of 59162 LinkedIn

Nederlandse ambtenaren willen geen Nexit

Europese ambtenaren zijn ook niet extreem positief over de EU
Europese ambtenaren zijn ook niet extreem positief over de EU

Ambtenaren zijn iets positiever over de EU dan de Nederlandse bevolking. Toch valt er van overmatig enthousiasme bij het ambtenarenapparaat nauwelijks te spreken. Want volgens recent onderzoek van de Universiteit Leiden, Utrecht en Radboud  is 60 procent van de overheidsmedewerkers neutraal (39 procent) tot ronduit negatief (21 procent). Overigens zijn provincieambtenaren een stuk blijer met de Europese Unie dan hun collega’s bij gemeenten. Dat heeft te maken met lusten en lasten.

Brexit
Europa trilt op zijn grondvesten door de onverwachte Brexit. Maar als er ooit een Nexit-referendum onder de Nederlandse ambtenaren gehouden zou worden is een ‘remain’ vrijwel zeker. Het Euro-enthousiasme is onder de Nederlandse overheidsmedewerkers een stuk hoger dan bij hun Britse collega’s. ‘Dat heeft ook te maken met het feit dat Nederland een van de grondleggers van de EU is, Het Verenigd Koninkrijk is pas veel later aangehaakt. De Britten hebben vanaf hun toetreding meer dan de Nederlanders op het eigen economische belang gestuurd,' aldus  Caspar van den Berg, universitair hoofddocent aan het Instituut Bestuurskunde.

Europese geldstromen 

Niet alle Nederlandse ambtenaren zijn even negatief over Europa. ‘Kort gezegd krijgen provincieambtenaren het meest de voordelen van de Europese Integratie onder ogen, namelijk de Europese geldstromen,’ legt Caspar van den Berg uit. '‘Gemeenteambtenaren hebben vooral te maken met de lastige Brusselse regels over aanbesteden en staatssteun. Datzelfde geldt voor ambtenaren die bij de waterschappen werken,’ vertelt hij. ‘Bij het aangeven op een schaal van 1 op 10, waarbij 10 de wens aangeeft dat Europese instellingen het voor het zeggen krijgen, geeft de provincieambtenaar een 5,9 en die bij de gemeente gemiddeld een 5,29.’

Euro-ambtenaren

Ondanks de lichte aversie blijkt dat naarmate een ambtenaar zelf betrokken is bij EU-beleid, de pro-Europese houding verder toeneemt. Eén ding is wel opvallend: Nederlandse ambtenaren die actief zijn in Brussel, zijn niet extreem veel positiever over EU-integratie denken dan de rest van het ambtenarenkorps. Zo blijkt dat van de zogenoemde ‘geëuropeaniseerde Nederlandse ambtenaren’ slechts 47 procent positief is over de Europese integratie; minder dan de helft dus. Het is dus zeker niet te zeggen dat de ambtenaren die namens Nederland in Brussel optreden het liefst meer macht naar Europa zouden willen overdragen.


Goede afspiegeling

Uiteindelijk blijkt dat de mening over het Europees bestuur niet extreem afwijkt van die van de burger. ‘Het is een redelijke goede afspiegeling,’ vindt Van den Berg, ‘het kleine verschil zit hem waarschijnlijk in het feit dat een ambtenaar milder oordeelt over de EU omdat ze meer gewend zijn aan de lastige dilemma’s van het openbaar bestuur.'

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
@Petra: Die 160 000 gemeente ambtenaren zetten een stuk minder geld (50-60 miljard € weg dan hun EU collega's- waar er veel minder van zijn ( 55.000, 140 miljard €) :)
Door Petra op
Idiote cijfers! Wat doen al die ambtenaren in Brussel?! Worden zij door al die technocraten aan het werk gehouden? Gemeenteambtenaren werken zich 3 slagen in de rondte om het spul met steeds minder mensen op de rit te houden. Ik zou willen voorstellen dat Brussel-zelf (oh ja, en Straatsburg) ook eens een bezuinigingstaakstelling wordt opgelegd.
Door Pipadekloon (Voorlichter) op
Zijn bang voor hun baantje en andere voordelen.In Brussel zijn 30.000 britse ambtenaren aanwezig!Zijn nu ten einde raad!
Door Henk (ambtenaar) op
Mijn mening is niet gevraagd, dat is wel duidelijk !
Door p op
Sowieso is de Nederlandse bestuurscultuur erg samenwerkingsgericht (polderen!) als er geen EU was zouden we er wel één oprichten.
Voor de rest is denk ik de Nederlandse ambtenaar vrij pragmatisch. Veel zaken kan je beter samen oppakken en andere beter lokaal. Met alle directe en indirecte voor- en nadelen.

@Biels beseffen provincieambtenaren best. Met het Rijk is al jaeren een verschil in mening of je moet inzetten op zoveel mogelijk geld terughalen uit de EU of minder betalen (en ja het één sluit het ander wel uit)
Door Christien op
Direct uit de EU, èn terug naar de gulden!
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Niet verbazingwekkend, de EU is dè ambtenarenorganisatie bij uitstek. Voor ambtenaren, door ambtenaren. Niet gehinderd door enige vorm van democratisch bestuur kan iedere technocraat zijn goddelijke gang gaan.

Provincieambtenaren blijken in dit onderzoek de domste en kortzichtigste ambtenaren. "(zij) krijgen het meest de voordelen van de Europese Integratie onder ogen, namelijk de Europese geldstromen" zonder kennelijk te beseffen dat er eerst drie euro uit Den Haag naar Brussel gaat voordat zij daar twee euro van terugzien.
Door Edmond van Ooijen op
Als dat waar zou zijn is dat toch opmerkelijk, omdat de EU-ambtenaren heel wat betere arbeidsvoorwaarden hebben dan Nederlandse ambtenaren.

Relevante Parlementaire Dossiers