of 60195 LinkedIn

Nieuw arbeidscontract soms nadelig voor wijkteamleden

In Amersfoort bijvoorbeeld, waar de meeste wijkteamleden afkomstig zijn van zorgaanbieders en welzijnsinstellingen. Met de overgang naar een privaatrechtelijke organisatie moest een deel van deze professionals afstand doen van verworven rechten, zoals dienstjaren, oude vakantierechten, toeslagen en aanloopperiodieken, zegt Wilma Berentsen, regiobestuurder van FNV Zorg en Welzijn. ‘Die mensen waren in de meeste gevallen al twee jaar actief in de teams, gedetacheerd vanuit de moederorganisaties’.

Medewerkers van sociale wijkteams die onder een nieuwe, zelfstandige rechtspersoon vallen, zien hun arbeidsvoorwaarden verslechteren. 

In Amersfoort bijvoorbeeld, waar de meeste wijkteamleden afkomstig zijn van zorgaanbieders en welzijnsinstellingen. Met de overgang naar een privaatrechtelijke organisatie moest een deel van deze professionals afstand doen van verworven rechten, zoals dienstjaren, oude vakantierechten, toeslagen en aanloopperiodieken, zegt Wilma Berentsen, regiobestuurder van FNV Zorg en Welzijn. ‘Die mensen waren in de meeste gevallen al twee jaar actief in de teams, gedetacheerd vanuit de moederorganisaties’.

Opvolgend werkgeverschap
Volgens de Utrechtse FNV-bestuurder is sprake van een duidelijk geval van ‘opvolgend werkgeverschap’. Dat juridische criterium is van toepassing als de baan bij de nieuwe baas dezelfde vaardigheden en verantwoordelijkheden vraagt als bij de vorige, en als tussen de nieuwe en de vorige werkgever zodanige banden bestaan, dat voldoende inzicht is in de geschiktheid van de medewerker bij de nieuwe werkgever.

Precies die criteria zijn door het Amersfoortse college van B en W van tafel geveegd, in de schriftelijke beantwoording van raadsvragen (november 2016). Van hetzelfde werk of een vergelijkbare organisatie is geen sprake, luidt de redenering. Er is voor de professionals, die door een nieuwe partij worden aangestuurd, een profiel opgesteld, “op basis van de opgedane ervaring met het generalistisch werken in de afgelopen twee jaar”.

Generalisten
Van de Amersfoortse professionals met specifieke expertise (bijvoorbeeld jeugdhulpverlening) wordt volgens de gemeente een andere handelswijze en competenties geëist. Wijkteamleden moeten voortaan generalisten zijn, die de weg weten in het brede veld van zorg en welzijn, cliëntondersteuning en schuldhulpverlening. Gezien de nieuwe werkinhoud is er volgens de gemeente niks mis is met gehanteerde arbeidsvoorwaarden. De salarissen zijn mede gebaseerd op opleiding en ervaring en voldoen aan de normen van de voor (voor sommige medewerkers nieuwe) CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening.

Werk niet veranderd
In Arnhem zijn bij de start van de zelfstandige Stichting Sociale Wijkteams Arnhem op 1 januari 2017 de rechten en plichten van wijkteamleden van andere moederorganisaties een op een overgenomen, vertelt gemeentelijk projectleider Ien van der Coelen. ‘Het werk van de wijkcoaches is feitelijk niet veranderd ten opzichte van dat in het tijdelijke samenwerkingsverband, waarmee we de decentralisaties zijn ingegaan. En over het functioneren van de kandidaten is voldoende bekend’.

Systeemverantwoordelijkheid
Formeel hebben gemeenten geen rol in de discussie over arbeidsvoorwaarden van werknemers in organisaties ‘op afstand’. Het werkgeverschap ligt bij de nieuwgevormde organisaties. CNV Zorg en Welzijn is van mening dat dit niet zou mogen uitmaken. De bond verwijst naar de systeemverantwoordelijkheid van gemeenten, op grond waarvan die zich in haar opvatting moeten gedragen ‘als goed werkgever’.

De overgang naar nieuwe dienstverbanden levert volgens FNV schrijnende gevallen op. Berentsen zegt een specifiek geval te kennen van een wijkteamlid, dat in december 2016 €600,- meer verdiende dan vanaf januari 2017 op de salarisstrook zal staan. Als het aan haar ligt, ‘is de koers nog niet gelopen’. ‘We onderzoeken hoe we in een individuele gevallen kunnen afdwingen dat mensen hun rechten behouden’.

Het hele artikel is vanaf vrijdag te lezen in Binnenlands Bestuur (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door filiaal manager Utrecht op
Je moet als ondernemer je medewerking aan het team verlenen anders gaan ze moeilijk doen.
Ze geven volledige gegevens van burgers en klanten door met foto.
Het team heeft het voor het zeggen in de gemeente.
Door Freek Fijter op
Ik begrijp ook niet wat we met al die wijkcoaches en sociale teams moeten ze bederven de sfeer.
Door vrijheid en rechten van de burger ? op
Aan het harde optreden van Movisie zit ook niets menselijks aan want burgers vragen niet om hun mening of hulp ze dringen zich zelf op als team maken cases zonder enig persoonlijk contact en houden besprekingen over burgers die zelf nergens van af weten en zoeken dagelijks contact in diens prive aangelegenheden iedere burger moet voldoen aan de ( volgens de wet strafbare ) eisen van Movisie.
Door Hans op
Het is echt verschrikkelijk wat de achter de voordeur teams hier doen met bewoners in Amersfoort en Utrecht minister Schippers draai de geldkraan dicht zodat normen en waarden en respect terug komen de wijkteamleden hebben een stoornis in hun hoofd omdat ze onervaren .oordelend, stigmatiserend zijn en niet kunnen en willen begrijpen dat niet ieder mens het zelfde is burgers mogen anders zijn en zich zelf zijn ze ogen er ook zijn maar dat dragen ze niet uit zij maken hier de dienst uit en dat moeten we niet hebben in onze maatschappij want ook de jeugd neemt dit negatieve gedrag over.Gemeenten vinden het prima als wijkbewoners vernederd en gepest worden dor de hele buurt onder leiding van wijkteamleden die goed betaald worden. Ze gaan voor de deur van iemand liggen alle gegevens doorgeven en hem dwingen tot contact hij moet doen wat zij willen en dat terwijl de meesten nog nooit enige last veroorzaakt hebben in de buurt. Wij hebben een vreselijke hekel aan deze sociale teams.Laat ze alstublieft vertrekken degenen die een hulpvraag indienen daar hebben ze geen tijd voor.
Door Marcel op
De enige criminelen in Nederland met een contract en enorm veel rechten, steun van het openbaar ministerie politie en het gemeentebestuur,geld,grappige dagelijkse bezigheden, macht en ze hebben het voordeel dat ze nooit berecht worden voor de doden die ze achterlaten want zij doen nooit iets verkeerd want dit is zorg en hulpverlening wat zij doen is altijd goed en juist en met goede bedoelingen gedaan want de bevolking heeft hen nodig zij weten door naar de burgers te kijken wat zij nodig hebben en welke personen en instanties er op af moeten zodat ze weer gezond en gelukkiger worden.De meesten kunnen niet meer lachen worden broodmager en lopen naar de trein omdat ze zo ernstig geteiterd worden samen met de andere wijkbewoners die vreselijk genieten hoe vuiler de was hoe beter. Goed volk die wijkteamleden.

Vacatures

Van onze partners

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!