of 63966 LinkedIn

Meer externe inhuur bij gemeenten

De uitgaven aan externe inhuur stijgen daarmee al sinds 2014. Toen besteedden gemeenten 13 procent van de totale loonsom aan externe inhuur.

In 2018 besteedden gemeenten een vijfde van de totale loonsom aan externe inhuur. Dat is een stijging van 3 procentpunten ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Gemeenten 2018 van het A&O fonds Gemeenten.

Kleine gemeenten
De uitgaven aan externe inhuur stijgen daarmee al sinds 2014. Toen besteedden gemeenten 13 procent van de totale loonsom aan externe inhuur. Externe inhuur nam in alle gemeentegrootteklassen toe. De grootste stijging was te zien bij kleine gemeenten met minder dan 20.000 inwoners. Daar bedroeg de externe inhuur 19 procent van de loonsom, vergeleken met 15 procent in 2017.

Flexibele schil
Uit de Personeelsmonitor blijkt verder dat er een einde is gekomen aan de jarenlange toename van flexibilisering. In 2018 is het aandeel van flexibel personeel gedaald van 20 naar 18 procent. Dat is in tegenstelling tot de trend in de periode 2015-2017, waarin een stijging te zien was. Het lijkt er volgens de onderzoekers op dat minder gemeenten beleid hebben dat gericht is op een grotere flexibele schil, en juist meer gemeenten die het flexibele deel in ieder geval willen behouden of zelfs willen verkleinen.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 12 van deze week (inlog)

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dit is een absurd percentage dat vooral ook voortvloeit uit slecht werkgeversgedrag. De norm voor externe inhuur zou maximaal 10% behoren te zijn.
Door Gerben op
Goh de kadernota meldt hier 23%. En uitgegaan wordt van een verdere stijging. De reden mocht / behoefde er niet in ....

"slechte marktpositie"


Suggestie: een keer een fatsoenlijke CAO afsluiten
Door Erik (Gemeente ambtenaar) op
Meer ambtenaren vertrekken, geen goede mensen op de markt beschikbaar, meer inhuur. Die tendens zet zich door tenzij werken bij een gemeente weer aantrekkelijk wordt gemaakt. Wat blijft het toch weer erg stil over de cao onderhandelingen.....

Vacatures

Van onze partners

Whitepapers