of 59130 LinkedIn

Lonen bij overheid stijgen het hardst

De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

De cao-lonen zijn vorig jaar met gemiddeld 1,9 procent gestegen de grootste toename sinds 2009. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. De lonen bij de sector overheid stegen het hardst: 3,4 procent.

Onderwijs
Bij particuliere bedrijven stegen de lonen 1,7 procent. In de gesubsidieerde sector was dat 1,4 procent. Binnen de sector overheid was de hoogste cao-loonstijging voor mensen die werken in de bedrijfstakken onderwijs (3,9 procent). Dit komt voornamelijk door de loonsverhogingen die afgelopen tijd in de vier grote onderwijscao’s is vastgelegd. In de financiële dienstverlening namen de lonen met 0,9 procent het minst toe.


Gemeenteambtenaren
In oktober maakte het CBS bekend dat gemeenteambtenaren er vorig jaar 3 procent op vooruit gingen, inclusief de afspraken in het pensioenakkoord van 2014 en het loonruimteakkoord van 2015. In 2017 zal daar nog een loonstijging van 0,4 procent bij komen. Voor provincieambtenaren werd een loonsverhoging van 2,2 procent  en een eenmalige uitkering van 300 euro afgesproken. Rijksambtenaren kregen er de afgelopen twee jaar 5,05 procent bij. Ook kregen ze eind 2015 een eenmalige uitkering van 500 euro. De onderhandelingen over nieuwe cao’s gaan binnenkort beginnen. Op dit moment zijn er al wel gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen.


Minder loon door pensioenpremie

Overigens berekende loonstrookverwerker ADP dat de meeste werknemers dit jaar iets meer salaris zullen krijgen, omdat ze profiteren van een hogere heffingskorting. Uitzonderingen zijn ambtenaren die meer dan modaal (2855 euro per maand) verdienen. Zij zullen iets minder loon op hun bankrekening zien. Ambtenaren die twee keer modaal verdienen krijgen aan het einde van de maand 13 euro minder bijgeschreven. Reden voor de daling is de hogere pensioenpremie. De hogere heffingskortingen wegen daar niet tegenop.

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
@Esther:
Kerstpakket is al enkele jaren geleden wegbezuinigd (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel)
Kerstborrel niet, maar wel uiterst karig (bedrijfsleven kent deze heel vaak nog wel, en dan niet zo karig)
Eindejaarsuitkering kennen ambtenaren wel, zoals het bedrijfsleven die ook kent (of een dertiende maand of winstdeling of ...)

Ja maar, anderen hebben het slechter?!?
Dat is niet goed en zou moeten worden aangepakt. Maar betekent niet dat er dat ambtenaren, al weer eens, genegeerd en gepasseerd kunnen worden.
Door S.L. (Adviseur) op
@Spijker (gepens.). Nederland heeft verhoudingsgewijs de meest kapitaalkrachtigen ouderen ter wereld terwijl de kans bijzonder groot is dat de generatie in de leeftijd van 20-50 het na hun pensioen in financieel opzicht (veel) minder zal hebben dan uw generatie. Zie ook: https://fd.nl/economie-politiek/1143124/balans-t … Een klein deel van de ouderen heeft het in financieel opzicht inderdaad zwaar maar dat geldt dus niet voor het overgrote deel .Desondanks blijft dat deel luid en massaal klagen over hoe slecht ze het wel niet hebben. Waar is hun solidariteit met de jongere generaties?
Door Spijker (gepens.) op
Hoera, vandaag bericht van SVB over AOW-verhoging van E 6,26 per maand per 1 januari 2017 (je leest het echt goed!). Wat moet een AOW'er er mee, gelet op alle kostenstijgingen als ziektekostenverzekering minimaal E 10 p/mnd, belastingverhogingen, levensonderhoud e.d.. Nog even en ze belanden allemaal in de bijstand.
Ronduit schandalig hoe dit Kabinet omgaat met AOW'ers en gepensioneerden. Reken ze vooral a.s. maart af met je stemgedrag!!!
Door Johanna (Flexmederker) op
Alleen vast personeel bij de overheid krijgt erbij. Niet de flexmedewerker. Dus het klinkt mooi, maar is maar voor een vaste medewerker aan de orde
Door Jeannette op
@Esther, Wat ik lees zijn vooral reacties op de belabberde berichtgeving van BB. Het steeds weer ongefundeerde en onvolledige informatie gevende instituut waarvan je verwacht dat zij een juiste weergave geeft van de werkelijkheid.En omdat anderen het slechter hebben, mag je niet meer zeggen dat het wel anders zou kunnen? Dat je niet blij kan zijn met een sigaar uit eigen doos, dat er veel ambtenaren echt wel zitten te wachten op een keer een echte loonsverhoging omdat ook alles duurder wordt? Ook de ambtenaren die (iets) meer dan 2800 euro bruto verdienen, want die gaan er nu op achter uit. (Hoezo loonsverhoging). Ik weet zeker dat buiten mijzelf ook deze mensen het ook heel graag voor anderen die het minder hebben beter zouden zien. Maar daar ging dit bericht niet over. Altijd alles maar afdoen als klagen is wel heel makkelijk.
Door Gerben op
@Esther
Kerstpakket? Kerstborrel? Kerstdiner? Zeker al vele jaren niet meer in de gemeentelijke kringen begeven. Anders graag asap het adres van deze uitzondering op de regel!
Door Hjalmar op
Pfffff allemaal sigaren uit eigen doos, hou toch op.
Door Een ander geluid op
Inderdaad, allemaal niet zo klagen. BB heeft een cruciaal stukje tekst zelf onderstreept. de onderhandelingen gaan binnenkort beginnen en daarvoor verspreid het kabinet altijd berichten dat ambtenarensalarissen hoog zijn en vooral geen extra loon moeten vragen. een tot nu toe succesvolle strategie. Dus daarmee gaan ze dus nu ook door :-)
Door Peter op
Stemadvies: niet Vvd en niet PVdA
Door H. Wiersma (gepens.) op
Margot Limburg is slechts de boodschapper. De grote boosdoeners zijn de tendentieuze en onvolledige persberichten en cijfers van het CBS en het CPB, gedicteerd door een onbetrouwbaar en constant blunderend Kabinet.