Meer loon en thuiswerkvergoeding voor rijksambtenaren

De 120.000 rijksambtenaren krijgen per 1 juli een loonsverhoging met 0,7 procent. Ook komt er een thuiswerkvergoeding van 363 euro netto, zijn de vakbonden met de overheid overeengekomen. Verder worden de ambtenaren betrokken bij gesprekken over zogenoemd 'hybride werken', meldt vakbond CNV. Het betreft dan een mix van thuiswerken en naar kantoor komen.
Geboorteverlof
De nieuwe cao loopt van 1 juli tot en met het einde van het jaar. De loonsverhoging gaat met terugwerkende kracht in op 1 juli. Behalve de loonsverhoging krijgen de ambtenaren ook een eenmalige vergoeding van 225 euro. Ook krijgen rijksambtenaren bij een aanvullend geboorteverlof van vijf weken de gehele periode hun volledige loon doorbetaald.
Extra werk
CNV betreurt dat er geen afspraken gemaakt zijn over een extra beloning voor ambtenaren die tijdens de coronacrisis veel extra werk hebben verzet. Wel is er een aanbeveling gekomen om die ambtenaren via een bestaande regeling een eenmalige beloning te geven. (ANP)
Meer weten over de voor- en andelen van thuiswerken? Neem op 16 november deel aan het (gratis) online debat De Thuiswerkende Ambtenaar
Reactie op dit bericht
3- in plaats van 2-laags toiletpapier, Aldi-koffie vs. Douwe-egberts?
Laten we nu toch voor eens en voor altijd ALLE ambtenaren onderbrengen onder één CAO.
En vooruit.....iedereen krijgt vanaf nu de gemeentelijke CAO (zonder rechten uit het verleden mee te nemen).
Dan weet iedereen meteen dat het pluche wel erg zacht was in de afgelopen jaren bij de Rijks- en Provincie-ambtenaren.
(en dat uit de mond van een Rijksambtenaar).
Zo werkt dat ook in de sociale wetgeving. Wie ergens in de rimboe woont, kan daar niet wonen zonder over een auto te beschikken. Die auto is 'algemeen gebruikelijk'. Zo zijn ook de vergoedingen voor vaste telefonie in het verleden volledig stopgezet.
Alleen extra kosten kunnen voor vergoeding in aanmerking komen. Ik ben benieuwd hoe het Rijk en daarna de Gemeenten dat gaan invullen.
Het zal wel zo gaan als bij de 'zorgbonus'. Zorginstellingen geven die bonus aan alle medewerkers, ook aan hen die geen zorgfunctie hebben of aan hen die niets extra's hebben gedaan.
Bestuurders hebben het lef niet om die bonus alleen te geven aan zij die daar recht op hebben. Het dwingt hen om onderscheid te maken tussen de prestaties van mensen.
Dat is DE cultuur binnen de (semi) overheid. Of zijn er onder u die dat kunnen tegenspreken?
1. Het bedrijfsleven geeft hun thuiswerkers ook geld.
2. Thuiswerkers (overheid en bedrijfsleven) hebben nu kosten die ze vroeger niet hadden. 1-malig i.v.m. werkplek inrichten en structureel i.v.m. water/gas/elektriciteit en dergelijke.
3. Als het goed gaat met de economie vraagt iedereen zich af "waarom werk je bij het Rijk? Bedrijfsleven betaalt meer en beter!!!"
4. Als er een economische/financiële crisis is, krijg je reacties "waarom krijgen ambtenaren geld erbij!?!?Waarom hebben die het zo goed terwijl er ontslagen vallen!!"
Hypocriet
Deze loonsverhoging geldt ook voor onze bestuurders.