of 64277 LinkedIn

Nieuwe acties gemeenteambtenaren op komst

Gemeenteambtenaren komen in april en mei in actie voor een betere cao.
24 reacties

De gemeenteambtenaren maken zich in de strijd voor een goede cao op voor acties in april en mei. Te denken valt aan stiptheidsacties, maar ook stakingen. Dat is woensdag besloten op een landelijk beraad van kaderleden van de ambtenarenbonden in Utrecht.

Referendum
Bij de acties zijn eerst de middelgrote gemeenten aan de beurt, daarna de grote, aldus Bert de Haas van Abvakabo FNV. Voor het zover is, houden de bonden een referendum onder alle gemeenteambtenaren over het bod dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op tafel heeft gelegd.

 

Landelijke actiedag
,,Onze leden hebben dat al afgewezen, maar niet-leden hebben hun stem nog niet kunnen laten horen'', aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. Hij gaat ervan uit dat de ambtenaren de bonden steunen in hun opstelling en dat acties onvermijdelijk zijn. Begin juni monden die uit in een landelijke actiedag, aldus de CNV-bond.

Een of twee procent
Het cao-overleg tussen de VNG en de bonden liep in februari voor de tweede maal vast. De bonden eisen koopkrachtbehoud en werkzekerheid. De VNG biedt een loonsverhoging van 2 procent voor een cao met een looptijd van 31 maanden. Maar daarvan is 1 procent al afkomstig uit vorige cao-afspraken, aldus de bonden. Dus resteert een loonsverhoging van 0,38 procent per jaar, concludeert Publieke Zaak.

De bonden besloten woensdag ook al het overleg met gemeenten op lokaal niveau op te schorten. Op landelijk niveau lag dat al stil.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door gerrie op
Ga gewoon iets anders doen wat meer verdient!
Door rico (Financieel adviseur/beleidsmedewerker) op
Pakken wat je pakken kan! Dat standpunt zou ik uitdragen. Als we nu 2% kunnen krijgen hebben we niet te klagen. In mijn werk heb ik dagelijks te maken met de gemeentefinancien en zie ook dat die enorm onder druk staan. Het rijk kondigt extra bezuinigingen aan en dan als gemeente-ambtenaren voor meer gaan!! Dat lijkt mij een verkeerd signaal en niet realistisch. Het zou best wel eens verkeerd kunnen uitpakken als je meer wil. Gewoon die 2% pakken en dan over 2 jaar weer verder kijken. Iedereen kan toch wel snappen dat - in deze tijd - meer dan 2% eisen onrealistisch is. En dan die discussie over werkzekerheid. De gemeente is zelf risicodragend. Dat wil zeggen dat een eventuele werknemer op wachtgeld in feite net zo duur is als een werknemer die werkt. Ambtenaren ontslaan is dus geen goedkope optie. Overtollige ambtenaren worden het probleem voor de toekomst. En logisch. Als je geen grond verkoopt, wordt er niet gebouwd, geef je geen vergunningen af, zijn er geen projecten, nemen investeringen af, hoef je niet te handhaven, ga zo maar door. De hoeveelheid werk op een gemeentehuis wordt minder. Herschikken van arbeid is de oplossing. Kijk vooruit en denk na waar de komende jaren vacatures gaan ontstaan en probeer die intern op te vullen. Hierbij is een grote rol weggelegd voor OR en GO en dat kan plaatselijk worden opgelost.
Dus: Bonden: even pas op de plaats, 2% nemen en over 2 jaar weer zien waar we dan staan.
Door Jos (GEMEENTE AMBTENAAR sociale dienst) op
allereerst wil ik reageren op die 2 ANONIEME ambtenaren; 1) laf om anoniem te reageren 2) eerst nadenken en dan oordelen 3) verdiep je enigszins in de historie van de vakbonden 4) weiger je ook de bereikte doelen > als VNG de feestdagen, reiskostenvergoeding, ziektekostenvergoeding van ons wil "afpakken" maar door onze acties voor ons behouden blijven, lever jij dit alles dan wèl in, omdat je TEGEN de bonden bent?? ik denk het niet. Wel lekker tekeer gaan tegen de bonden, maar wel profiteren van de inspanningen, acties en opofferingen; staken is het UITERSTE middel !!!! en als er gestaakt wordt weten jullie 2 wel dat de stakingskas 70% uitkeert? dat wij die staken, dat het ons geld kost? dat vinden wij niet erg (kost gaat voor de baat); de VNG moet ons loon niet als sluitpost zien. je kan dan wel anti-bond zijn, maar de bonden geven zelfs de niet-leden gelegenheid om hun stem te laten horen, dus maak daar dan gebruik van. De bond, dat zijn de leden en de onderhandelaars die onderhandelen namens ons (leden); wat wij als minimum hebben, dat is allezins redelijk. We hebben nog niet eens rekening gehouden met inflatie, de premieverhoging van de ziektekosten verzekering, van premieverhoging van ABP-pensioen, enz. Onze loonsverhogingseis staat niet in verhouding met het totaal aan de lastenverzwaring !!! Voor die 2 lafaards, nogmaals, eerst nadenken en dan oordelen !!!!
Door mee eens (mee eens) op
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/11660370/ …

laat je niet voor de gek houden, de TOP in het bedrijfsleven en onze Rijksambtenaren plus Wethouders hebben de nodige verhoingen al gehad..
Nu zijn wij toch echt een keer aan de beurt..
Door Betrokken (ambtenaar) op
@tegen, jij hebt dus zeker ook nooit gebruik gemaakt van de loonsverhogingen die in het verleden door de bonden zijn bedongen? Of ben jij zo'n profiteur die geen lid is, van mening is dat de bonden kunnen worden opgeheven maar wel lekker het geld int?
Door Opmerker op
Wat er ook van zij aan onderstaande berichten, de materie rond bezuinigingen op het onderwijs acht ik momenteel eigenlijk veel belangrijker. Die bezuinigingen moeten dus van de baan, in het belang van kinderen waar het om gaat
Door Gerard (ambtenaar) op
Eindelijk, dit hadden we al tijden eerder moeten doen,
Tanden laten zien...... en meneer "tegen", bent u de mol van het CVA? Voor de "echte" ambtenaren van Nederland....Verenigd u, want er komen andere tijden.
Door anand (adviseur) op
De reacties lezende bekruipt mij het gevoel dat veel collega's niks meer met de bonden hebben. Zonder bonden ben je wel afhankelijk van de luimen van de werkgever. Gelet op het feit dat de publieke opinie sowieso anti ambtenaar is en gelet op het feit dat ambtenaren altijd de sluitpost zijn lijkt het me goed dat er een vakbond blijft, wat je ook mag vinden van de akties.
In slechte tijden krijgen ambtenaren niks, want nie te verkopen. In goede tijden krijgen gemeenteambtenaren weinig, want een voorbeeldfunctie. Per saldo loop je steeds achter op de gemiddelde loonontwikkeling. Dit geldt tot nu toe overigens niet voor de rijksambtenaren en de politie en dat vind ik heel gek.
Door Ra (ambtenaar) op
Harde aksie voor loonsverlaging en snel.
De maatschappij, dat zijn wij.
Door Jantje op
Prima. We gaan laten zien dat we niet over ons heen laten lopen. Hoog tijd dat we tanden laten zien. Ik doe mee met de acties, kan niet wachten.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers