of 64204 LinkedIn

Meer loon en thuiswerkvergoeding voor rijksambtenaren

De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.
26 reacties

De 120.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging met 0,7 procent. Ook komt er een thuiswerkvergoeding van 363 euro netto, zijn de vakbonden met de overheid overeengekomen. Verder worden de ambtenaren betrokken bij gesprekken over zogenoemd 'hybride werken', meldt vakbond CNV. Het betreft dan een mix van thuiswerken en naar kantoor komen.

Geboorteverlof
De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.

Extra werk
CNV betreurt dat er geen afspraken gemaakt zijn over een extra beloning voor ambtenaren die tijdens de coronacrisis veel extra werk hebben verzet. Wel is er een aanbeveling gekomen om die ambtenaren via een bestaande regeling een eenmalige beloning te geven. (ANP)

Meer weten over de voor- en andelen van thuiswerken? Neem op 16 november deel aan het  (gratis) online debat De Thuiswerkende Ambtenaar

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ambtenaar (Ambtenaar) op
Begrijp ik het nu goed dat thuiswerken voor Rijksambtenaren meer kost dan voor Waterschapsmedewerkers?
3- in plaats van 2-laags toiletpapier, Aldi-koffie vs. Douwe-egberts?

Laten we nu toch voor eens en voor altijd ALLE ambtenaren onderbrengen onder één CAO.
En vooruit.....iedereen krijgt vanaf nu de gemeentelijke CAO (zonder rechten uit het verleden mee te nemen).
Dan weet iedereen meteen dat het pluche wel erg zacht was in de afgelopen jaren bij de Rijks- en Provincie-ambtenaren.
(en dat uit de mond van een Rijksambtenaar).
Door Spijker (n.v.t.) op
De salarisverhoging bij het Rijk wordt verwerkt in de uitkeringen aan de gemeenten uit het Gemeentefonds. Het CAO-resultaat van het Rijk zou derhalve integraal ook kunnen worden verwerkt in de CAO-Gemeenten. Het grote probleem is echter dat gemeenten al jarenlang bezuinigen op de salarissen van de gemeenteambtenaren en deze besparingen gebruiken voor de algemene middelen.
Door Danny op
Het bericht gaat niet over gemeente-ambtenaren?
Door Erik op
Een duidelijk NEE van mijn kant. De thuiswerkvergoeding is een gedrocht en verkapte salarisverhoging. De kosten voor gemeenten lopen door deze maatregel sterk op, aangezien er niet op accommodatie kosten bezuinigd kan worden; Bovendien onrechtvaardig want wie komt er voor in aanmerking? Niet iedere ambtenaar kan namelijk van thuis uit werken bv baliemedewerkers, die deze vergoeding dus ontlopen. Reiskosten liggen over het algemeen hoger dan de vergoeding die daar tegenover staat, dus daar wordt ook winst behaald. En dan ook nog een tijdwinst van 1 tot 2 uur per dag aangezien niet gereisd hoeft te worden? Welke ambtenaar wil dan niet van thuis uit werken.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Een thuiswerkvergoeding voor iedereen is logisch, althans lijkt logisch. Logisch als er extra kosten worden gemaakt, maar niet logisch als die kosten al 'algemeen gebruikelijk' zijn.

Zo werkt dat ook in de sociale wetgeving. Wie ergens in de rimboe woont, kan daar niet wonen zonder over een auto te beschikken. Die auto is 'algemeen gebruikelijk'. Zo zijn ook de vergoedingen voor vaste telefonie in het verleden volledig stopgezet.

Alleen extra kosten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen. Ik ben benieuwd hoe het Rijk en daarna de Gemeenten dat gaan invullen.

Het zal wel zo gaan als bij de 'zorgbonus'. Zorginstellingen geven die bonus aan alle medewerkers, ook aan hen die geen zorgfunctie hebben of aan hen die niets extra's hebben gedaan.

Bestuurders hebben het lef niet om die bonus alleen te geven aan zij die daar recht op hebben. Het dwingt hen om onderscheid te maken tussen de prestaties van mensen.

Dat is DE cultuur binnen de (semi) overheid. Of zijn er onder u die dat kunnen tegenspreken?


Door ben (jurist) op
Als je geen reiskosten meer maakt dan lijkt het me logisch dat je ook geen vergoeding meer daarvoor krijgt. Begrijp ik het goed dat de thuiswerkvergoeding eenmalig is? Ik zou als werkgever dan verplicht stellen dat de vergoeding ten behoeve komt van het ARBO proof maken van de werkplek. Zelf werk bij de decentrale overheid en zou ik het heerlijk vinden weer voor een dag of 3 naar kantoor te gaan. Dat zal er denk ik dit jaar niet meer inzitten. Een heleboel bedrijven gaan over de kop en mensen krijgen te maken met ontslag. Dan vind ik het absurd om als ambtenaar te vragen om vergoedingen voor elektriciteit en verwarming en wc papier en koffie. Naar verhouding hebben wij het nog goed.
Door Jacolien op
Ik werk bij de Gemeente en sinds 15 maart krijgen wij geen reiskosten woon-werk meer. Dus dat klopt al niet wat hier gezegd wordt. En verder snap ik sommige reacties, maar werk al wel bijna 7 maanden op mijn privé-laptop die nu meer te lijden heeft dan wanneer ik gewoon op kantoor zit en 1 dag thuiswerk. Verder heb ik zaken aan moeten schaffen om een goede werkplek te creëren, terwijl ik voor 1 dag thuiswerken best aan de eettafel kan zitten, maar dat maakt het nu allemaal wat minder prettig. En dat mensen het over vergoedingen hebben die ze willen voor gas/licht/thee/koffie vind ik zelf ook allemaal een beetje overdreven. Maar dit moest ik toch even kwijt , het is dus anders dan men denkt.
Door Danny op
Ik vind de reacties een beetje vreemd.
1. Het bedrijfsleven geeft hun thuiswerkers ook geld.
2. Thuiswerkers (overheid en bedrijfsleven) hebben nu kosten die ze vroeger niet hadden. 1-malig i.v.m. werkplek inrichten en structureel i.v.m. water/gas/elektriciteit en dergelijke.
3. Als het goed gaat met de economie vraagt iedereen zich af "waarom werk je bij het Rijk? Bedrijfsleven betaalt meer en beter!!!"
4. Als er een economische/financiële crisis is, krijg je reacties "waarom krijgen ambtenaren geld erbij!?!?Waarom hebben die het zo goed terwijl er ontslagen vallen!!"
Hypocriet
Door Gerrie op
Ik zou zeggen ga solliciteren bij het Rijk. Er staan nog 700 vacatures open. Alleen zelf kun je iets veranderen.
Door anand (adviseur) op
Nog even wat zout in de wond.
Deze loonsverhoging geldt ook voor onze bestuurders.

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers