of 59250 LinkedIn

Meer kans voor vierde kandidaat

Uit een analyse van meer dan 600 sollicitatiegesprekken van een half uur bleek dat de vierde kandidaat de meeste kans heeft om de baan te krijgen. De interviewers bepalen bij de eerste kandidaat gemiddeld na vijf minuten of deze geschikt is voor de baan. Daarna neemt de tijd steeds iets toe. Bij de vierde kandidaat duurt het 8 minuten om tot een beslissing te komen. Na dit vierde gesprek daalt de beslistijd snel.

Wanneer heb je als sollicitant de meeste kans om te worden aangenomen? Natuurlijk moet je gewoon de beste papieren voor de baan hebben. Maar er spelen ook nog andere factoren een rol.

Zo is bekend dat je snel moet solliciteren. Voor de reacties die het eerst binnenkomen geldt dat ze moeten voldoen aan de gestelde eisen om op het stapeltje te komen van sollicitanten die voor een gesprek worden uitgenodigd. Latere reacties moeten niet alleen aan de eisen voldoen, maar ook nog concurreren met de reacties van kandidaten die al binnen zijn.

Iets soortgelijks geldt voor de volgorde van de gesprekken, blijkt uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het Journal of Occupational and Organizational Psychology. Uit een analyse van meer dan 600 sollicitatiegesprekken van een half uur bleek dat de vierde kandidaat de meeste kans heeft om de baan te krijgen. De interviewers bepalen bij de eerste kandidaat gemiddeld na vijf minuten of deze geschikt is voor de baan. Daarna neemt de tijd steeds iets toe. Bij de vierde kandidaat duurt het 8 minuten om tot een beslissing te komen. Na dit vierde gesprek daalt de beslistijd snel.

Volgens de onderzoekers komt dat omdat recruiters in de gesprekken die volgen de informatie niet alleen moeten verwerken, maar ook vergelijken met de vorige gesprekken. Dat vergt tijd. Na de vierde kandidaat is de cognitieve belasting om die vergelijkingen te maken te zwaar en wordt een snelle beslissing genomen. De vierde kandidaat heeft dus het meest tijd om een interviewer te overtuigen van zijn of haar kwaliteiten. En dat leidt vaker tot een positieve beslissing.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.