of 63908 LinkedIn

Nieuwe acties gemeenteambtenaren op komst

Gemeenteambtenaren komen in april en mei in actie voor een betere cao.
24 reacties

De gemeenteambtenaren maken zich in de strijd voor een goede cao op voor acties in april en mei. Te denken valt aan stiptheidsacties, maar ook stakingen. Dat is woensdag besloten op een landelijk beraad van kaderleden van de ambtenarenbonden in Utrecht.

Referendum
Bij de acties zijn eerst de middelgrote gemeenten aan de beurt, daarna de grote, aldus Bert de Haas van Abvakabo FNV. Voor het zover is, houden de bonden een referendum onder alle gemeenteambtenaren over het bod dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten op tafel heeft gelegd.

 

Landelijke actiedag
,,Onze leden hebben dat al afgewezen, maar niet-leden hebben hun stem nog niet kunnen laten horen'', aldus een woordvoerder van CNV Publieke Zaak. Hij gaat ervan uit dat de ambtenaren de bonden steunen in hun opstelling en dat acties onvermijdelijk zijn. Begin juni monden die uit in een landelijke actiedag, aldus de CNV-bond.

Een of twee procent
Het cao-overleg tussen de VNG en de bonden liep in februari voor de tweede maal vast. De bonden eisen koopkrachtbehoud en werkzekerheid. De VNG biedt een loonsverhoging van 2 procent voor een cao met een looptijd van 31 maanden. Maar daarvan is 1 procent al afkomstig uit vorige cao-afspraken, aldus de bonden. Dus resteert een loonsverhoging van 0,38 procent per jaar, concludeert Publieke Zaak.

De bonden besloten woensdag ook al het overleg met gemeenten op lokaal niveau op te schorten. Op landelijk niveau lag dat al stil.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marius (onafhankelijk adviseur) op
De nullijn , dat zou de vertrek- en eindsituatie moeten zijn bij deze onderhandelingen.
Meer kunnen we ons niet permitteren, kunnen we onze burgers, waarvoor we werken en die die salarisaverhoging moeten betalen , niet aandoen.
Door Matthijs (Projectleider) op
Wel jammer hoe de titel de werkelijkheid framed. 'Nieuwe acties gemeenteambtenaren op komst'. Neen, niet gemeenteambtenaren, maar gemeenteambtenaren die zijn aangesloten bij een vakbond. Wat in de praktijk schrikbarend laag is. Ik vind het ronduit vervelend dat ik nu in een positie gedrukt wordt waar ik helemaal niet in wil zitten.

Wat geeft die vakbonden etc nog het recht om namens mij te spreken? We moeten echt toe naar een ander model, dit heeft zijn langste tijd wel gehad.
Door anand (adviseur) op
@Homan
Helemaal eens met Homan. Ik vind het erg scheef dat de rijksambtenaren en de politie een steeds grotere voorsprong op de gemeente-ambtenaren krijgen. Dits is zo langzamerhand niet meer uit te leggen.
Een zoutstrooiende kantonnier heeft een hoger salarsi dan een zoutstrooiende gemeente-ambtenaar. Een niet uit te leggen verschil.
Ik denk dat rijk en politie weer een substantiele loonsverhoging tegemoet kunnen zien waardoor het in de statistieken lijkt dat de ambtenaren forse loonsverhogingen hebben gehad.
Door Henk op
De goede ambtenaren vertrekken naar het bedrijfsleven.... De kwaliteit wordt minder, met nog minder personeel. Tel daarbij een krakkemikkig bestuur, tel uit je winst minister :(. De tekorten zullen nog groter worden.
Door J.Homan op
Wat in ieder geval voorkomen moet worden is dat de Rijksambtenaren en Politie hun in 2009 en 2010 opgebouwde CAO loonsverhoging voorsprong van bijna 5% (!) nog verder gaan uitbouwen: ik zie namelijk Spies onder druk van o.a acties van Douane op Schiphol en Opstelten onder druk van invoering Nationale Politie toch zo weer 1,5 % per jaar weggeven met terugwerkende kracht waardoor gemeenteambtenaren weer de verliezers zullen zijn !
Door de vries op
inderdaad het bod accepteren. 2 % voor 2 jaar (ipv 31 maanden).

Dit voordat de VNG besluit de 1,33% stijging van de pensioenlasten in het bod te verrekenen. Het gevolg zal dan zijn dat de loonruimte van de huidige ambtenaren naar de te korten in de pensioenen van de voormalig en gepensioneerde ambtenaren vloeit.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Uitermate stupide dat partijen er niet uitkomen. De bonden hadden allang moeten gaan praten over 2,5% over 2 jaar. Dan had je het altijd nog kunnen afronden tegen 2% in 2 jaar. M.i. de onderhandelaars direct vervangen.
Werkgarantie eisen is klinklare onzin. Verdwijnende arbeidsplaatsen kunnen gemakkelijk worden opgevangen via natuurlijk verloop (o.a. vanwege de vergrijzing).
Door Jan op
Nu pakken wat je pakken kunt, 2 % dus. Voor het weer te laat is!
Door René (Planeconoom) op
Ben het geheel met Rico eens. Zeg altijd beter een half ei dan een lege dop. Juist nu het met Nederland moeilijk gaat moeten wij bereid tot loonmatiging hoe sneller wij er weer bovenop zijn. Schuif de lasten niet naar je / onze kinderen. Over schulden moet je rente betalen. Dus wees verstandig, en pak die 2%.
Door Een ABVAKABO lid (Oud kaderlid) op
Weer een referendum? Is de vorige keer ook al niet over precies hetzelfde een referendum gehouden? Het blijft een cijferspelletje. Deelname aan het vorige referendum was ook maar mager. En van degenen die reageerden waren de meesten tegen. Ja, dat lijkt me logisch. Maar de meeste leden hebben nog niet eens op het referendum gereageerd. Die nemen daarvoor de moeite niet, die vinden het eigenlijk wel prima zo. En ocharm, daar worden de buschauffeurs uit Utrecht en de vuilnismannen uit Amsterdam weer van stal gehaald om de acties kracht bij te zetten. De rest blijft (net zoals ik) gewoon lekker binnen en zou eigenlijk genoegen willen nemen met die 2 %. Ja inderdaad, 1% van nu en 1% van de vorige keer mits daar nog over andere zaken overeenstemming zou worden bereikt; maar dat is er eerlijk gezegd ook nog niet, dacht ik.
De komende weken wordt er in het Catshuis van alles uitgebroed en over de afloop daarvan ben ik niet gerust. Ik zou er liever gaan voor nu een deal te sluiten en dat resultaat niet af te wachten. Misschien moeten we dan wel op de nullijn en dat gaat het failliet voor de bonden betekenen. De bonden roepen wel dat ze opkomen voor onze status en daarom nog belangrijk zijn omdat er overeenstemming bereikt moet worden, maar als ze de realiteit uit het oog verliezen en ons geen dienst bewijzen dan houdt het echt op. Actie voeren is goed, maar dan ook als het echt belangrijk is. Jammer dat de leden nu eigenlijk worden gebruikt om het beleid van en het nut van de bonden kracht bij te zetten en niet voor de zaak zelf. Maar er is hoop. Weer een nieuw referendum waar ook de niet aangeslotenen aan kunnen meedoen. Dat kan tot twee resultaten leiden: weer een magere deelname en waarvan de meesten het zullen afwijzen. Dan wordt dat uitgelegd als dat weer bijna iedereen tegen het bod is. Het kan ook zijn dat de mening van de deelnemers kantelt en een minder grote groep niet akkoord gaat en dan hebben de bonden een achterdeur om alsnog akkoord te gaan. Maar die zullen ze niet benutten. Feit zal blijven dat de meeste gemeenteambtenaren niet aan het referendum zullen deelnemen, het bod van de VNG eigenlijk al lang zouden hebben willen accepteren en gewoon weer aan het werk zouden willen gaan en uiteraard blijven. Want werd de spaak door de bonden niet in het wiel gestoken om een eeuwige werkgelegenheidsgarantie te bedingen (die iedereen in deze tijd belachelijk vindt)? Tja voor die onredelijke eis krijg je niemand de straat meer op (zelfs niet degenen die de kastanjes zoals gebruikelijk uit het vuur moeten halen), dat is wel gebleken. Dus toch maar weer voor voor die paar procent gaan en die ligt op tafel. Ik zou hem pakken.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers