik er maar 200 bij wijze van eenmalige uitkering. Fijn voor de mensen van schaal 6 en lager. Het is wederom duidelijk dat de bonden er dus alleen zijn voor lagere schalen. Met schaal 7 zit ik er net naast. Na de poppenkast van de bonden en dit plotselinge akkoord, voel ik mij zwaar belazerd en zal ik per direct mijn lidmaatschap opheffen. Het is duidelijk dat de bonden niet meer opkomen voor mij belangen. Erg jammer. En jammer dat we ook in toekomst afhankelijk blijven van de bonden voor wat betreft de CAO onderhandelingen én de uitkomst daarvan. Dat de bonden bedongen hebben dat schaal 6 en lager 400 krijgt, geeft wel duidelijk aan welke achterban zoet moet worden gehouden, over mijn rug heen. Werkelijk om te kotsen...

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers