of 59854 LinkedIn

'Maak excuses aan Maastrichtse ambtenaren'

Maastrichtse ambtenaren verdienen excuses van het college voor het speuren in hun mails, vinden de oppositiepartijen in de Maastrichtse gemeenteraad. In kritische vragen naar aanleiding van de recente rechterlijke uitspraak over de spionageaffaire en de reactie erop van het college dringen de partijen hierop aan.

Maastrichtse ambtenaren verdienen excuses van het college voor het speuren in hun mails, vinden de oppositiepartijen in de Maastrichtse gemeenteraad. In kritische vragen naar aanleiding van de recente rechterlijke uitspraak over de spionageaffaire en de reactie erop van het college dringen de partijen hierop aan.

Duidelijke conclusie
Volgens de partijen is de conclusie van de rechter vrij duidelijk: Hoffmann Bedrijfsrecherche had niet ingeschakeld moeten worden door de gemeente Maastricht om in e-mails van OR-ambtenaren te neuzen op zoek naar het mogelijke lek van de concept-notulen van een vergadering van het bestuur van het Shared Service Center tijdens welke VVD-wethouder John Aarts gezegd zou hebben dat hij wilde laten onderzoeken of hij kritische ambtenaren juridisch kon laten vervolgen of zelfs ontslaan.

Eerst fouten toegeven
De oppositie is benieuwd hoe het college nu over de hele situatie denkt en stelt in de vragen die zijn gericht aan verantwoordelijk wethouder Jim Janssen (Senioren Partij Maastricht) dat het college nu vooral vooruit lijkt te willen kijken. ‘Dat zal echter wat ons betreft moeilijk gaan als u geen lessen uit het verleden lijkt te willen trekken en geen fouten toe wilt geven.’

Excuses op zijn plaats
De partijen willen weten hoe het college de uitspraak van de rechtbank Maastricht beoordeelt, of het in hoger beroep denkt te gaan en of het de conclusies van de rechter deelt. Excuses zijn op zijn plaats, vinden de partijen, maar ze vinden ook dat het college in maart al zelf tot dat inzicht had kunnen komen. Verder maakt het college nu de indruk alleen ‘met het mes op de keel’ zaken toe te willen geven. ‘Hoe denkt u dat deze uitspraak het vertrouwen gaat herstellen?’ Volgens de partijen maakt de uitspraak juist pijnlijk duidelijk hoe onjuist de gemeente richting eigen medewerkers heeft gehandeld en dat het flink veel tijd en energie zal vergen om dat te herstellen.

Onderzoeken AP en Arbeidsinspectie
Vorige week werd bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens een onderzoek gaat starten naar de spionageaffaire, nadat deze 22 klachten erover had ontvangen. Daarvoor heeft de AP een aantal vragen aan het college gesteld die voor 27 september moeten zijn beantwoord. De oppositiepartijen willen graag weten wanneer een uitspraak te verwachten valt en vragen ook wanneer een onderzoek van de Arbeidsinspectie naar intimidatie en bedreigingen van ambtenaren gereed is. Dat onderzoek loopt al sinds de zomer van 2018.

Andere ambtenaren
Tot slot wil de oppositie weten welke nadere onderbouwing het college nodig heeft naar aanleiding van de uitspraak van de rechter dat extra onderzoek onder OR-leden naar het lek niet nodig was. Die opmerking maakte gemeentesecretaris Ruud Kleijnen na de uitspraak tegenover 1Limburg op de vraag of het college excuses zou gaan maken. De advocaat van de OR zei daarin dat in vooroverleg met de gemeente is gekeken of de vraag of het onderzoek wel nodig was niet breder getrokken kon worden, ook naar ambtenaren die wel zijn onderzocht, maar niet in de OR zitten, maar daar had de gemeente geen behoefte aan. De oppositiepartijen vragen het college ook hierover om opheldering.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anneke op
Hoes en zijn voorganger zijn om minder (en meer privé) vertrokken.
Door Mark op
Bijzonder dat de wethouder er nog steeds zit.
Door Gerben op
Heerlijke werkgever. Vogelvrij ben je als gemeenteambtenaar.
Door Richard (beleidsmedewerker) op
'Sorry Seems To Be The Hardest Word'
Elton John
Door Wottsjer (Watcher) op
En die lijpe Aarts blijft weer buiten schot? Dit moet Limburg wezen.