Advertentie
carrière / Nieuws

Lonen ambtenaren meest gestegen

De cao-lonen van ambtenaren zijn dit kwartaal het hardst gestegen van alle beroepsgroepen. Dat komt omdat er een inhaalslag wordt gemaakt. De afgelopen jaren hadden de ambtenaren te kampen met een nullijn.

10 oktober 2016

De lonen van ambtenaren zijn de afgelopen maanden het meeste gestegen van alle beroepsgroepen. Bij particuliere bedrijven stegen de cao-lonen het derde kwartaal met 1,1 procent, bij de overheid was dit maar liefst 3,5 procent aldus nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voorde Statistiek (CBS). Het grote verschil tussen overheid en bedrijfsleven is overigens goed te verklaren.

Inhaalslag

De cao-lonen voor ambtenaren maken momenteel een inhaalslag aangezien er de afgelopen jaren een nullijn werd gehanteerd. Medewerkers in het onderwijs hadden te maken met de grootste cao-loonstijging, gemiddeld 4,5 procent. Eerder dit jaar werd er een akkoord gesloten voor gemeente- en provincieambtenaren. Gemeenteambtenaren gingen er 3 procent op vooruit, inclusief de afspraken in het pensioenakkoord van 2014 en het loonruimteakkoord van 2015. In 2017 zal daar nog een loonstijging van 0,4 procent bij komen.
 
Naar elkaar toe 

Voor provincieambtenaren werd een loonsverhoging van 2,2 procent  en een eenmalige uitkering van 300 euro afgesproken. Rijksambtenaren kregen er vorig jaar en dit jaar 5,05 procent bij. Ook kregen ze eind 2015 een eenmalige uitkering van 500 euro. Over de hele periode 2010 tot 2016 (derde kwartaal) groeien de percentages waarmee de lonen in de verschillende sectoren zijn gestegen naar elkaar toe. Voor de particuliere sector was die stijging met 8,6 procent het hoogst. In de gesubsidieerde sector was de cao-loonontwikkeling 8,1 procent en bij de overheid 7,9 procent. 


Nieuwe onderhandelingen
De onderhandelingen over nieuwe cao’s gaan binnenkort beginnen. Op dit moment zijn er al wel gesprekken tussen werkgevers en werknemersvertegenwoordigers over het gelijktrekken van de verlofregelingen.

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bart / ambtenaar
Binnenlands bestuur slaat de plank flink mis.

Pensioen is uitgesteld loon. Door dat te vergeten wordt het een erg eenzijdig artikel(...)



We moeten langer doorwerken voordat we met pensioen mogen.

Tegelijk bouwen we al eventjes minder pensioen op over de gewerkte jaren, terwijl de pensioenpremie opnieuw stijgt. Die zogenaamde koopkrachtstijging slaat per saldo om in een flink nadeel. (…)



Ik verwacht dat Binnenlands bestuur het ontstane beeldvorming in deel twee of in een rectificatie rechtzet.



Overigens ben ik er van overtuigd dat Den Haag die al sinds 2008 profiteert van de extreem lage rente op staatsobligaties de pensioenfondsen moet compenseren voor de lage rente/dekkingsgraad. Pensioenfondsen worden al jarenlang benadeeld door ECB overheids(rente)beleid, terwijl de rijksoverheid profiteert.

H. Wiersma / gepens.
Eens met veel reacties. Doe ook even onderzoek naar de verschillen in de salarisontwikkelingen sinds 2008 bij gemeenten, provincie en Rijk. Iedereen zal paf staan van de verschillen, waarmee 'onze vakbonden' akkoord gingen.

ambtenaar / gemeenteambtenaar
Weer je reinste onzin van bb over de gemeente ambtenaren meeste sigaar uit eigendoos wat drie procent net een half % rest tegoed uit voorgaande cao's en 0,4 2017 . Tjonge wat zijn we vooruit gegaan . Nee weer puur stemming makerij . Te schandalig voor woorden . Besteed liever eens aandacht aan het gestolen geld uit de pensioen fondsen of wat nu weer actueel is dat bevoorrechten van dat koningshuis met belastingen of die gouden regeling bij de belastingdienst.
Gerrit
@CBS: vergeten jullie nu - bewust - het gegeven dat er twee eenmalige uitkeringen zijn geweest in de optelling
Henk / Rijksambtenaar
Wederom een artikel van BB waarmee de publieke opinie op een verkeerd spoor wordt gezet. Ten 1e zijn we jarenlang op de 0-lijn gezet en is dit waarschijnlijk nooit meer in te lopen. Ten 2e is de pensioenpremie die we betaalden naar beneden bijgesteld en is het dus grotendeels een sigaar uit eigen doos. BB lijkt een blad dat wordt gestuurd door de politiek om ambtenaren in een slecht daglicht te stellen. Ik voel alweer een 0-lijn aankomen voor de nieuwe CAO-periode.
henk
Ook nu verdraait bb weer de feiten.
Moti / Vig-3
Dit is belachelijk . Rijksambtenaren salaris verhoging , ze hebben voor ditjes en datjes al genoeg gekregen . Er zijn in de zorg zoveel mensen die niet eens een salaris verhoging en een bonis krijgen , vraag me Ag waf ze doen dat ze dat krijgen . Als de verpleging in de verpleeghuizen ,veezorgingshuizen dat zouden krijgen. Dan zou ik zeggen dat ze het verdienen maar de ambtenaren verdienen dat echt niet. Mensen raken hun banen kwijt en dan praten ze over loonverhoging voor ambetenarrn belachelijk voor woorden.de thuiszorg medewerkers verdienen dat niet de ambtenaren
Moti / Vig-3
Schandalig
T. ten Klooster
Waarom weer zo'n suggestieve kop? Het blijkt dus dat over een periode van 6 jaar de salarissen van ambtenaren het minst zijn gestegen in plaats van het meest.
Leo / uitvoering
Ja hoor. Lekkere "loonsverhoging". Een groot deel is een pak sigaren uit eigen doos. Lagere pensioenpremie waardoor nu een iets hoger netto inkomen en straks een in verhouding tot deze verlaging een veelvoud in euro's lager pensioen.

B.B. geef dat in uw stukkie dan ook even aan.

Vervolgens verlofdagen ter discussie stellen, terwijl daar jarenlang zwaar voor ingeleverd is net zoals andere secundaire arbeidsvoorwaarden.
Arnold / gemeentemabtenaar
De voorzet voor de cao onderhandelingen is weer gegeven. het is duidelijk waar op gekoetst gaat worden door werkgevers, want de ambtenaren zijn er het meest op vooruit gegaan. dat die verhoging voor een groot deel betaald is door versobering van de pensioenen wordt niet vermeld.
Bertus / Observant
En ja hoor suggestieve kop nummer zoveel. Als BB de laatste 12 jaar de cao's en de inflatiecijfers naast elkaar legt, zouden ze kunnen zien dat er een koopkracht achteruitgang is voor gemeente ambtenaren. Ondanks die belachelijke sigaar uit eigen doos nog eens.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
toegegeven, werkgevers zijn goed in het gebruik maken van beeldvorming.



Er is overigens een zeer slechte vergelijking gemaakt. Gemakshalve wordt er niet gekeken naar de verslechtering van arbeidsvoorwaarden welke de stijging van de lonen mogelijk heeft gemaakt.
Gerrit
Is de rest van Nederland ook in algemene dienst gekomen van 7.00 - 22.00 uur? Als mijn buurman zijn overuren (na 18.00 uur) niet krijgt uitbetaald, levert hij direct zijn BMW van de zaak in!
johannes / ambtenaar
Een suggestief en slecht artikel.
Advertentie