of 64231 LinkedIn

Nieuwe cao gemeenteambtenaren

Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten.
30 reacties

Na lang steggelen hebben 180.000 gemeenteambtenaren een nieuwe cao. Dat heeft een woordvoerder van Abvakabo FNV vrijdagavond laten weten.

1 procent

De ambtenaren zaten sinds juni 2011 zonder cao. In de nieuwe cao zijn goede afspraken gemaakt over de begeleiding van werk naar werk, aldus de zegsman. Dat was een belangrijk onderhandelingspunt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Verder zijn er afspraken over het salaris gemaakt. De werknemers krijgen 1 procent loonsverhoging per 1 januari van dit jaar, dan nog eens 1 procent per 1 april en in augustus een eenmalige uitkering. ,,Daarmee is koopkrachtbehoud voor de lager ingeschaalden gewaarborgd.''

Modernisering

Volgens de VNG zet deze cao in op modernisering van de arbeidsvoorwaarden. ,,Hiermee blijven gemeenten slagvaardig én tegelijkertijd aantrekkelijke werkgevers'', aldus de organisatie. ,,Als gevolg van bezuinigingen en reorganisaties moeten duizenden mensen herplaatst worden. Op langere termijn wordt een tekort aan werknemers verwacht door de krimpende beroepsbevolking. Tegelijkertijd verandert de inhoud van het werk: gemeenteambtenaren worden steeds meer regisseur in plaats van uitvoerder. Daarnaast staat de sector voor grote veranderingen als gevolg van digitalisering, decentralisatie van taken en nieuwe samenwerkingsverbanden. Het principeakkoord biedt werkgevers en werknemers een leidraad bij deze opgaven.''

FNV blij

De woordvoerder van Abvakabo FNV zei ,,heel blij'' te zijn met het principeakkoord. Officieel moet de achterban nog akkoord gaan.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Beste Paul, ik was onlangs bij de bestuursdienst van de gemeente Den Haag die een liegende jurist in bestecrming neemt en de persoon die we daar spraken, vertelde dat de gemeente Den Haag mensen ontslaat zonder werk naar werk. Eerlijk gezegd snap ik dat wel want er is geen werk, maar anderzijds is het een schending van het accoord. Maar gezien de leidinggevenden bij deze gemeente kunnen de ambtenaren aldaar niets anders verwachten.
Door Jelle (ambtenaar) op
wees blij dat je werk hebt - en dat je in Nederland leeft.
Door Paul (Ambtenaar) op
Dus alles bij elkaar opgeteld zijn we van 1 juni 2011 tot en met 31 december 2011 1% in salaris achteruit gegaan, krijgen we deze 1% per 1 januari 2012 er 'gelukkig' weer bij om dan per 1 april er pas 1% echt op vooruit te gaan. En ondertussen is de inflatie toch duidelijk 'iets' hoger geweest en zijn de collega's die hun eigen auto voor de dienst moeten gebruiken nog veel meer de klos met de huidige brandstofprijzen. En dan moeten wij nu hard gaan klappen voor dit mooie resultaat? Alles beter dan niets? Voor een betere Van werk naar Werk garantie? Bij ontslag wordt je gedumpt bij een extern bureau dat voor een paar maanden geld voor jou mee krijgt en dan zo snel mogelijk van jou probeert af te komen. En nee zeggen tegen een duidelijk mindere baan is er dan niet meer bij. Ziet er echt geweldig uit hoor dit principe akkoord.... Mag ik daar anders over denken? Straks met z'n allen naar de RUD waar dan pas de echte ontslaggolf komt. Van werk naar werk begeleiding? Daar is dus geen ander werk. Alleen een opdracht om landelijk 100 miljoen te besparen. En geen enkele gemeente die dan nog zegt dat het personeel terug mag komen. Veel succes dus als je buiten de boot valt.
Door Criticus op
En in plaats dat Baldewsingh (wethouder Den Haag) als een democraat zal opstellen, zal hij extra ontslagen inlassen want daarmee dreigde hij afgelopen najaar bij een bijeenkomst op het stadhuis Den Haag. Elke loonsverhoging leidt tot ontslagen, zei deze man die bij de gemeenteraadsverkiezingen dacht dat het wethoudersverkiezingen waren (hij had een aantal voorkeursstemmen uit Hindoestaanse hoek die wegens etnische redenenen op hem stemde). En deze man is/was verantwoordelijk voor de inburgering die hijzelf waarschijnlijk niet gedaan heeft want hij sprak de gemeenteambtenaren aan als 'collega's' terwijl een wethouder dat nooit kan zijn. Had hij kunnen leren op inburgering, zoals ook wat gemeenteraadsverkiezingen zijn...

Maar nu mag hij zij dreigement uitvoeren en ik hoop dat de ambtenaren u eens lak hebben aan B&W van Den Haag die de bestuursdienst toe laat staan dat hun juristen bij de rechter liegen. Het is een zootje daar...
Door frans (ambtenaar) (ambtenaar) op
Haha, eigenlijk best wel weer een koekje uit de eigen doos. 1% was ons als toegezegd uit de vorige CAO onderhandelingen, de andere 1% hebben we sinds april in moeten leveren aan ABP!!
Maar ja alle klein beetjes helpen.....hoe lang gaat er onderhandeld worden voor de nieuwe CAO en gaan we daar weer wat maanden bij inleveren (juni'11-jan'12).
Door Corrie op
Prima zo. Nog net voor de poorten van de hel weggesleept. Je zou er niet aan moeten denken dat uit het Catshuis een nullijn naar buiten was gekomen en effectief zou zijn geworden. Hadden we helemaal niks gehad. Alleen een heleboel energie en vakbondscontributie verspild. Dit bod lag toch al lang op tafel; hadden we al kunnen praten over een nieuwe CAO. Enfin, er kan nu dus weer contributiegeld van mij ingezet worden voor ondersteuning van politieke spelletjes voor beïnvloeding van de aanstaande verkiezingen. Hoelang pik ik dát nog?
Door Gerben-Jan op
Dat het VNG "stelt' hiermee een aantrekkelijke werkgever te zijn zegt mij genoeg. Ik ben weg!
Met - opnieuw - een eenmalige fooi bereik je
niets. Vooral niet als je zulke concessies doet als nu het geval is (zie o.a. het niet structurele karakter van de 1% en het volledig komen te vervallen van de overwerkuren). Alle (korte termijn) lof komt in deze toe aan mw. Kriens. Voor de lange termijn is het drama al ingezet vanaf 2008 en komen de zzp-érs vanaf 2014 met busladingen binnen. Het inwilligen van de eis om te komen tot een beperking van de externe inhuur kan door de bonden, vooral op de middellange termijn, nooit gehaald worden.

Mw. Kriens is nu de redster van de gemeentelijke begrotingen, immers ook in 2011 is er enorm (lees: de volle 100%) bespaard op de loonkosten van de gemeenteambtenaren en zij kan daarom de felicitaties van de bestuurders in de VNG-tent tegemoet zien. Wie volgt? Want het is al bijna
2013. Of slaat men dat jaar ook weer over om
andere gaten (lees: bestuurlijke uitgaven) in de gemeentelijke begroting te dichten?
Door Agnes (ambtenaar) op
2 procent erbij, de gemeenten zullen best al wel berekend hebben hoeveel extra gedwongen ontslagen dat gaat inhouden
Door Gerard V. (ambtenaar) op
De bonden hebben onder druk van een a.s. regeerakkoord (dat er nu niet komt) ingestemd met 2%. Wat mij betreft had er best wat harder ingegaan mogen worden door de bonden. Maar goed, het akkoord kan natuurlijk nog afgekeurd worden door de leden. Persoonlijk heb ik er geen moeite meer dat de lagere schalen een hogere éénmalige uitkering krijgen dan de hogere schalen. Zij hebben het harder nodig dan ik. Verder stel ik voor om maar direct door te onderhandelen voor de volgende CAO-periode, gezien de tijdsduur die onderhandelingen blijkbaar moeten duren.
Door Tinus op
Ik ben blij.
De bonden zullen ongetwijfeld hun best hebben gedaan. Ik kijk niet naar andere sectoren. De gemeenten zitten in zwaar weer en dit wordt er met de politieke crisis zeker niet beter op. Koopkrachtbehoud is uit den boze. Gewoon blij zijn dat je werk hebt en ruim 2% loonsverhoging krijgt. Vele anderen willen best bij de gemeente komen werken. Graag zelfs!

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers