of 62812 LinkedIn

Lokale partij grijpt naast raadssubsidie

Het opleidingsgeld voor raadsleden gaat vrijwel geheel naar landelijke partijen. De lokale partijen moeten het met een klein deel van het budget, in sommige gevallen zelfs een paar tientjes, stellen. Dat blijkt uit een overzicht dat Binnenlands Bestuur opvroeg bij Binnenlandse Zaken.
Sandra Olsthoorn 15 reacties
Het opleidingsgeld voor raadsleden gaat vrijwel geheel naar landelijke partijen. De lokale partijen moeten het met een klein deel van het budget, in sommige gevallen zelfs een paar tientjes, stellen. Dat blijkt uit een overzicht dat Binnenlands Bestuur opvroeg bij Binnenlandse Zaken.

Onzinnig
In totaal is 400 duizend euro opleidingsbudget beschikbaar. Hiervan gaat 370.807 euro naar partijen die ook landelijk actief zijn. Dit bedrag komt bovenop de circa 15 miljoen euro die ze al krijgen op grond van de Wet sub­sidiëring politieke partijen. De resterende 30 duizend euro is verdeeld over 143 lokale partijen. Die krijgen soms een bedrag van enkele tientjes, niet genoeg om scholing in te kopen. Ongeveer een derde van alle raadszetels wordt bezet door lokale partijen. De Vereniging van Plaatselijke Politieke Groeperingen noemt de gehanteerde verdeelsleutel 'onzinnig'.

 

Boek
Zo vroeg Democratisch Zaanstad een bedrag van ruim 23 duizend euro aan voor scholing van de twaalf raadsleden, waarvan er tien voor het eerst in op de kandidatenlijst staan. De partij kreeg honderd euro. 'Ik denk dat ik er maar een boek van koop of zoiets,' aldus fractievoorzitter Aart Molenaar.

Lees hier het hele artikel Raadslid vanaf nul uit Binnenlands Bestuur 46, 13 november 2009.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

GERELATEERDE ARTIKELEN

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door G.Boudesteijn (raadslid) op
Je ziet maar weer, lokale politiek wordt werdrom onder gesneeuwd!!
Door Paul op
Hoeveel gemeenteraadsleden zijn er? Een kleine 10.000? Dus er is zo'n €40 per gemeenteraadslid beschikbaar.

Tja en resultaten in de toekomst, daar kan je geen subsidie op baseren...
Door Bas (medewerker Leefbaar Utrecht) op
Ook Leefbaar Utrecht heeft de vette buit binnengehaald: 159 euro voor het opleiden van circa 15 kandidaatraadsleden. Opvallend gegeven is dat de subsidie van 2010 wordt gebaseerd cq uitbetaald op de huidige zetelverdeling: Gunstig voor partijen die laag in de peiling staan, ongunstig voor partijen die bij de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart 2010 groeien.
Die 159 euro's hebben we besteed aan een workshop 'politiek en media', nadat we er zelf ook nog eens 300 euro bijgelegd hebben.
Door Liesbeth Tettero (opleidingsmanager GroenLinks) op
De toekenning van de subsidie ging naar rato van het aantal raadsleden. Landelijke partijen kunnen hun afdelingen dus bij elkaar optellen. GroenLinks heeft overigens per raadslid minder dan €53 subsidie gekregen. Het systeem is omslachtig en het budget houdt niet over, maar niet per per se nadelig voor lokale partijen.
Door Slappe Zuigvis op
Ben ik nu de enige die van mening is dat er helemaal geen budget hoeft te zijn voor het opleiden van raadsleden? Ik bedoel, je kunt ook gewoon kandidaten op de lijst zetten die zo'n opleiding niet nodig hebben...
Door Eric op
Minister Ter Horst heeft al jaren geleden aangegeven dat de huidige regeling achterhaald is, toch? Maar daad bij het woord voegen is blijkbaar erg moeilijk. Lokale, regionale en provinciale partijen in gemeente, waterschap en provincie worden hierdoor echt als minderwaardig behandeld. Terwijl een deugdelijke regeling de kwaliteit van de lokale politiek zou bevorderen en een 'level playing field' zou creeren. De huidige vorm is belachelijk in een echte democratie.
Door Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur (adviseur, auteur) op
Waarom is er niet een bedrag standaard opgenomen in de begroting van elke gemeente wat wordt besteed aan scholing in kennis en vaardigheden van raadsleden. De gemeente heeft er belang bij dat raadsleden redelijk functioneren. Politieke partijen kunnen zich dan beperken tot de echte politieke scholing. De burgemeester, gemeentesecretaris en griffier maken samen een plan. Scholing kan voor een groot deel door de gemeentelijke organisatie gedaan worden.
Door nelhoogmoed (toeschouwer) op
hoe kan het toch dat binnenlandse zaken het weet en niet zelf komt met een voorstel voor rechtvaardige verdeling?
Door Jofel (adviseur) op
Dit getuigt van een systeem wat niet up-to-date is. Vroeger had je wellicht enkel gemeentelijke partijen die ook landelijk vertegenwoordigd waren maar sinds de jaren 80 is dit beeld flink veranderd.

Ik vraag me überhaupt af hoe dit systeem werkt? Wat zijn de criteria en verdeelsleutels? Waarom niet gewoon op basis van zetels, dat lijkt me een fair systeem.

PS Het lijkt me erg sterk dat dit een geplande actie is van de grote, landelijke politieke partijen. Dergelijke theorieën klinken erg samenzweerderig. Het is gewoon het zoveelste voorbeeld van wetgeving en regels die achterhaald is.
Door Gerard Offerman (voorzitter Stadspartij Groningen) op
De Stadspartij Groningen kreeg voor twee raadsleden 106 euro. Wij hebben de minister gevraagd of ze ons een opleidigsinstituut weet aan te bevelen, die voor dit bedrag wil opleiden (nog geen reactie gehad). De verdeelsleutel moet zo snel mogelijk veranderd worden, zodat de lokale partijen eindelijk eens krijgen waar ze ook recht op hebben. Wat nu gebeurt is, is ronduit schandalig en kan nooit de bedoeling (of wel) van de nieuwe regeling zijn geweest.