Advertentie
carrière / Nieuws

Meer loon en thuiswerkvergoeding voor rijksambtenaren

De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.

28 september 2020
hand-geld-cao.jpg

De 120.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging met 0,7 procent. Ook komt er een thuiswerkvergoeding van 363 euro netto, zijn de vakbonden met de overheid overeengekomen. Verder worden de ambtenaren betrokken bij gesprekken over zogenoemd 'hybride werken', meldt vakbond CNV. Het betreft dan een mix van thuiswerken en naar kantoor komen.

Geboorteverlof
De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.

Extra werk
CNV betreurt dat er geen afspraken gemaakt zijn over een extra beloning voor ambtenaren die tijdens de coronacrisis veel extra werk hebben verzet. Wel is er een aanbeveling gekomen om die ambtenaren via een bestaande regeling een eenmalige beloning te geven. (ANP)

Meer weten over de voor- en andelen van thuiswerken? Neem op 16 november deel aan het  (gratis) online debat De Thuiswerkende Ambtenaar

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Martin Duif / Participatiewet
Ik vind de reacties een beetje vreemd.

1. Het bedrijfsleven geeft hun thuiswerkers ook geld.

2. Thuiswerkers (overheid en bedrijfsleven) hebben nu kosten die ze vroeger niet hadden. 1-malig i.v.m. werkplek inrichten en structureel i.v.m. water/gas/elektriciteit en dergelijke.

3. Als het goed gaat met de economie vraagt iedereen zich af "waarom werk je bij het Rijk? Bedrijfsleven betaalt meer en beter!!!"

4. Als er een economische/financiële crisis is, krijg je reacties "waarom krijgen ambtenaren geld erbij!?!?Waarom hebben die het zo goed terwijl er ontslagen vallen!!"

Hypocriet
ambtenaar / ambtenaar
Begrijp ik het nu goed dat thuiswerken voor Rijksambtenaren meer kost dan voor Waterschapsmedewerkers?

3- in plaats van 2-laags toiletpapier, Aldi-koffie vs. Douwe-egberts?



Laten we nu toch voor eens en voor altijd ALLE ambtenaren onderbrengen onder één CAO.

En vooruit.....iedereen krijgt vanaf nu de gemeentelijke CAO (zonder rechten uit het verleden mee te nemen).

Dan weet iedereen meteen dat het pluche wel erg zacht was in de afgelopen jaren bij de Rijks- en Provincie-ambtenaren.

(en dat uit de mond van een Rijksambtenaar).
Jacolien
Ik werk bij de Gemeente en sinds 15 maart krijgen wij geen reiskosten woon-werk meer. Dus dat klopt al niet wat hier gezegd wordt. En verder snap ik sommige reacties, maar werk al wel bijna 7 maanden op mijn privé-laptop die nu meer te lijden heeft dan wanneer ik gewoon op kantoor zit en 1 dag thuiswerk. Verder heb ik zaken aan moeten schaffen om een goede werkplek te creëren, terwijl ik voor 1 dag thuiswerken best aan de eettafel kan zitten, maar dat maakt het nu allemaal wat minder prettig. En dat mensen het over vergoedingen hebben die ze willen voor gas/licht/thee/koffie vind ik zelf ook allemaal een beetje overdreven. Maar dit moest ik toch even kwijt , het is dus anders dan men denkt.
Bernard
Als je geen reiskosten meer maakt dan lijkt het me logisch dat je ook geen vergoeding meer daarvoor krijgt. Begrijp ik het goed dat de thuiswerkvergoeding eenmalig is? Ik zou als werkgever dan verplicht stellen dat de vergoeding ten behoeve komt van het ARBO proof maken van de werkplek. Zelf werk bij de decentrale overheid en zou ik het heerlijk vinden weer voor een dag of 3 naar kantoor te gaan. Dat zal er denk ik dit jaar niet meer inzitten. Een heleboel bedrijven gaan over de kop en mensen krijgen te maken met ontslag. Dan vind ik het absurd om als ambtenaar te vragen om vergoedingen voor elektriciteit en verwarming en wc papier en koffie. Naar verhouding hebben wij het nog goed.
Toine Goossens
Een thuiswerkvergoeding voor iedereen is logisch, althans lijkt logisch. Logisch als er extra kosten worden gemaakt, maar niet logisch als die kosten al 'algemeen gebruikelijk' zijn.



Zo werkt dat ook in de sociale wetgeving. Wie ergens in de rimboe woont, kan daar niet wonen zonder over een auto te beschikken. Die auto is 'algemeen gebruikelijk'. Zo zijn ook de vergoedingen voor vaste telefonie in het verleden volledig stopgezet.



Alleen extra kosten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen. Ik ben benieuwd hoe het Rijk en daarna de Gemeenten dat gaan invullen.



Het zal wel zo gaan als bij de 'zorgbonus'. Zorginstellingen geven die bonus aan alle medewerkers, ook aan hen die geen zorgfunctie hebben of aan hen die niets extra's hebben gedaan.



Bestuurders hebben het lef niet om die bonus alleen te geven aan zij die daar recht op hebben. Het dwingt hen om onderscheid te maken tussen de prestaties van mensen.



Dat is DE cultuur binnen de (semi) overheid. Of zijn er onder u die dat kunnen tegenspreken?





Erik
Een duidelijk NEE van mijn kant. De thuiswerkvergoeding is een gedrocht en verkapte salarisverhoging. De kosten voor gemeenten lopen door deze maatregel sterk op, aangezien er niet op accommodatie kosten bezuinigd kan worden; Bovendien onrechtvaardig want wie komt er voor in aanmerking? Niet iedere ambtenaar kan namelijk van thuis uit werken bv baliemedewerkers, die deze vergoeding dus ontlopen. Reiskosten liggen over het algemeen hoger dan de vergoeding die daar tegenover staat, dus daar wordt ook winst behaald. En dan ook nog een tijdwinst van 1 tot 2 uur per dag aangezien niet gereisd hoeft te worden? Welke ambtenaar wil dan niet van thuis uit werken.
Martin Duif / Participatiewet
Het bericht gaat niet over gemeente-ambtenaren?
H. Wiersma / gepens.
De salarisverhoging bij het Rijk wordt verwerkt in de uitkeringen aan de gemeenten uit het Gemeentefonds. Het CAO-resultaat van het Rijk zou derhalve integraal ook kunnen worden verwerkt in de CAO-Gemeenten. Het grote probleem is echter dat gemeenten al jarenlang bezuinigen op de salarissen van de gemeenteambtenaren en deze besparingen gebruiken voor de algemene middelen.
Bart / zzp bij overheid
waarom niet gewoon dit akkoord ook sluiten voor gemeenten? dat scheelt weer zo'n overbodig onderhandelingscircus.
Hoekstra / Ambtenaar
@Bas: heb je het afbraak-bod van re VNG gezien? Dan weet waarom? Gemeenteambtenaren zijn niet allen sluitpost van de gemeentebegrotingen maar maken r redelijk riante rijks-CAO ook nog eens mede mogelijk. Gemeenten krijgen te weinig geld vh rijk, we weten waarom?
pieter / wegkijker
Wel wat verschil tussen cao rijk en insteek VNG. Waarom verbaast mij dit niet.
B. Janssen / Ambtenaar
@Bas: Dit was precies de opzet van het Rijk toen ze in de jaren '90 de ambtenaren verdeelden in rijks-, gemeente en provincie ambtenaren verdeelden. De techniek van verdeel en heers. Die werkt nog steeds.
Rene Scheffer / Adviseur bij gemeente
Wat lees ik nu?

Rijk geeft ambtenaren 360 euro Thuiswerkvergoeding!

Op zich is daar wat voor te zeggen. Zeker in de winter staat de CV aan en de koffie is thuis niet gratis. En de airco niet te vergeten in de zomer. Op kantoor zijn daarentegen de energiekosten lager

Maar waarom het Rijk? Het Rijk zorgt al jaren voor besluitvorming die de gemeenten miljarden extra meerkosten oplevert, zoals jeugdzorg en WMO en over enkele jaren zal blijken dat ook de op een naief mensbeeld gestoelde Omgevingswet heel veel extra fte en tientallen miljoenen kost.



En de gemeenten dan? Die hebben een loonbod van 0% voor haar personeel. Wat te zeggen van de BOA’s, crisisfunctionarissen/veiligheid, leden sociale teams, wijkmanagers, bezuiningingsfinancials en veel anderen die in moeilijke omstandigheden vaak thuis zitten te ploeteren om de ambities van het gemeentebestuur en de extra vraag van de samenleving waar te maken…..en dan 0%. Toch even slikken.



Tom / Bestuurlijk jurist
Dit is toch een schande. Zorgpersoneel krijgt er niks bij want het is crisis. Gemeenteambtenaren krijgen er niks bij want het is crisis. En de rijksambtenaren? Ja die krijgen met terugwerkende kracht 0.7%, een thuiswerkvergoeding en 5 weken betaald verlof bij geboorte. Dit valt toch niet uit te leggen? Weer een reden extra voor mij om op zoek te gaan naar een baan in het bedrijfsleven. Ik ben nog geen 30 en vind de maatschappelijke afwegingen die we bij de gemeente moeten maken een leuk onderdeel van het werk. Maar kijkend naar een nieuwe woning etc. is het hoogst tijd om na 4 jaar gemeentewerk op te stappen.
Wim
Rijksambtenaren bepalen uiteindelijk alles. Zoals ik eerder Rijksambtenaren heb horen zeggen: uitspraken van de Afdeling lekker belangrijk. Als het ons niet aanstaat passen wij de wetten gewoon aan. Onze bazen zijn makkelijk te misleiden met ingewikkelde beleidstukken. Die arrogantie.



360 euro netto!!! is wel bizar veel in relatie tot andere sectoren. Drinken zij koffie uit gouden kopjes ofzo? En let op dat veel werknemers altijd hun koffie al zelf moesten bekostigen.

Daarentegen staat geen reistijd en reiskosten die ook nergens (behalve dan bij Rijksambtenaren) volledig vergoed worden.



Ben dus wel benieuwd naar die onderbouwing van 360 euro netto.



Bert
Zelf van uitvoeringsdienst gemeente naar Rijk gegaan. Bevalt me prima. Voor mij beste stap ooit. Dus Tom je kunt altijd solliciteren. Succes gewenst.
Toine Goossens
atwetenschappers zijn steeds verontrustender.
Jeffrey / Beleidsadviseur
Opvallende zaken die verschillen met de CAO-voorstellen voor gemeenteambtenaren:



- Wel thuiswerkvergoeding (rijk), geen thuiswerkvergoeding (gemeente)

- Wel loonsverhoging (rijk), geen loonsverhoging (gemeente)

- Wel eenmalige uitkering (rijk), geen eenmalige uitkering (gemeente)



De rijksambtenaar heeft blijkbaar een uitstekende onderhandelaar, terwijl de onderhandelaar van de gemeenteambtenaar nauwelijks iets geregeld krijgt.



Waar kunnen de gemeenteambtenaren een nieuwe onderhandelaar kiezen?
Gerben
Schandalig dat almaar oplopende verschil met de gemeentelijke CAO. Valt voor niemand meer uit te leggen. Het VNG en de kopmannen (deze keer de burgemeester uit Apeldoorn voorop) liegen (met of zonder mondkapje op) schaamteloos erover dat baanzekerheid voorop staat en dat bovendien de gemeenteambtenaren rijkelijk zijn bediend de afgelopen tijd. Je zal maar Boa zijn en nu alle risico's lopen voor de heren bestuurders met hun eigen CAO's.
Wim
Blijft onbegrijpelijk. Er zijn gezinnen die met 70 euro per week moeten rondkomen. Rijksambtenaren krijgen er 360 euro erbij om thuis te kunnen werken.



Veel mensen moeten nu fors inleveren, zo niet vrezen voor faillissement door regels die de rijksambtenaren maken. Vrijwel alle steunpakketten zijn slechts leningen aan bedrijven die we de komende jaren tot laatste cent weet moeten terugbetalen. Dus als die corona voorbij is blijven we jaren last hebben om die leningen terug te betalen waardoor de vooruitzichten erg somber zijn.



Echt ontzettend hypocriet van die Rijksambtenaren om nu een thuiswerk vergoeding op te gaan eisen terwijl andere fors moeten inleveren. Terwijl Rijksambtenaren geen enkele daling zien in hun loon!!!!!!!









Sharon
Dit valt toch niet uit te leggen. Zij lijken nu zelfs te gaan profiteren van de crisis.



Wordt nog gekker: heb begrepen dat de reiskosten vergoeding niet ingetrokken is. Die ambtenaren hebben dus al die tijd een reiskostenvergoeding ontvangen zonder te hoeven reizen. Daar krijgen ze nu ook eens 360 euro voor thuiswerken bij.



Ik dacht dat dit alleen in corrupte landen voorkwam....
Henk
Na jaren van zelfredzaamheid, privatisering, deregulering, uitbesteding Is de VVD nu helemaal gek geworden. Ze hebben er een cowboy land van gemaakt.
Just Saying
@Sharon: Rijksambtenaren hebben een mobiliteitskaart. Betaald door de werkgever. Iedere reis wordt apart geregistreerd en achteraf met de werkgever verrekend.



Door het thuiswerken heeft de werkgever veel minder reiskosten te betalen. Die besparing wordt nu uitgekeerd via een eenmalige vergoeding van 360 euro.



Dat ambtenaren betaald worden voor reiskosten bovenop de vergoeding, is dus onzin.
Moos = Boos / Apothekersassistente
Ik vind het ronduit Schandalig!!!

En ook schandalig van de FNV. Dat is dezelfde organisatie die belangen behartigen voor de CAO Apotheek.

Onze CAO is verlopen op 1 mei 2019!!!!!!

Dat is anderhalf jaar geleden. Dan is het een steek dat mensen van de rijksoverheid er zoveel geld bij krijgen terwijl wij geen loonsverhoging krijgen en oh ja, de zorgbonus gaat ook aan onze neus voorbij!

Wordt maar lid, wordt er door de FNV gezegd. € 17,25 betalen voor een organisatie die vervolgens bij de rijkoverheid zulke resultaten boekt en ons zorg laat zitten?!

PLEH!!!

pieter / wegkijker
Nog even wat zout in de wond.

Deze loonsverhoging geldt ook voor onze bestuurders.
Bert
Ik zou zeggen ga solliciteren bij het Rijk. Er staan nog 700 vacatures open. Alleen zelf kun je iets veranderen.
Advertentie