Advertentie
carrière / Nieuws

Motivatie ambtenaar daalt

Twee op de vijf gemeenteambtenaren hebben last van afnemende motivatie. Bijna de helft van de medewerkers heeft afgelopen jaar zelfs overwogen weg te gaan bij de gemeente. Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd in opdracht van Binnenlands Bestuur door markt- en opinieonderzoeksbureau Team Vier gehouden onder ruim 1200 gemeenteambtenaren.

10 september 2013

Twee op de vijf gemeenteambtenaren hebben last van afnemende motivatie. Bijna de helft van de medewerkers heeft afgelopen jaar zelfs overwogen weg te gaan bij de gemeente.

Dat blijkt uit een enquête van Binnenlands Bestuur. Het onderzoek werd in opdracht van Binnenlands Bestuur door markt- en opinieonderzoeksbureau Team Vier gehouden onder ruim 1200 gemeenteambtenaren.

Laag tot heel laag

Voor ongeveer één op de tien medewerkers geldt dat de motivatie momenteel heel hoog is. Ongeveer één op de drie heeft een hoge motivatie. De groep die een ‘normale’ motivatie heeft, is ongeveer even groot. Over de hele linie bezien blijkt een kwart van de medewerkers een motivatie te hebben die laag tot heel laag is.

Situatie in grootste gemeenten het ergst

Bij nadere bestudering van de onderzoeksresultaten komt naar voren dat het vooral in de grootste gemeenten beroerd is gesteld met de motivatie van het personeel. Bijna één op de drie daar werkzame ambtenaren geeft aan een (heel) lage drive te hebben. In diezelfde gemeenten is de motivatie het afgelopen jaar harder gedaald dan in de kleinste gemeenten.

Helft overweegt vertrek

Bijna de helft van de gemeenteambtenaren heeft het afgelopen jaar overwogen weg te gaan bij de gemeente. Iets meer dan de helft zegt in de komende drie jaar van plan te zijn om te vertrekken. Er bestaat volgens de onderzoekers een grote overlap tussen beide groepen.

Volledig overzicht

Een volledig overzicht van de onderzoeksresultaten wordt gepresenteerd op het Arbeidsmarktdebat van Binnenlands Bestuur op 26 september in Nieuwegein – inschrijven kan op www.binnenlandsbestuur.nl/arbeidsmarktdebat - en een dag later in de BB-special Arbeidsmarkt.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True
Steeds meer ambtenaren met een 'drive' in mijn omgeving, helaas verplaatsen ze alleen maar lucht.



Waar zijn toch de ouderwetse oerdegelijke beleidsambtenaren gebleven, die wisten tenminste nog wat van een vakgebied.
Janet / beleidsadviseur
Dat is toch geen verrassende uitkomst? Altijd wordt gezegd dat we niets doen. Ons salaris is hoog, wordt ook gezegd en we zitten al jaren op de nullijn. Dat we hetzelfde werk met steeds minder mensen moeten doen waardoor de werkdruk veel hoger is dan in het bedrijfsleven wordt voor het gemak maar over het hoofd gezien. Daar komt bij dat we nul komma nul respect krijgen voor het werk dat we presteren. Ik ben altijd heel gemotiveerd geweest en vind dat ik het leukste werk van de wereld heb en nee, ik werk niet bij de belastingen. Maar zo langzamerhand ben ik het ook wel zat dat ik zelfs vrienden moet uitleggen dat we echt wel wat doen en als ze horen wat ik doe op een dag verbazen ze zich erover. Als je dan vervolgens steeds minder beloond wordt, omdat ook de secundaire arbeidsvoorwaarden achteruit gaan dan is dat frustrerend en maakt dat je minder gemotiveerd bent. Ja, logisch.
Jos praat / beleidsmedewerker
Mooi verhaal. Maar wat zijn de oorzaken van die afnemende motivatie? Of moet ik daarvoor helemaal naar het debat in Nieuwegein?

Kom op zeg BB; waarom die info ook niet gemeld?
Pierre
@stip op de horizon: vaklieden zijn allang weg/ geoutsourced. Ik krijg de indruk dat vooral bestuurskundigen ervoor in de plaats komen. Louter perfecte procesorientatie, nul verstand van de inhoud. Een bedrijf dat voldoet aan iso normen kan desondanks een waardeloos product maken en gaat eraan failliet. Bij een overheid ettert non-productie gewoon door. Startnotities die nog nergens over gaan. Visies 2030, terwijl de boel hier en nu in de fik staat! etc. Alleen maar procesmatig rottige boodschappen/ beslissingen door schuiven. Net politici zelf. Die groepen houden elkaar dankbaar in stand in stand. Dat zouden directeuren en vooral gemeentesecretarissen moeten beseffen. Maar helaas is die managementlaag ook al besmet.

Maar dat de motivatie afneemt lijkt me logisch. Ambtenaren zullen ook wel net mensen zijn. Die willen ook stapjes vooruit maken. En dat is net als in het bedrijfsleven, waar nog forser in banen wordt geschrapt, steeds moeilijker aan het worden. En met bestuurders die geen besluiten willen nemen en procesgeorienteerde leidinggevenden, die ten faveure van hun eigen job en positie daaraan graag meedoen, wordt behoud van motivatie dan ook wel moeilijk lijkt me.
henk
Een open deur en beschamend dat deze lage motivatie als een nieuw feit wordt beschreven. Kom maar eens kijken op de werkvloer beste redacteuren en bestuurders. Een vervolgonderzoek naar oorzaken is nodeloos en tijdverspilling. Dit zijn de oorzaken: slecht imago, personeelsstop, al jarenlange nullijn, bezuinigingen, minder mensen, meer werk, en enorme vergrijzing.
Criticus - NL
@ Henk en Pierre,



Voor mij zijn jullie uitspraken erg herkenbaar. Ik sluit mij daar dan ook volledig bij aan.
Willem / Gemeenteambtenaar
@Pierre; "Bij een overheid ettert non-productie gewoon door."

Ook dit is een oorzaak van dalende motivatie. Waarom zou je zo hard werken als je collega die nauwelijks iets doet, meer verdiend en ook maar niet aan de kant wordt geschoven? Lekker beschermd door het ambtenarenrecht. Dit is eigenlijk alleen bedoeld voor bescherming tegen politieke willekeur, maar wordt helaas ook misbruikt bij niet functioneren.
hans wieser / senior project/programmamanager
Ook ik kijk om mij heen om het grootste dorp op de Veluwe te verlaten. Nieuwe cultuur, elkaar aanspreken, intervisie, feedback, openheid enz. enz.??? Kom toch, als ze eenmaal in die zachte zetel zijn beland zijn alle goede voornemens vergeten en houden ze elkaar de hand boven het hoofd. Niks bedrijfsmatig werken en zuinig zijn met het weinige geld dat er nog is. Erger mij groen en geel aan al die visionairs die alleen maar geld kosten en niks opleveren! Luisteren naar de burgers hoe hun geld wordt besteed, doen wij niet. Nee de hogere ambtenaren weten wel wat goed voor hen is.

Die mentaliteit werkt zo deprimerend op de jonge ambtenaren dat zij liever genoegen nemen met minder arbeidsvoorwaarden maar wel meer voldoening als zij 's avonds naar huis fietsen.
Mark de Vries / Adviserend Partner
De gemeten motivatiehoogte lijkt op een gangbare normaalverdeling. Als 40% minder motivatie heeft en ook 40% een hogere is het saldo nul. Maar dit kan ik niet uit het artikel halen.

In het rapport 'De Grote Uittocht' werd weergegeven dat 70% het openbaar bestuur gaat verlaten in 10 jaar tijd. Ruim de helft omdat die niet meer in deze sector wil werken. Wijkt dit beeld dan zo af?

Voorop blijft staan dat er veel werk te doen is bij Bestuurders en Managers om de motivatie op een goed niveau te houden om de grote opgaven het hoofd te kunnen bieden. Met meer motivatie is meer mogelijk te maken.

Of die mensen die roepen dat ze weg willen ook echt weg proberen te gaan (stap 1) en dan ook weg komen (stap 2) dat is gezien huidige arbeidsmarktsituatie een uitdaging. Start maar es met het versterken van je eigen inzetbaarheid. Als die inzetbaarheid hoog genoeg is, stijgt de kans dat andere werkgevers je ook echt willen hebben. Een belangrijk deel van je motivatie ligt bij jezelf. Hoewel er natuurlijk altijd wel zaken zijn die buiten je invloed om worden bepaald en fors aan je motivatie kunnen knagen.
Ernst / ambtenaar
Geluksbeleving is voor een belangrijk deel erfelijk. Voor de rest moet je zelf aan de bak. Je omgeving verander je niet, dus begin bij jezelf! Besluit je toch maar te blijven zitten? Geniet dan van de redenen waarom!

Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
! op de 10, 1 op de 3, 2 op de 5, een kwart, de helft..?

En wat dacht u van 2 op de 5 heeft last van afnemende motivatie en bijna de helft van alle medewerkers heeft overwogen weg te gaan. Versterkt het een het ander, of zijn het misschien twee naast elkaar bestaande eigenschappen. Wat is dit voor een onderzoek?
henk
Je wilt in deze tijd geen ambtenaar meer zijn. Ik ben blij dat ik voor mij zelf ben ga werken.
O. ten Hove
Ernst, ben je echt ambtenaar? Soms wil je wel weg maar kun je niet weg omdat er geen banen zijn...
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Niemand zal/kan hiervan verwonderd opkijken met zoveel gecreëerde tweedeligheid in onze maatschappij (o.a. ongelijke salariëring werknemers publiekrecht/privaatrecht). Dat de Overheid naar een kleinere Compacte Overheid moet is begrijpelijk, maar dat betekent natuurlijk niet dat een reële beloning -jaar in jaar uit- achter kan blijven bij het bedrijfsleven. En ...met een sigaar uit eigen doos (verslechtering secondaire arbeidsvoorwaarden) los je dit natuurlijk niet op. Hoe naïef kan kabinetsbeleid nog meer zijn?
Pierre
@willem. Het ambtenarenrecht voorziet wel degelijk in mogelijkheden voor ontslag bij disfunctioneren. Dat moet echter aangetoond worden. Dan moet je leidinggevende wel in staat zijn om dat te kunnen beoordelen. Daaraan ontbreekt het vaak. Ik verbaas me over de hoeveelheid overheidsmanagers die nog bezig zijn met de vraag welk kleurtje leiderschap ze hebben. Get a life! Vakkennis, zoals in het bedrijfsleven een must is, lijkt bij leiding geven bij overheden vaak ondergeschikt. Maar waarom spreek je zelf niet je kantjeslopende collega aan, ter motivatie van jezelf? DURF!
Willem / Gemeenteambtenaar
Maak je geen zorgen, dat durf en doe ik wel. Maar als iemand daar letterlijk schijt aan heeft en HR niet durft door te pakken richting de deur houdt het wel een beetje op. Het is dat het mijn eer te na is, maar blijkbaar houdt niets me tegen om achterover te leunen en een boek te gaan lezen. Niet echt denderend voor de motivatie van de rest van het team.
Rob / Beleidsambtenaar rijksoverheid
Deze uitkomsten lijken me niet al te verrassend, zeker niet in deze tijd van economische malaise. Mijn verwachting is dat als je een dergelijke meting doet in sectoren die redelijk wat klappen krijgen (neem bijvoorbeeld de thuiszorg, waar de budgetten en lonen onder druk staan en mensen ontslagen worden) je eenzelfde beeld zult zien. Ik ben zelfs bang dat in de sector van het bureau dat dit onderzoek heeft uitgevoerd (de branche van de beleidsonderzoeksbureaus) de uitkomst niet anders zou zijn. Als ambtenaar heb ik heel wat contacten in deze wereld en ik hoor dat ook in deze branche harde klappen vallen. Zo hoor ik bijvoorbeeld dat het bij Panteia uit Zoetermeer zo slecht gaat, dat ze op de rand van faillissement staan en alle lonen met 10 procent worden verlaagd! Ten opzichte van dit soort bedrijven mogen wij ambtenaren lijkt me niet klagen.
Ernst / ambtenaar
@ Janus: Ernst is echt ambtenaar. Al 23 jaar! Ernst heeft ook een vaste partner, al 24 jaar! Hij heeft geleerd dat een mens altijd een keuze heeft en dat een keuze voor de "slachtofferrol" altijd de verkeerde is. Ga maar eens goed nadenken over wat je kunt doen als er, zoals je beweert "geen banen zijn. Als dit echt zo is (quod non) geniet dan van het feit dat jij er wel één hebt!
Ellenus Venema / consultant Groen Fabriek
Lijkt mij geen slecht idee dat de ambtenaren overwegen op te stappen. Schept ruimte voor nieuw elan en nieuwe horizon voor de opstappende ambtenaren. IJdele hoop schat ik vanwege de slechte arbeidsmarkt.
Advertentie