of 59130 LinkedIn

Nieuw vroegpensioen voor brandweerlieden

Brandweerlieden voeren actie op gemeentehuis
Brandweerlieden voeren actie op gemeentehuis

De spuitgasten hebben er flink voor moeten strijden, maar er is een nieuw akkoord voor een vervroegd pensioen. Brandweerlieden vielen al onder het FLO-overgangsrecht (Functioneel Leeftijdsontslag) omdat ze fysiek en mentaal zwaar belast worden . Maar die regeling is door verschillende oorzaken inmiddels achterhaald. Zo was er een pensioengat ontstaan door de verhoging van de AOW-leeftijd en zijn er fiscale wijzigingen doorgevoerd, waardoor de uitkering van veel brandweerlieden flink omlaag ging.

Netto loonafspraken

Een jaar geleden verstoorden tientallen brandweerlieden nog de raadsvergadering van onder meer de gemeente Amstelveen om aandacht voor hun situatie te vragen. Inmiddels zijn alle vakbondsleden akkoord gegaan met het nieuwe voorstel. Bert de Haas van FNV Overheid is blij: ‘Uniek in dit nieuwe akkoord is dat er netto loonafspraken zijn gemaakt, zodat werknemers geen inkomensval doormaken tijdens de niet-actieve periode. Ook blijft de maximale uittredeleeftijd van 59 jaar overeind en is het grootste deel van het AOW- en pensioengat voor de brandweermensen gedicht’.

Kanker

Omdat brandweermedewerkers door hun werk een kortere levensverwachting en meer kans op ziektes hebben, zoals kanker en psychische schade door traumatische gebeurtenissen, is er in 2005 een regeling tot stand gekomen; het FLO-overgangsrecht. Door een aantal wijzigingen in wet- en regelgeving, zoals de stijging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, werd reparatie van het overgangsrecht noodzakelijk. Daarnaast zijn sinds 2005 fiscale wijzigingen doorgevoerd, waardoor de uitkering van veel brandweerlieden flink omlaag ging. Deze financiële verslechteringen zijn in het nieuwe akkoord gerepareerd. Zo hebben de brandweermedewerkers tot aan hun pensioen een netto-inkomensgarantie van 75%. Ook het AOW-gat is gedekt, doordat werknemers één jaar langer doorwerken en één jaar langer een FLO-uitkering genieten. Daarmee bouwen ze twee jaar langer pensioen op, ruim genoeg voor de overbrugging van het AOW-gat.

2600 brandweermensen
Het FLO-Overgangsrecht gaat in per 1 januari 2018 en is van toepassing op ongeveer 2600 brandweermensen in een bezwarende functie die voor 2006 in dienst zijn getreden. De gesprekken voor de groep werknemers die vanaf 2006 in dienst zijn gekomen bij de brandweer, starten binnenkort.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Fred Foppen (Brandweerman) op
Regeling moet aangepast worden voor cohort 5/ 10 dienstjaren omdat belastingdienst niet akkoord gaat dit i.v.m. verhoging pensioenleeftijd.
Door Fred Foppen (Brandweerman) op
Regeling moet aangepast worden voor cohort 5/ 10 dienstjaren omdat belastingdienst niet akkoord gaat dit i.v.m. verhoging pensioenleeftijd.
Door GDD (adviseur) op
nu nog een goede regeling voor ambtenaren.
Door Jan op
De partij die zo'n regeling ook op de rest van de werkenden van toepassing wil verklaren, krijgt mijn stem. En die van vele anderen, weet ik wel zeker.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ik gun dit de brandweermannen en -vrouwen van harte want het is een gevaarlijk en zwaar fysiek beroep. Ik vind de verhouding echter zoek als ik zo langzamerhand tot mijn 70ste moet doorwerken van Pechtold en co.