of 59854 LinkedIn

Mag Duitse ambtenaar lid zijn van AfD?

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) laat onderzoeken in hoeverre het lidmaatschap van de Alternative für Deutschland (AfD) verenigbaar is met de verplichtingen en politieke terughoudendheid die voor ambtenaren gelden.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) laat onderzoeken in hoeverre het lidmaatschap van de Alternative für Deutschland (AfD) verenigbaar is met de verplichtingen en politieke terughoudendheid die voor ambtenaren gelden.

Seehofer verklaarde in een nadere toelichting tegenover Duitse kranten dat hij daarbij ‘zeer nauwkeurig’ laat kijken naar de bijzondere verplichtingen voor overheidspersoneel. Die vraag wordt volgens hem vaker aan het ministerie voorgelegd. ‘Daarom heb ik mijn ministerie gevraagd om deze kwestie van het lidmaatschap en welke verplichtingen voor een ambtenaar met het oog op de politieke terughoudendheid er gelden voor mij goed te onderzoeken.’

Rechts-extremisme
De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst heeft de rechts-populistische AfD onlangs in zijn geheel als onderzoeksobject verklaard en laat onderzoeken of ze de AfD in de gaten moeten houden. Dit omdat ultrarechtse afdelingen een gevaar zouden kunnen vormen voor de democratie. De veiligheidsdienst wil vaststellen in hoeverre de partij er rechts-extremistische ambities op na houdt.

Links-radicalen
Seehofer benadrukt dat het nieuwe onderzoek daar los van staat en als een algemeen onderzoek moet worden gezien, waarin zowel naar rechts als linkse radicale stromingen wordt gekeken. Het onderzoek zou in vier tot acht weken moeten zijn voltooid. 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door @Ton op
Ton wacht dacht je van een onderzoek bij PvdA, VVF en CDA? Dat is schrikken van de uitkomsten bij die klubs, zijnnnet zo erg als de rest, alleen beter verpakt, lees minder zichtbaar verpakt..
Door Monique op
@Ton
Je kunt geen lid zijn van de PVV
Door Ton op
Nu nog in Nederland ook de Pvv, en dan ben ik benieuwd naar de uitkomsten. Dat de AFD onderzocht wordt, kan ik best begrijpen.
Door RealismeNu op
Het is de teloorgang van vrijheid van meningsuiting, die ook voor ambtenaren geldt, als een minister met een bepaalde politieke signatuur gaat bepalen dat ambtenaren geen lid mogen zijn van een democratisch verkozen politieke partij. Het signaal dat alleen al met dit onderzoek wordt afgegeven is heel ernstig. Verbazingwekkend en zorgwekkend dat deze minister dat zelf niet kan bedenken. Of kan hij dat wel bedenken en is het juist de bedoeling om AfD via deze weg kapot te maken?
Door NATUURLIJK WEL. op
Leg mij het verschil eens uit tussen:

rechts-populistische
midden-populistische
links-populistische

Ze liegen allemaal, en zijn allen gevaarlijk voor de burger, kosten ons bakken met geld, dus een ambtenaaren mag een partij van voorkeur vrijelijk kiezen.