of 59162 LinkedIn

Miljardentegenvaller niet alleen door ambtenarensalaris

De suggestie dat de tegenvaller van 1,5 miljard in de rijksbegroting komt door de salarisverhoging van ambtenaren klopt niet. Volgens het Ministerie van Financiën ligt de oorzaak bij de zeer lage inflatie. Hierdoor vallen álle uitgaven van de overheid hoger uit dan verwacht, aldus een woordvoerder.

De suggestie dat de tegenvaller van 1,5 miljard in de rijksbegroting komt door de salarisverhoging van ambtenaren klopt niet. Volgens het Ministerie van Financiën ligt de oorzaak bij de zeer lage inflatie. Hierdoor vallen álle uitgaven van de overheid hoger uit dan verwacht, aldus een woordvoerder.

Ook meevallers
De ruilvoetproblematiek is de oorzaak van de 1,5 miljard extra in de begroting. Dat is de verhouding tussen het loon- en prijsniveau ten opzichte van het prijsniveau van het bruto binnenlands product. Doordat er bijna geen inflatie is, zijn de kosten die de departementen opvoeren ook hoger. Ook zonder loonsverhoging voor ambtenaren zou er dus een tegenvaller in de begroting zijn geweest om die reden. Het goede nieuws is echter dat er ook meevallers zijn, al kon het ministerie daar nog niets over zeggen. ‘Dat wordt duidelijk in de Voorjaarsnota, eind mei,’  aldus een woordvoerder.


Gemeenteambtenaren

Bert de Haas van FNV Overheid wijst erop dat de salarissen van de gemeenteambtenaren sowieso geen invloed hebben op de rijksbegroting. 'Die worden betaald uit het Gemeentefonds en dat bedrag blijft hetzelfde.'


Overleg met minister 

Woensdag voert minister Dijsselbloem van Financiën overleg met alle ministers over de wensen voor de begroting van dit en komend jaar met de fractievoorzitters van de coalitiepartijen VVD en PvdA. Ook de Kamerleden die voor deze partijen Financiën in hun dossier hebben, zullen aanwezig zijn.


Niet genoeg

Bekeken wordt wat voor elk ministerie nodig is en waar dat geld vandaan moeten komen. Dat er echt niet genoeg is om aan alle wensen tegemoet te komen, is wel duidelijk. Het huishoudboekje voor de rest van dit jaar wordt eind mei behandeld in de ministerraad. De begroting voor 2017 wordt gepresenteerd op Prinsjesdag. (EW/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jeroen op
Het was inderdaad een behoorlijk tendentieus bericht wat recentelijk de landelijke media haalde het zou dan ook niet meer als normaal zijn als er landelijk een rectificatie zou komen met als nieuwe kop "Miljardentegenvaller vooral door zeer lage inflatie" maar aangezien stemmingmakerij (en vooral als we de ambtenaar kunnen pakken volkssport nr. 1 is in dit land) zal dit jammer genoeg niet gebeuren..
Door Jeannette op
Bah, net zo'n kul verhaal als die 3% loonsverhoging die ik als ambtenaar zou krijgen. Wat een vervelende stemmingmakerij vanuit onze (hoezo betrouwbare) overheid. Bah bah bah, en dat regeert ons land.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Opvallend dat Dijsselbloem/CBS alleen maar negatieve effecten naar buiten brengen. Over bijvoorbeeld het feit dat de BV Nederland als gevolg van de lage rente al jaren 15 miljard euro minder rente uitgeeft op de staatsschuld hoor je niemand.
Door Peter-Paul (Rud medewerker) op
Ik begrijp dit artikel ook niet. Doordat de inflatie laag is zijn de kosten hoger? En onze salarissen stijgen maar het bedrag uit het gemeentefonds blijft hetzelfde? Komt dat dan door de (gedeeltelijke) sigaar uit eigen doos? Of omdat er zoveel ambtenaren wegbezuinigd worden?
Door Henk (Doodgraver) op
Eigenlijk zit ik niet zo met de beeldvorming van de ambtenaren, dat blijft toch in negatieve zin hetzelfde. Nee hoor, op de gemiddelde verjaardag met familie of buren vertel ik met plezier dat mijn schoorsteen rookt van hun geld, proost regering.
Door Henk Donkers (Medewerker) op
Ik snap hem niet: "Doordat er bijna geen inflatie is, zijn de kosten die de departementen opvoeren ook hoger."
Met andere woorden: als er geen inflatie is zijn we duurder uit. Dat is volgens mij pure onzin.
Ik zou me voor kunnen stellen dat de verhouding tussen de gelijkblijvende prijzen en de hogere lonen wijzigd maar wat hier staat kan niet.
Of gaat iemand mij dit uitleggen?

Door Teunis op
Nederland is een belastingparadijs voor multimiljonairs en multinationals. Met volle instemming en medewerking van Dijsselbloem en Wiebes trouwens. Doe daar eens wat aan. Dan is een veelvoud van die 1,5 miljard zo binnen gehaald.
Door Broadcaster op
Heeft die afwezigheid van inflatie te maken met de rentepolitiek van de Europese Centrale Bank en zo ja, dan worden de knoflookbelt en de eurofielen andermaal bedankt.
Door D te N (adviseur) op
met stijgende verbazing hoorde ik het nieuws via de media; "overheidstekort 2017 als gevolg van stijgende ambtenarensalarissen". We staan er weer mooi op als werknemer bij de overheid. Stel je voor Shell draait minder winst ''dit komt door de betalingen van de salarissen" en heeft niets te maken met factoren als lage olieprijs of anderszins. ..... Wie is de veroorzaker van deze imagoschade?
Door Donders (mederwerker) op
En weer een rechts verhaal dat de werknemers de klos van dit rechts kabinet,
Blijf bij de volgende verkiezingen maar lekker op de rechtse partijen stemmen zoals VVD PVDA CDA D66 en vergeet onze greet niet dank zei hem moet de werknemers tot 67 jaar werken bedankt rechts Nederland.

Relevante Parlementaire Dossiers