Advertentie
carrière / Nieuws

Meeste onbenutte arbeidspotentieel in Groningen

Voor het eerst sinds vijf jaar nam het werkloosheidspercentage vorig jaar toe. Ook het overige onbenutte arbeidspotentieel (mensen die werk zoeken of meer uren willen en kunnen werken) steeg in 2020. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat beide categorieën het hoogst waren in Groningen.

26 mei 2021
Sollicitatiegesprek-shutterstock-333661481.jpg

Voor het eerst sinds vijf jaar nam het werkloosheidspercentage vorig jaar toe. Ook het overige onbenutte arbeidspotentieel (mensen die werk zoeken of meer uren willen en kunnen werken) steeg in 2020. Uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat beide categorieën het hoogst waren in Groningen.

Stijging

‘Zowel de werkloosheid als het totale onbenut arbeidspotentieel nam het meest toe in Noord-Holland en Drenthe’, schrijft het CBS. Het werkloosheidspercentage voor heel Nederland steeg van 3,4 naar 3,8 procent. ‘Het totaal onbenut arbeidspotentieel is in 2020 met 97 duizend gestegen naar 1,1 miljoen mensen. Dit is 8,5 procent van de bevolking van 15 tot 75 jaar.’

 

Werkloosheid

In alle provincies nam de werkloosheid toe. De hoogste totale werkloosheid was in Groningen en Zuid-Holland – respectievelijk 4,5 en 4,2 procent – en het laagst in Zeeland: 3 procent. De sterkste stijging gebeurde in Drenthe (van 2,9 naar 3,7 procent) en in Noord-Holland (van 3,4 naar 4,1 procent).

 

Potentie

Ook het onbenutte arbeidspotentieel nam het meeste toe in die provincies. Noord-Holland maakte een stijging mee van 7,9 naar 9,3 procent en Drenthe van 7,6 naar 8,6 procent. Vaak hebben provincies met een relatief hoge werkloosheid ook veel onbenut arbeidspotentieel, maar in Drenthe en Friesland is dat potentieel hoog terwijl de werkloosheid ‘vrijwel gelijk is aan het gemiddelde in Nederland’.

 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ab / beleidsmedewerker
Interessant. Kunnen allemaal aan de slag in de distributiesector. Order picken, inpakken etc. Nederland heeft meer dan 700.000 arbeidsmigranten, waarvan een niet onaanzienlijk deel werkzaam in deze sector. Terwijl de kosten van sociale uitkeringen van het onbenutte arbeidspotentieel gewoon doorlopen........En een deel van de arbeidsmigranten maakt straks zelf onderdeel uit van het onbenutte arbeidspotentieel. Of er wordt gewerkt zonder pensioenopbouw. Kosten, kosten allemaal......We wonen in een land waar opportunisme hoogtij viert en de generaties na ons de rekening krijgen voorgeschoteld. Het werk in de distributiesector is zeker niet leuk, maar ja, is dat een reden om er niet te werken? Het is onze eigen keuze, de keerzijde van het online shoppen. Zie vandaag een artikel in de New York Times: a new crop in Pennsylvania: warehouses. Werk zat maar je krijgt wel een lamme arm!!
Robin / influencer
Als jong afgestudeerde moet je natuurlijk helemaal nooit bij de overheid gaan werken: verstikkende regels, mores, collega's etc. Je creativiteit en schouders er onder worden binnen een paar jaar volstrekt gesloopt. Als je het spel met anderen slim speelt kan je er wel bakken geld verdienen als (onmisbare) zzp'er. Dat vraagt wel strategisch en tactisch inzicht,mensenkennis en lef.. Succes verzekerd!
Ab / beleidsmedewerker
@Robin zo is de jeugd tegenwoordig. Het gaat er niet meer om hoe jij een bijdrage kan leveren aan de gemeenschap, maar wat jij er voor jezelf aan voordeel uit kan halen. Dat is de generatie prinsjes en prinsesjes. En straks onze ondergang.
H. Wiersma / gepens.
Het draait vooral om het omlaag brengen van de structureel aanwezige werkloosheid en in mindere mate om de tijdelijke werkloosheid. Opvallend is dan dat veel burgers in de Noordelijke provincies kennelijk 'het werkloos kunnen zijn' met de paplepel krijgen ingegoten.
Advertentie