Advertentie
carrière / Nieuws

Loyaliteit op werkvloer neemt af

Hoewel 59 procent van de medewerkers verwacht over twee jaar nog bij dezelfde werkgever te werken, is dat een daling ten opzichte van vier jaar geleden, toen nog twee op de drie medewerkers zich in dat toekomstbeeld konden vinden. Ook leidinggevenden zijn minder loyaal.

26 juli 2019
Leeg kantoor

Een op de vijf leidinggevenden start liefst morgen bij een nieuwe werkgever, zo blijkt uit HR-benchmarkonderzoek van Visma/Raet. De huidige krapte op de arbeidsmarkt is volgens de ondezoekers terug te zien in de mate van loyaliteit van medewerkers richting de werkgever. 

Hoewel 59 procent van de medewerkers verwacht over twee jaar nog bij dezelfde werkgever te werken, is dat een daling ten opzichte van vier jaar geleden, toen nog twee op de drie medewerkers zich in dat toekomstbeeld konden vinden. Ook leidinggevenden zijn minder loyaal. Een op de vijf leidinggevenden verlaat het liefst morgen nog zijn huidige werkgever om ergens anders te starten, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek.

Vitaliteit
Voor de loyaliteit van medewerkers is het belang van een vitale organisatie groot. Een van de manieren om vitaliteit en daarmee loyaliteit te stimuleren is door middel van een persoonlijk budget. Daar hebben de medewerkers wel oren naar: 38 procent van hen vindt het wenselijk om een persoonlijk budget ten behoeve van hun vitaliteit en inzetbaarheid te ontvangen. Volgens 71 procent van de bestuurders van organisaties draagt een vitale organisatie ook bij aan het duurzaam inzetbaar houden van medewerkers.

Daarnaast levert die vitaliteit volgens ruim de helft van de bestuurders (55 procent) nog eens extra tevredenheid op bij de medewerkers. Aan het onderzoek deden dit jaar 1.835 medewerkers (waarvan 413 leiding gevenden), 307 flexwerkers, 614 HR-professionals en 78 bestuurders mee uit verschillende branches.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert
Managers komen en managers gaan.
Kitty Nooy / adviseur/trainer
Nog los van de vraag wat precies onder vitaliteit van een organisatie moet worden verstaan, zijn er nog wel andere factoren die de loyaliteit van werknemers c.q. leidinggevenden beïnvloeden. Op deze manier zeggen de resultaten van dit onderzoek niet zoveel helaas.
doeterniettoe / -
Dus loyaliteit kan je kopen met een vitaliteitsbudget.

Wellicht dat je dan ook eens moet kijken naar de positie van medewerkers: salaris, arbeidsvoorwaarden, zekerheid, enz. Mogelijk heb je dan geen vitaliteitsbudget meer nodig.
Advertentie